Τι μήνυμα στέλνουμε στους...δίπλα όταν εμείς απομακρύνουμε οπλισμό από τα νησιά (BMP-1) την στιγμή που Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν προσομοιώνουν επίθεση κατάληψης Ελληνικών νησιών, ενώ στην ίδια άσκηση EFES-2022, όπως ξαναγράψαμε, αντικειμενικός σκοπός είναι η κατάληψη ελληνικού νησιού, μικρονήσου και βραχονησίδων, σύμφωνα με το σενάριο ασκήσεων;SLYqY
Κι όλα αυτά την στιγμή που προς απάντηση όσων θεωρούν τον Ερντογάν πρόβλημα και όχι την Τουρκία, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης καλεί τον Τούρκο πρόεδρο να κλιμακώσει την ένταση με την Ελλάδα, αφήνοντας υπόνοιες ακόμη και για ένοπλη σύγκρουση.
Η μεγάλη συζήτηση για αποδυνάμωση των νησιών ξεκίνησε μετά την αποκάλυψη της γερμανικής και όχι της ελληνικής κυβέρνησης, για την αντικατάσταση των BMP-1 με τα MARDER ΤΟΜΑ.
Πρόκειται καταρχάς για Τεθωρακισμένο όχημα μάχης με πυροβόλο 20mm, έχει βάρος 33 τόνους ισχυρή θωράκιση και αποτελεί αν και παλαιό σύστημα καλύτερη λύση για τις μονάδες πεζικού στα νησιά από τα ρωσικής κατασκευής ΤΟΜΑ BMP-1, τα οποία έχουν ναι μεν πυροβόλο 73 mm, αλλά δεν θυμόμαστε πότε ήταν η τελευταία βολή που έκαναν.
Τα BMP-1 έχουν βάρος 13 τόνους και μικρή θωράκιση, κάτι που έπαιξε ρόλο στον πόλεμο του Ναγκόρνο ενώ τα κουφάρια τους κοσμούν το πεδίο της μάχης ακόμα και σήμερα. Επίσης τα Marder έχουν την δυνατότητα να εξοπλιστούν με διάφορα συστήματα στο πύργο τους επικουρικά ενώ τα πυρομαχικά τους κατασκευάζονται από τα ΕΑΣ , γεγονός τρομερά σημαντικό σε περίοδο πολεμικών επιχειρήσεων.
Καλά και άγια όλα αυτά αλλά αδιευκρίνιστο παραμένει αυτήν την ώρα που θα πάνε, Έβρο ή νησιά;
Έμπειροι αναλυτές που μίλησαν στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ υπογραμμίζουν πως τα συστήματα ΠΕΠ (Πολλαπλοί Εκτοξευτές) στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μπορούν να ακυρώσουν κάθε επεκτατικό όνειρο της Τουρκίας ακόμη και να το μετατρέψουν σε εφιάλτη. Και εμείς στέλνουμε βλήματα από αυτά τα συστήματα στην Ουκρανία; Ενώ κατά πως φαίνεται ποτέ δεν θα ενημερωθούμε επακριβώς τι έχουμε στείλει και τι θα στείλουμε στην Ουκρανία. Και κυρίως δεν μας είπαν τι συστήματα πυροβολικού στέλνουμε τελικά στην Ουκρανία, όπως αποκάλυψε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας.
Tο ζήτημα που έχει προκύψει είναι ότι τα ΤΟΜΑ MARDER η κυβέρνηση Μητσοτάκη προτίθεται να τα στείλει στον Έβρο για να μειώσει το αμυντικό αποτύπωμα στα νησιά σύμφωνα με παλαιότερη δήλωση Πομπέο. Είναι σαφές πως και με άλλη αμερικανική διοίκηση η πολιτική των ΗΠΑ δεν αλλάζει.
Και για του λόγου το αληθές ήταν Σεπτέμβριος του 2020, μετά το θερμό καλοκαίρι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις κι ενώ οι Τούρκοι σε ένα déjà vu με το σήμερα ζητούσαν πάλι αποστρατικοποίηση των νήσων, όταν ο τότε ΥΠΕΞ των ΗΠΑ είχε δηλώσει ευθαρσώς: «Πρέπει να μειώσουμε το στρατιωτικό αποτύπωμα παντού και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε διπλωματικά μέσα, όχι στρατιωτικά»
Είναι λοιπόν η απομάκρυνση των BMP-1 από τα νησιά εφαρμογή αυτής της…οδηγίας;
Σημερινή δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Στο μεταξύ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανήλθε σχολιάζοντας όσα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε για τα ελληνικά νησιά, κι ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι η κυριαρχία της χώρας μας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται».
Βέβαια στο μοτίβο Πομπέο, που όπως είπαμε αποτελεί την πάγια τακτική των ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος επανέλαβε πως ο Λευκός Οίκος ενθαρρύνει τους νατοϊκούς συμμάχους Ελλάδα και Τουρκία να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο. Ωστόσο, απηύθυνε έκκληση για την αποφυγή προκλητικής ρητορικής που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αύξηση των εντάσεων. Η δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών καταλήγει με την επισήμανση ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο ισχυροί εταίροι και σύμμαχοι κλειδί των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ».
Ποια είναι η πολιτική Μητσοτάκη;
Η στόχευση, λοιπόν, της πολιτικής Μητσοτάκη έχει προκαλέσει συζητήσεις και μηνύματα και εκ των έσω.
Μετά τον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος στο συνέδριο της ΝΔ είχε ασκήσει σκληρή κριτική στο «λόμπι του κατευνασμού» για τα εθνικά θέματα χθες ήρθε η σειρά του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή να στείλει πανομοιότυπα μηνύματα τονίζοντας πως "με εκπτώσεις σε θέματα εθνικής κυριαρχίας δεν εξαγοράζεται η ειρήνη"
Πέραν από τα εσωκομματικά βιλαέτια της ΝΔ, πέραν από τον εναγκαλισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη με φορείς όπως το ΕΛΙΑΜΕΠ, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου πως δεν μπορεί να ακολουθείται η πολιτική της εύκολης "τακτοποίησης" των εθνικών μας θεμάτων.
Τα εθνικά θέματα δεν είναι κορονοϊός να επιβληθούν απαγορεύσεις, ούτε ακρίβεια να κλείσουν στόματα με επιδόματα συνεπώς το Μαξίμου καλείται να απολογηθεί για την αδικαιολόγητη επιμονή του...