Κυπριακό

“Δασκαλεμένοι” οι Τουρκοκύπριοι καλούν την ΕΕ να μείνει εκτός συνομιλιών-Απομονωμένοι και στην Κύπρο οι Τούρκοι

Με την ΕΕ τα έχουν βάλει οι Τουρκοκύπριοι μετά από εντολή του τουρκικού καθεστώτος που δεν αποδέχεται την Ευρώπη στην Κύπρο, αλλά τα χρήματα όμως τα θέλει από τις Βρυξέλλες για τους μετανάστες, όπως αναφέρει το nationalpost.com.cy.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να μείνει εκτός συνομιλιών για την Κύπρο έως ότου αναγνωρίσει την κυβέρνηση στο βόρειο τμήμα του νησιού”, δήλωσε ο ψευδο-υπουργός εξωτερικών των Κατεχομένων Tahsin Ertuğruloğlu.

«Η ΕΕ δεν έχει θέση στο τραπέζι. Όχι τώρα αλλά ούτε και αργότερα, παρά μόνο αν διορθώσουν το λάθος τους [και να αναγνωρίσουν επίσημα και την τουρκοκυπριακή κυβέρνηση] », δήλωσε ο Ertuğruloğlu σε συνέντευξή του.

“ Η λύση των δύο κρατών είναι επίσης ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε στην κατάσταση στο νησί. Εάν δεν υπάρχει πιθανότητα επίτευξης αυτού του σχεδίου η ΤΔΒΚ θα αναζητήσει αναγνώριση από άλλα κράτη», συνέχισε ο ίδιος.

Τα Ηνωμένα Έθνη θα πραγματοποιήσουν μια άτυπη συνάντηση για το Κυπριακό στη Γενεύη της Ελβετίας στις 27-29 Απριλίου.

Οι πενταμερείς συνομιλίες, συμπεριλαμβανομένων των τριών εγγυητριών κρατών του νησιού, Τουρκία, Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο, αποσκοπούν στο να αποφασίσουν το εάν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των δύο μερών να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις για την επανένωση του νησιού.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιμένει στη σημασία της δέσμευσης της σε προγραμματισμένες συνομιλίες, παρά την αντίθεση της τουρκικής πλευράς στην Κύπρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η συμμετοχή στις συνομιλίες των Ηνωμένων Εθνών της ΕΕ είναι απαραίτητη, προς όφελος όλων των Κυπρίων και της περιοχής», δήλωσε ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ένωσης Josep Borrell κατά τη διάρκεια επίσκεψης στου τις αρχές Μαρτίου στο νησί.

“Η ΕΕ δεν είναι ουδέτερος θεατής επειδή έχει επιλέξει να σταθεί δίπλα στους Ελληνοκύπριους και ενάντια στους Τουρκοκύπριους, οπότε δεν έχει θετικό ρόλο να παίξει.

Για να έχουν οι διαπραγματεύσεις πιθανότητες επιτυχίας, πρέπει να διεξάγονται μεταξύ ισότιμων πλευρών. Εάν η μία πλευρά είναι κράτος και η άλλη είναι η κοινότητα, τότε δεν μιλάμε για μια διαδικασία διαπραγμάτευσης που έχει πιθανότητες επιτυχίας », δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ΥΠΕΞ σε απάντηση.

Η Κύπρος χωρίστηκε το 1974 όταν η Τουρκία εισέβαλε στο Βόρειο τμήμα ως απάντηση ενός σύντομου ελληνοκυπριακού πραξικοπήματος με στόχο την ένωση του νησιού με την Ελλάδα.

Έκτοτε, η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία ελέγχει τα δύο τρίτα του νησιού και η τουρκική πλευρά το βόρειο κομμάτι.

Οι διαδοχικές συνομιλίες για την επανένωση της Κύπρου απέτυχαν τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες. Μια συνάντηση στο Crans Montana της Ελβετίας το 2017 αποτέλεσε την τελευταία απόπειρα συνομιλιών για την διευθέτηση του Κυπριακού.

Από τότε που επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων ανέλαβε ο Έρσιν Τατάρ, η τουρκοκυπριακή πλευρά άρχισε να ζητά επιτακτικά «λύση δύο κρατών» για την επίλυση του Κυπριακού.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, η μόνη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στο νησί και η Ελλάδα δηλώνουν μέσω εκπροσώπων τους  ότι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία είναι η μόνη λύση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