Εσωτερική Ασφάλεια
Ενημερώθηκε στις:

Επιτέλους ''σκούπα'': ''Μπλόκο'' κυβέρνησης στις ΜΚΟ - Μπαίνει τάξη στις "επιχειρήσεις διάσωσης"

Στη Βουλή η συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, με το οποίο μεταξύ άλλων αναμορφώνονται και αυστηροποιούνται οι διαδικασίες απελάσεων και επιστροφών, ενώ παράλληλα μπαίνει για πρώτη φορά τάξη στις «επιχειρήσεις διάσωσης» των ΜΚΟ.

Βασικός πυλώνας του νομοσχεδίου είναι η αποσαφήνιση και η αυστηροποίηση των διαδικασιών απελάσεων και επιστροφών με σκοπό την απομάκρυνση από τη χώρα όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο επιδιώκεται να εξαλειφθούν αρρυθμίες του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου.

Όσον αφορά τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, με το άρθρο 40 ορίζονται αυστηρές προϋποθέσεις για την δραστηριοποίησή τους στους χώρους αρμοδιότητας του Λιμενικού Σώματος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα επέμβασης των ΜΚΟ εφόσον:

α) είναι εγγεγραμμένες, συμπεριλαμβανομένων των μελών τους, στο «Μητρώο Ελληνικών και Ξένων ΜΚΟ»

β) ενεργούν υπό τις εντολές και τις οδηγίες των λιμενικών αρχών

γ) δραστηριοποιούνται σε περισταστικό παράτυπης εισόδου προσώπων μέσω θαλάσσης, υπό την προϋπόθεση ότι είναι αδύνατη η δράση του λιμενικού και προηγουμένως έχει γίνει ενημέρωση και έχει χορηγηθεί έγκριση

 

Αναλυτικά το άρθρο:

Αντίθετοι με τις νέες ρυθμίσεις που βάζουν σε τάξη τη δράση των ΜΚΟ, δηλώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με τον κ. Ψυχογιό να αναφέρει από το βήμα της βουλής, «θέλουμε οργανώσεις σαν και αυτήν του Ιάσονα Αποστολόπουλου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, κατά την ομιλία του στην επιτροπή της βουλής ανέφερε ότι «έχουμε δικαίωμα να προστατεύσουμε τα σύνορά μας», συμπληρώνοντας, «γιατί ο λαθροδιακινητής να έχει δικαίωμα να βάλει βάρκα στα ελληνικά χωρικά ύδατα και να κάτσει στη μέση γραμμή να περιμένει τον πελάτη του».

Να σημειωθεί, δε, ότι τα πρόστιμα σε περίπτωση που κάποιος αγνοήσει τη νομολογία είναι, επίσης, ιδιαίτερα αυστηρά. Ειδικότερα, τυχόν παραβάτες θα τιμωρούνται με φυλάκιση έως ένα έτος, ενώ αν εξαιτίας της παράβασης προκληθεί ατύχημα, ιδίως σε περίπτωση επιχείρησης διάσωσης στη θάλασσα τότε επιβάλλεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών ετών. Μάλιστα, επιβάλλεται και χρηματικό πρόστιμο που κυμαίνεται από 3000 έως 6000 ευρώ για τη ΜΚΟ και από 500 έως 1000 ευρώ για κάθε φυσικό πρόσωπα που θα συλληφθεί.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