Ο απόστρατος Τούρκος Ναύαρχος Cihat Yaycı έκανε αξιοσημείωτες προειδοποιήσεις για την Κύπρο.
Ο Yaycı είπε, "Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα ώστε οι φιλικές χώρες να αναγνωρίσουν την ΤΔΒΚ χωρίς καθυστέρηση."
Ο Cihat Yaycı, ο οποίος είναι επικεφαλής του Κέντρου "Τουρκικού ναυτικού και Παγκόσμιας Στρατηγικής", προειδοποίησε για την Κύπρο με αφορμή την επέτειο της τουρκικής εισβολής το 1974.
Δηλώνοντας ότι «Ο ιδιοκτήτης της κυπριακής υπόθεσης είναι ολόκληρο το τουρκικό έθνος», ο Ναύαρχος Cihat Yaycı είπε ότι τα φιλικά και αδελφικά κράτη πρέπει να λάβουν μέτρα για την αναγνώριση της ΤΔΒΚ χωρίς καθυστέρηση.
Το νέο κτίριο του Κοινοβουλίου της ΤΔΒΚ έχει συμβολική σημασία
Υπενθυμίζοντας την Κυπριακή επιχείρηση, ο Γιάτσι είπε: «Ο τουρκικός αποβατικός στόλος κινήθηκε από την Μερσίνα στα δυτικά της Κερύνειας το πρωί της 19ης Ιουλίου 1974 στις 11.30 π.μ. και το πρωί της 20ης Ιουλίου 1974, ο τουρκικός στρατός άρχισε την απόβασή του στην Κύπρο στις 06.05.
''Σήμερα, κατά την επέτειο της "Κυπριακής Επιχείρησης", η αντιπροσωπεία της Τουρκικής Δημοκρατίας, οι ήρωες της απόβασης, ο Πρωθυπουργός της εποχής, κ. Bülent Ecevit, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Necmettin Erbakan βρισκόταν νοερά στην ΤΔΒΚ εορτάζοντας μαζί με τους βετεράνους και τους μάρτυρες του τουρκικού στρατού''.
''Η παρουσία της Δημοκρατίας της Τουρκίας στην ΤΔΒΚ για την επέτειο της ενέργειας στην Κύπρο το 1974 και η απόφαση της ΤΔΒΚ να έχει νέο κτίριο του Κοινοβουλίου της, είναι επίσης σημαντική''.
''Κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό συμβολικό μήνυμα για την πλήρως ανεξάρτητη ΤΔΒΚ. Θα ήταν πολύ λυπηρό αν ήταν διαφορετικά ή αν δεν ήθελε να δοθεί ένα τέτοιο μήνυμα", είπε.
Τονίζοντας ότι δεν είναι σωστό να βρίσκονται τα κρατικά όργανα της ΤΔΒΚ σε ελληνικά και βρετανικά κτίρια, ο Yaycı είπε:
"Ως ανεξάρτητο κράτος, η ΤΔΒΚ έχει τη δική της διοίκηση και το κράτος πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί στα κτίρια που έχει χτίσει. Το νέο κτίριο της Προεδρίας και του Κοινοβουλίου πρέπει να οικοδομηθεί ως σύμβολο ενίσχυσης της εθνικής δομής. Ωστόσο αυτό δεν αρκεί και θα πρέπει να κληθούν φιλικά και αδελφικά κράτη να αναγνωρίσουν την ΤΔΒΚ. "
''Η TΔΒΚ δεν είναι μόνη''
Εκφράζοντας ότι η πρόταση «Ο ιδιοκτήτης της κυπριακής αιτίας είναι το τουρκικό έθνος», είναι ένα μήνυμα προς τον κόσμο, ο Yaycı συνέχισε:
«Η ΤΔΒΚ δεν είναι μόνη, είναι πίσω από ολόκληρο τον "Τουρκικό Κόσμο". Στη συνέχεια, έκανε έκκληση προς τον "Τουρκικό Κόσμο'' να αναγνωρίσει την ΤΔΒΚ λέγοντας:
"Τώρα, η λύση των δύο κρατών πρέπει να επιτευχθεί από την Τουρκική Δημοκρατία. Πρέπει να είναι γνωστό από τον κόσμο ότι την έχει υιοθετήσει ως το μοναδικό μοντέλο. Η υπόθεση της Κύπρου είναι εθνική ζήτημα. Έτσι πρέπει να θεωρηθεί".
