Το πρώτο βήμα για το απόλυτο φακέλωμα μέσω ταυτοτήτων γίνεται με την διαδικασία που προωθεί η κυβέρνηση για την έκδοση νέων, οι οποίες θα περιέχουν και βιομετρικά στοιχεία του κατόχου. Είναι ένα ακόμη δώρο της κυβέρνησης στη ΝTΠ, η οποία πλασάρεται ως υποχρέωση της Ελλάδας στους όρους της Ε.Ε. για την ασφάλεια και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.
Οι ελληνικές ταυτότητες βρίσκονται στο επίκεντρο της ετήσιας έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Ελλάδα.
Όπως αναφέρεται και φέτος «οι ελληνικές ταυτότητες παρέμειναν εξαιρετικές ευάλωτες σε τροποποίηση και αντικατάσταση φωτογραφίας. Δεν έχουν ενσωματωθεί συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας, όπως ψηφιακή φωτογραφία και βιομετρικά στοιχεία». Η έκθεση αναφέρει ακόμη τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα, με την εισαγωγή βιομετρικών στοιχείων στην ταυτότητα.
Για τις νέες ταυτότητες στην Ελλάδα έχει δημοσιευτεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Μάλιστα έχουν ήδη γίνει προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στα τέλη Απριλίου, η έκδοση των νέων ταυτοτήτων θα γίνει στις αρχές του 2019.
Η διάρκεια ισχύος των ταυτοτήτων από την ημερομηνία έκδοσής τους ορίζεται σε 15 έτη, για τα άτομα που έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας τους.
Ο κάτοχος δελτίου ταυτότητας υποχρεούται να ζητήσει την αντικατάστασή του, από την αρμόδια αρχή έκδοσης, εντός εξαμήνου πριν την παρέλευση της αναγραφόμενης στο δελτίο ημερομηνίας λήξης αυτού.
Οι νέες ταυτότητες θα μοιάζουν με κάρτες τραπεζών. Θα έχουν πλάτος 8,5 εκατοστά και ύψος 5,5 εκατοστά και σε αυτές θα αναγράφονται:
Θυρεός Ελληνικής Δημοκρατίας
Όνομα της Χώρας (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ / HELLENIC REPUBLIC)
Τύπος εγγράφου (ΔΕΛΤΙΟ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ / IDENTITY CARD)
To σήμα του ICAO για την ύπαρξη RFID chip
Αριθμός ταυτότητας (ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ / CARD NUMBER)
Επώνυμο / Surname
Όνομα / Name
Φύλο / Sex (Άρρεν / Θήλυ – Male / Female)
Ημερομηνία γέννησης / Date of birth
Ιθαγένεια / Nationality
Ημερομηνία λήξης / Date of expiry
Αριθμός Πρόσβασης Κάρτας (CAN – Card Access Number)
Αρχή έκδοσης
Υπογραφή κατόχου / Signature of bearer
Φωτογραφία κατόχου σε πλαίσιο διαστάσεων 37 x 30 mm
Όνομα πατέρα / Father’s name
Όνομα μητέρας / Mother’s name
Τόπος γέννησης / Place of birth
Ημερομηνία έκδοσης / Date of issue
Ομάδα αίματος / Blood type (προαιρετικά)
Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.)
Ενσωματωμένο θα είναι και το ειδικό τσιπ που θα περιέχει σε ηλεκτρονική μορφή τη φωτογραφία και τα στοιχεία του κατόχου, το ύψος του, στοιχεία που απαιτούνται για Υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, όπως ο δήμος εγγραφής, ο αριθμός δημοτολογίου και ο τόπος έκδοσης της ταυτότητας, αλλά και σε ψηφιακή μορφή το δακτυλικό του αποτύπωμα.
