Αρχισαν τα όργανα καθώς και επίσημα πλέον ο ΟΗΕ εξετάζει την στρατηγική αναθεώρηση της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο! Το σχετικό ζήτημα έθεσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και αφορά τη στρατηγική αναθεώρηση όλων των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του οργανισμού. Αμερικανός πρέσβης εξήγησε ότι δεν θα πρέπει να εκληφθεί η συγκεκριμένη εξέλιξη « ως εγκατάλειψη κάποιας εκ των πλευρών» αλλά η αλήθεια είναι ότι μας πιέζουν για οποιαδήποτε λύση αλλιώς αφήνουν την Τουρκία "ελεύθερη" για νέα εισβολή εν μέσω ερευνών στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Την εξέλιξη αυτή το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ την είχε προαναγγείλει ήδη από τις 6 Μαΐου στο άρθρο Πολεμική ατμόσφαιρα στη Μεσόγειο: Με αποχώρηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, γενικευμένη κρίση και νέο Αττίλα απειλεί ο Έσπεν Άιντα ενώ η Τουρκία χαράζει τον χάρτη διά πυρός! (βίντεο)
Συγκεκριμένα, την στρατηγική αναθεώρηση της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο συζητούν τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, στο περιθώριο των διαβουλεύσεων επί του προσχεδίου ψηφίσματος, το οποίο ετοίμασε η Βρετανία για ανανέωση της θητείας της δύναμης για το προσεχές εξάμηνο.
Τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (Σ.Α.) του ΟΗΕ δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν στο τελικό κείμενο του σχεδίου ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας UNFICYP (Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο) στις χθεσινοβραδινές διαβουλεύσεις τους.
Έτσι, αποφάσισαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις, αφού πρώτα λάβουν οδηγίες από τις κυβερνήσεις τους. Σύμφωνα με το ΡΙΚ, η προγραμματισμένη για τη Δευτέρα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για την ανανέωση της θητείας της UNFICYP μετατίθεται για την Πέμπτη, 27 Ιουλίου.
Σύμφωνα με το ΡΙΚ, πρόκειται για προσθήκη την οποία θέτουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για στρατηγική αναθεώρηση όλων των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του οργανισμού.
Αυτή είναι η μόνη σημαντική διαφοροποίηση στο προσχέδιο ψηφίσματος.
Στο πλαίσιο της κλειστής συνεδρίασης για το Κυπριακό την περασμένη Τρίτη, ο Αμερικανός πρέσβης είχε αναφέρει ότι «η έλλειψη πολιτικής συμφωνίας στο Κυπριακό θα πρέπει να οδηγήσει σε αναπροσαρμογή της εμπλοκής του διεθνούς οργανισμού».
Τόνισε την ανάγκη, οι ειρηνευτικές αποστολές να αναπροσαρμόζονται με βάση την κατάσταση επί του εδάφους.
Διευκρίνισε επίσης, ότι η στρατηγική αναθεώρηση της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο, «δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως προσπάθεια επίρριψης ευθύνης σε οποιονδήποτε, ούτε ως εγκατάλειψη κάποιας εκ των πλευρών».
Η ψηφοφορία επί του ψηφίσματος είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα.
Όπως είχε προειδοποιήσει το ΠΕΝΤΑΠΟΤΑΣΓΜΑ, πολλοί αξιωματούχοι , όχι μόνο για την περίπτωση της Κύπρου, ετοιμάζουν «χοντρή» μείωση των δαπανών για τις ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ, η οποία θα αποτελέσει μοχλό πίεσης προς εμπλεκόμενα μέρη για να προχωρήσουν σε επίλυση των μεταξύ τους προβλημάτων.
Αξιωματούχοι του ΟΗΕ εκτιμούν ότι η διατήρηση επί μεγάλο χρονικό διάστημα ειρηνευτικών αποστολών ανά τον κόσμο (Κύπρο), δεν είναι οικονομικά συμφέρουσα, δεν επιχειρείται λύση του προβλήματος και ο ΟΗΕ γίνεται κατεστημένο.
Στις ειρηνευτικές αποστολές συγκαταλέγεται και η ΟΥΝΦΙΚΥΠ…
Ο κύβος ερρίφθη. Οι ΗΠΑ με ύπουλο τρόπο μας σέρνουν στο τραπέζι της μοιρασιάς των υδρογονανθράκων με τους Τούρκους.
Αν η ΟΥΝΦΙΚΥΠ αποχωρήσει τότε πρέπει να περιμένουμε νέα εισβολή.