Ο Cihat Yaycı συνέχισε τα λόγια του ως εξής:
"Αντιμετωπίζουμε ένα παιχνίδι της Κύπρου χωρίς Τούρκους και ένα παιχνίδι Ανατολικής Μεσογείου χωρίς Τουρκία. Η γαλάζια πατρίδα της Ανατολικής Μεσογείου της Τουρκίας πρέπει επίσης να περιλαμβάνει και την ΤΔΒΚ''!
''Σε περίπτωση που η Τουρκία υπογράψει συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας με άλλα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου, μπορεί να υπογράψει συμφωνία κοινής χρήσης με την ΤΔΒΚ μετά την υπογραφή της συμφωνίας, δηλώνοντας ότι οι θαλάσσιες περιοχές που αποκτήθηκαν χρησιμοποιούνται από κοινού με την ΤΔΒΚ" και συνέχισε:
«Έτσι, το κέρδος της Τουρκίας θα είναι το κέρδος της ΤΔΒΚ. Σε αυτήν την περίπτωση, προκύπτουν δύο συνέπειες. Πρώτον, όταν κερδίζει η Τουρκία, κερδίζει και η ΤΔΒΚ. Δεύτερον, μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την ΤΔΒΚ για κοινή χρήση, οι περιοχές που σήμερα ανήκουν στη λεγόμενη Ελληνοκυπριακή Διοίκηση θα κερδηθούν από την ΤΔΒΚ με αυτόν τον τρόπο και θα χαθεί το παιχνίδι της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης''.
''Υπογράφοντας συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ, οι περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας δηλώνονται ως περιοχές κοινής χρήσης με την ΤΔΒΚ. Με αυτήν την «Συμφωνία για κοινή χρήση θαλάσσιων δικαιοδοσιών», η γαλάζια πατρίδα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο γίνεται η Γαλάζια Πατρίδα της ΤΔΒΚ''.
''Έτσι, η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου έχει επίσης τις θαλάσσιες περιοχές στα νότια και δυτικά του νησιού της Κύπρου".
«Η Τουρκία επέδειξε πάντοτε μια δίκαιη προσέγγιση σε όλη την ιστορία της. Ενώ η Τουρκία προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της, προστατεύει επίσης τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων. Μπορεί να υπάρχουν εκείνοι που θέλουν να προκαλούν διαφωνίες και αναταραχές μεταξύ των Τουρκοκυπρίων από καιρό σε καιρό. Αυτά δεν πρέπει να γίνονται σεβαστά και πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να γίνει ένα πλήρως ανεξάρτητο το τουρκοκυπριακό κράτος. Η ευημερία αυτού του κράτους εξαρτάται από την προστασία των θαλασσών του" είπε και συνέχισε:
"Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την επιτυχία της Τουρκικής Δημοκρατίας στον αγώνα της να διεκδικήσει περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Το βασικό σύνθημα είναι αυτό: Η Τουρκία και η ΤΔΒΚ είναι δίπλα-δίπλα, πλάι-πλάι. Μια Κύπρος χωρίς Τούρκους θα οδηγούσε το παιχνίδι της Ανατολικής Μεσογείου με την Τουρκία απούσα".
Ο Τουρκικός σχεδιασμός
Από τα παραπάνω λεγόμενα του Τούρκου Ναυάρχου αποκαλύπτεται πλήρως ο τουρκικός σχεδιασμός για εμμονή των 2 κρατών στην Κύπρο, αφού αυτό θα οδηγούσε σε κλοπή της Κυπριακής ΑΟΖ και σφετερισμό της από την Τουρκία και το ψευδοκράτος, οι οποίες θα υπέγραφαν συμφωνία συνεκμετάλλευσης των ΑΟΖ τους.
Την ίδια ώρα το ψευδοκράτος, αναγνωρισμένο ως κράτος πλέον, θα υπέγραφε συμφωνίες για την ΑΟΖ του με γειτονικά κράτη, βάζοντας από την πίσω πόρτα την Τουρκία στο παιγνίδι της εκμετάλλευσης του υποθαλάσσιου πλούτου της Κύπρου.
Παράλληλα και αυτό είναι εξόχως σημαντικό η Ελληνική ΑΟΖ δεν θα γειτνίαζε με την Κυπριακή ΑΟΖ, αφού θα παρεμβαλλόταν η ΑΟΖ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους στη συνέχεια, γεγονός που θα δυσχέραινε σημαντικά την υλοποίηση του "Ενιαίου αμυντικού δόγματος" και θα υποβάθμιζε στην πράξη το ρόλο της Ελλάδας ως εγγυήτριας δύναμης στην Κύπρο.