Στην οπίσθια όψη θα είναι η έκτη «ζώνη» όπου θα υπάρχουν το όνομα του πατέρα του κατόχου, το όνομα μητέρας, ο τόπος γέννησης, η ημερομηνία έκδοσης, η ομάδα αίματος και ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), ενώ στην έβδομη θα υπάρχει η «Ζώνη Μηχανικής Ανάγνωσης/Machine Readable Zone-MRZ». Το ενσωματωμένο RFID τσιπ θα είναι στο πάνω μέρος της.
Ειδική αναφορά σε Κουφοντίνα και ταυτότητες στην ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Ιδού το πρόσχημα
Οπως φαίνεται η Δύση πιέζει εντόνως. Στις εξελίξεις στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και στην Ελλάδα και στη συνεργασία της με τις ΗΠΑ στο θέμα αυτό αναφέρεται η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη αντιμετώπιση της τρομοκρατίας κατά το έτος 2017 σε διεθνές επίπεδο.
Σε αυτή γίνεται, μεταξύ άλλων, ειδική αναφορά σε σειρά συγκεκριμένων επιθέσεων και σε συλλήψεις προσώπων που η έκθεση σχετίζει με την τρομοκρατία ενώ δεν απουσιάζει και μια εκτενής αναφορά στον Δημήτρη Κουφοντίνα. «Παρά τις αντιρρήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, το συμβούλιο των φυλακών, στην υψίστης ασφαλείας φυλακή της Ελλάδας (σ.σ. εννοεί τις φυλακές Κορυδαλλού) χορήγησε για πρώτη φορά διήμερη άδεια στον καταδικασθέντα τρομοκράτη Δημήτρης Κουφοντίνα από τις 9 έως τις 11 Νοεμβρίου.
Ο Κουφοντίνας έχει καταδικαστεί 11 φορές ισόβια και επιπλέον 25 χρόνια για τη δολοφονία 11 ατόμων και τον ηγετικό του ρόλο στην τρομοκρατική ομάδα της 17ης Νοεμβρίου που είχε βάλει στόχο και δολοφόνησε μέλη της αποστολής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, καθώς και βρετανούς και τούρκους διπλωμάτες, έλληνες πολιτικούς και έλληνες πολίτες. Ο Κουφοντίνας δήλωσε στον Τύπο την πρόθεσή του να υποβάλει αίτηση και για νέα άδεια μετά από 60 ημέρες, όπως επιτρέπει ο νόμος».
Κάνοντας αναφορά στις προκλήσεις που παρουσιάζονται στον τομέα της ασφάλειας από τη προσφυγική κρίση, η έκθεση αναφέρει πως «η Ελλάδα συνεργάστηκε με το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (DHS) για να βελτιώσει τον έλεγχο των μεταναστών, των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων που εισέρχονται στην Ελλάδα. Προσωπικό της Ελληνικής Εθνικής Αστυνομίας και της Ελληνικής Ακτοφυλακής συμμετείχε στην εκπαίδευση που διεξήχθη τον Μάιο από το DHS σχετικά με τον έλεγχο των συνόρων, τις απαγορεύσεις και τις έρευνες.
Το FBI εκπαίδευσε αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας στην αντιτρομοκρατική ανάλυση, τον Αύγουστο και τον Δεκέμβριο». Επισημαίνεται πάντως ότι οι ελληνικές αρχές σημείωσαν μια σειρά επιτυχιών στον εντοπισμό και τη σύλληψη ορισμένων σημαντικών τρομοκρατών.
Επιπλέον για τη χώρα μας, η έκθεση επισημαίνει πως η ελληνική κυβέρνηση παρέμεινε το 2017 ένας συνεργάσιμος εταίρος στη προσπάθεια για τη καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σημειώνοντας πως αυξήθηκε η ανταλλαγή πληροφοριών μέσω του Προγράμματος Απαλλαγής από Βίζα (U.S. Visa Waiver Program) και μιας σειράς άλλων διακρατικών συμφωνιών.
Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι η Ελλάδα είναι μέλος του διεθνούς συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και πως η χώρα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της για την εφαρμογή διεθνών κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που συνδέονται άμεσα με τη τρομοκρατία.