Το 90% των νατοϊκών ατυχημάτων από εκρηκτικά οφείλονται σε ενεργοποίηση πρωτογενούς εκρηκτικής ύλης είτε από πρόκληση σπινθήρα, τριβής ή κρούσης σύμφωνα με τον Υποστράτηγο ε.α. και Διδάκτορα στη Χημεία εκρηκτικών υλών Παναγιώτη Κιούση.
Τουλάχιστον σε 13.750 κλασικές αμερικανικές βόμβες TNT (200 λιβρών) αντιστοιχεί η εκρηκτική ύλη περίπου 2.750 τόνων νιτρικού αμμωνίου που εξερράγη το βράδυ της Τρίτης σε αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού όπου φυλάσσονταν τα τελευταία έξι χρόνια. Η έκρηξη των πρωτογενών εκρηκτικών υλών προκλήθηκε πιθανότατα από σπινθήρα σύμφωνα με τον Υποστράτηγο ε.α. και Διδάκτορα στη Χημεία εκρηκτικών υλών Παναγιώτη Κιούση.
Από θαύμα δεν ισοπεδώθηκε όλη η Βηρυτός
«Οι μεγάλες αμερικανικές βόμβες περιλαμβάνουν 200 λίβρες ΤΝΤ. Δημιουργήθηκαν ασύλληπτες ωστικές δυνάμεις στη Βηρυτό. Φανταστείτε ότι με μια με μία λίμπρα ΤΝΤ αν την ενεργοποιήσεις με πυροκροτητή και κάνεις μία έκρηξη σε μία κολόνα από χάλυβα, όπως αυτή της ΔΕΗ, αυτή κόβεται λες και είναι πράσο. Οι εκρήξεις δημιουργούν ισχυρά εξώθερμες αντιδράσεις» δήλωσε στο ethnos.gr ο Υποστράτηγο ε.α. Παναγιώτης Κιούσης και πρόσθεσε «Κάθε φορά που πέφτει μία βόμβα TNT 200 λιβρών από αεροπλάνο, "φεύγει" ένα οικοδομικό τετράγωνο. Το ότι δεν ισοπεδώθηκε όλη η Βηρυτός είναι θαύμα».
Σύμφωνα με τον ίδιο το 90% των νατοϊκών ατυχημάτων από εκρηκτικά οφείλονται σε ενεργοποίηση πρωτογενούς εκρηκτικής ύλης είτε από πρόκληση σπινθήρα, τριβής ή κρούσης.
Όπως εξήγησε στο ethnos.gr ο Υποστράτηγος ε.α. Παναγιώτης Κιούσης η έκρηξη στην Βηρυτό πιθανότατα προήλθε από έκρηξη πρωτογενούς εκρηκτικής ύλης η οποία έδωσε την απαραίτητη ενέργεια στη δευτερογενή εκρηκτική ύλη η οποία βρίσκονταν σε χώρο πλησίον της πρωτογενούς με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί εξ συμπαθείας έκρηξη.
Διαλύονται γρήγορα οι καρκινογόνες ουσίες των εκρηκτικών
Οι περιβαλλοντικές ζημιές θα είναι πολύ μικρές στην περιοχή εκτιμά ο υποστράτηγος. «Ναι μεν οι εκρηκτικές ύλες περιέχουν καρκινογόνες ουσίες και ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα, αλλά, διαλύονται πολύ εύκολα από τον φύσημα του αέρα. Δεν θα έχουν πρόβλημα οι κάτοικοι που είναι κοντά στην περιοχή της έκρηξης».
Δεν τηρήθηκαν οι νατοϊκές προδιαγραφές στην Βηρυτό
Σύμφωνα με τον υποστράτηγο δεν δικαιολογείται καμία αποθήκευση πρωτογενούς ή δευτερογενούς εκρηκτικής ύλης κοντά σε κατοικημένη περιοχή και χωρίς να τηρούνται οι προβλεπόμενες προδιαγραφές. «Πρέπει να είναι στην ύπαιθρο σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους και δίπλα σε ανάχωμα. Το υψηλό ανάχωμα λειτουργεί προστατευτικά καθώς όταν γίνει μια έκρηξη να μην φύγει προς τα αριστερά και τα δεξιά το ωστικό κύμα αλλά να χτυπήσει σε αυτό και να φύγει προς τα πάνω». Παράλληλα θα πρέπει να τηρούνται οι νατοϊκές προδιαγραφές για το πώς πρέπει να είναι η αποθήκη αλλά και πόσο τονάζ μπορεί κάθε φορά να αποθηκευτεί, «Είναι εγκληματική ενέργεια να αποθηκεύει πρωτογενές και δευτερογενής εκρηκτική ύλη μαζί».
Η χρήση των εκρηκτικών υλών
Οι εκρηκτικές ύλες κατά κανόνα κατασκευάζονται από κινεζικές εταιρίες και χρησιμοποιούνται για ειρηνικούς σκοπούς στην κατασκευή πυροτεχνημάτων (φιέστες τελετές όπως έναρξη ολυμπιακών αγώνων). Σε μικρές ποσότητες είναι ακίνδυνες αλλά όταν μεταφέρονται από μεγάλες ποσότητες εκρηκτικής ύλης από ένα φορτηγό είναι πολύ εύκολο από είτε από σπινθήρα, τριβή, ή κρούση να προκληθεί μία πολύ μεγάλη έκρηξη.
Οι συνηθέστερες από τις πρωτογενείς εκρηκτικές ύλες οι οποίες χρησιμοποιούνται για την παραγωγή πυροτεχνημάτων είτε για στρατιωτικούς σκοπούς είναι μεταξύ άλλων ο υδραζωτικός μόλυβδος και ο βροντώδης υδράργυρος. Η δευτερογενής εκρηκτική ύλη χρησιμοποιείται για την κατεδάφιση μεγάλων κτιρίων, ανατίναξη φραγμάτων και για πολεμικούς σκοπούς. Εκεί γίνονται ελεγχόμενες εκρήξεις ούτως ώστε το ωστικό κύμα που θα δημιουργηθεί να σπρώξει το κτίριο προς τα μέσα κυκλικά και αυτό καταρρέει σαν τραπουλόχαρτο. Η δευτερογενής εκρηκτική ύλη είναι πολύ σταθερή. Ακόμη και 60% υγρασία να πάρει λειτουργεί όπως την πρώτη μέρα κατασκευή της.