Δεν έχουν τέλος οι τουρκικές προκλήσεις, ειδικά στην Κύπρο, η οποία βρίσκεται συνεχώς στο στόχαστρο της Άγκυρας.
Η Τουρκία θέλει να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα του κυπριακού Ελληνισμού και για αυτό θα αυξήσει περισσότερο την ένταση στην ευρύτερη περιοχή της Α. Μεσογείου.
Τα ενεργειακά ήδη προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, αφήνοντας εκτός την Τουρκία.Οι συνεχόμενες τουρκικές προκλήσεις στην Α. Μεσόγειο δεν μένουν όμως μόνο απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά προσπαθούν με κάθε τρόπο να αμφισβητήσουν και τις κινήσεις της Μόσχας.
"Η Λευκωσία έχει το δικό της δικαίωμα στην ΑΟΖ. Η Τουρκία θα πρέπει να το εξετάσει αυτό.
Οι κανόνες του διεθνούς δικαίου πρέπει να εφαρμόζονται στην Ανατολική Μεσόγειο και η Τουρκία πρέπει επίσης να λάβει υπόψη αυτούς τους κανόνες”, δηλώνει ο Ρώσος Πρέσβης στην Κύπρο Stanislav Osadchiy με εντολή του Κρεμλίνου.
Ο Stanislav Osadchiy, Πρέσβης της Ρωσίας στη Λευκωσία, δήλωσε ότι τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προσπαθούν να βοηθήσουν τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να διορίσει έναν ειδικό σύμβουλο για το Κυπριακό το συντομότερο δυνατό γιατί οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν.
Ο ίδιος σε ομιλία του σε εκδήλωση στην Αγία Νάπα είπε ότι το σύστημα των εγγυητριών δυνάμεων στην Κύπρο είναι ξεπερασμένο και ότι εγγυητής της λύσης θα πρέπει να είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο, ποια είναι η άποψη της Ρωσίας για τον ειδικό σύμβουλο, ο Ρώσος πρέσβης σημείωσε ότι πιστεύει ότι η αποστολή του ειδικού εκπροσώπου της Ρωσίας στην Κύπρο είναι σημαντική και πρέπει να συνεχιστεί.
Τόνισε επίσης ότι τα δύο μέρη θα πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να βοηθήσουν τον ειδικό εκπρόσωπο, ο οποίος είναι υπεύθυνος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ο Osadchiy είπε ότι "οι εγγυήσεις πρέπει να είναι οι εγγυήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ότι το ισχύον σύστημα εγγυήσεων δεν συμβάλλει στη λύση του Κυπριακού. Επισημαίνοντας ότι η Τουρκία δεν μπορεί να ενεργήσει μονομερώς σχετικά στα Βαρώσια, ενώ η Κύπρος έχει το δικαίωμα να έχει «τη δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη» και ότι η Τουρκία πρέπει να το λάβει αυτό υπόψη".
Ο Ρώσος πρέσβης τόνισε ότι όσον αφορά τις «κινήσεις» της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ρωσία θα εφαρμόσει τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και η Τουρκία θα πρέπει να τους λάβει υπόψη.
Πρόκειται για σαφή αλλαγή στάσης πιθανότατα της ρωσικής διπλωματίας με αφορμή την Κύπρο, διότι η Άγκυρα φλερτάρει ξανά με τις ΗΠΑ, κάτι που φυσικά δεν αρέσει στον Πούτιν.
Την περίοδο αυτή υπάρχει έντονη ρωσική δυσαρέσκεια για την τουρκική δράση στην Ουκρανία με τα UAV BAYRAKTAR που δόθηκαν στον ουκρανικό στρατό, ενώ το Κρεμλίνο έχει ενοχληθεί σφόδρα από την μη ενεργοποίηση των τουρκικών S-400, αφού αυτό υποδηλώνει τον τρόμο των Τούρκων προς τις ΗΠΑ.
Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε τα ρωσικά ενεργειακά σχέδια για εξόρυξη υδρογονανθράκων στην συριακή και αιγυπτιακή ΑΟΖ, και την πιθανή συμμετοχή ρωσικών εταιρειών σε κοινοπραξίες ακόμα και για τον αγωγό East Med, για την μεταφορά του φυσικού αερίου της Συρίας στην ΕΕ.
Σε όλα αυτά τα σχέδια η Τουρκία είναι παρείσακτη για τους γνωστούς λόγους, που την θέλουν να διεκδικεί την μερίδα του λέοντος για τον εαυτό της, κάτι που φυσικά δεν ανέχεται καμία χώρα μικρή ή μεγάλη.