Από το πρωί της Παρασκευής 14 Φεβρουαρίου οχήματα του Δήμου Δυτικής Λέσβου έχουν αποκλείσει τον δρόμο που οδηγεί στην περιοχή Kαράβας-Καβακλή λίγο πριν τον Μανταμάδο. Περιοχή όπου η Κυβέρνηση έχει επιτάξει 261 στρέμματα προκειμένου να κατασκευαστεί η νέα δομή προσφύγων και μεταναστών.
Καθώς ο συγκεκριμένος δρόμος οδηγεί στον ΧΥΤΑ της Λέσβου σήμερα και αύριο δε θα επιτρέπεται η πρόσβαση ούτε των απορριμματοφόρων σε μια συμβολική κίνηση του δήμου δυτικής Λέσβου να καταστήσει σαφές ότι δε θα επιτρέψει την πρόσβαση για οποιαδήποτε εργασία κατασκευής του νέου κλειστού κέντρου, όπως αναφέρει το site stonhsi.gr
Εν τω μεταξύ σταθερή παραμένει στις αποφάσεις και η κυβέρνηση για τη δημιουργία των νέων κέντρων που τα θεωρεί ως προϋπόθεση για την αποσυμφόρηση.
Μέσα στο Φλεβάρη θα επαναπρογραμματιστεί η συνάντηση του υπουργού Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη, με τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους των νησιών του Βορείου Αιγαίου, η οποία ήταν να γίνει χθες και ακυρώθηκε μετά τις αποφάσεις αυτοδιοικητικών να μη συμμετέχουν.
Mαζική η συμμετοχή χθες στην Αθήνα
Μαζικότατη σε συμμετοχή ήταν η συγκέντρωση των Βορειοαιγαιοπελαγιτών της Αττικής, σήμερα το πρωί, διαμαρτυρόμενοι ενάντια στις επιτάξεις που έχει αποφασίσει η Κυβέρνηση και γενικώς στο σχεδιασμό της για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος που ταλανίζει κυρίως τα νησιά.
Γύρω στις 10 το πρώι, πλήθος κόσμου άρχισε να μαζεύεται έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών, στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας, εκεί όπου είχε δοθεί το ραντεβού των κατοίκων της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου. Παρόντες οι Βουλευτές Ν. Λέσβου, Μαρία Κομνηνάκα από το ΚΚΕ και Γιάννης Μπουρνούς από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης και οι αντιπεριφερειάρχες Άρης Χατζηκομνηνός, Παναγιώτης Κουφέλος, ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος και ο Δήμαρχος Δυτικής Σάμου Αλέξανδρος Λυμπέρης.
Παραβρέθηκαν επίσης, μεταξύ άλλων, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Παναγιώτης Χριστόφας και Σταύρος Τάσσος, καθώς και η δημοτική σύμβουλος Βάσω Χοχλάκα, πρώην πολιτευτές όπως ο Νίκος Σηφουνάκης και ο Στρατής Κόρακας, αλλά και αυτοδιοικητικοί όπως η Αγλαΐα Κυρίτση, μαζί φυσικά με πλήθος Βορειοαιγαιοπελαγιτών της Αθήνας.
Άπαντες στις δηλώσεις τους προς τα ελληνικά και τα ξένα Μέσα ενημέρωσης διατράνωσαν την αντίθεσή τους απέναντι στις επιτάξεις, εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για το γεγονός πως η Κυβέρνηση με τις πολιτικές της επιλογές έχει εγκλωβίσει στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου περισσότερους από 42.000 πρόσφυγες και μετανάστες, επισημαίνοντας πως δεν θα δεχθούν καμία νέα δομή, διεκδικώντας ταυτόχρονα και το κλείσιμο των υπαρχουσών.
Ακολούθως, το συγκεντρωμένο πλήθος κατευθύνθηκε ειρηνικά προς τη Βουλή. Αρχικά, ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου ζήτησε να προχωρήσουν από το πεζοδρόμιο, ώστε να μη σταματήσει η κυκλοφορία, ωστόσο η μαζικότητα των διαδηλωτών έκλεισε σταδιακά το ένα ρεύμα, αλλά και το δεύτερο μόλις η πορεία έφτασε έξω από τη Βουλή.