Μεγάλες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος για τον Δεκέμβριο, για τους Έλληνες καταναλωτές, ανακοίνωσαν οι πάροχοι ενέργειας στα πράσινα τιμολόγια.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στην πατρίδα μας έχουμε εκτόξευση στα 202,22 ευρώ ανά μεγαβατώρα στην χονδρεμπορική, η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας σημειώνοντας άλμα κατά 72,3% στη μέση τιμή εκκαθάρισης μέσα σε ένα διήμερο.
Ενώ λοιπόν η τιμή του ρεύματος έχει γίνει ουσιαστικά χρηματιστήριο, η κυβέρνηση η κυβέρνηση θέλει να κλείσει την 4η Μονάδα της ΔΕΗ και τα ορυχεία στην Μεγαλόπολη.
Η Επιτροπή Φορέων Μεγαλόπολης συνεχίζει τον αγώνα για να μην κλείσουν τα ορυχεία και η 4η Μονάδα της ΔΕΗ, για να μην ερημώσει ο τόπος και μεθαύριο Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου πραγματοποιεί παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Ενέργειας στην Αθήνα, αναφέρει η εφημερίδα Ελευθερία.
Ειδικότερα, σε αγωνιστικό της κάλεσμα η Επιτροπή Φορέων Μεγαλόπολης, “κλιμακώνοντας τον αγώνα των κατοίκων της Μεγαλόπολης, για να μην κλείσουν τα ορυχεία και η 4η Μονάδα της ΔΕΗ, για να μην ερημώσει ο τόπος μας και να μην γίνει χαβούζα όλης της Πελοποννήσου”, καλεί: “Τα εργατικά, συνταξιουχικά και επαγγελματικά σωματεία, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, τους αθλητικούς και πολιτιστικούς φορείς της περιοχής να πάρουν μέρος: Την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024 στην παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Ενέργειας στην Αθήνα. Τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2024 στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου στη Τρίπολη για να απαιτήσουμε: Να μην κλείσουν τα ορυχεία και η 4η Μονάδα της ΔΕΗ. Να μην ερημώσει ο τόπος μας και να μην γίνει χαβούζα όλης της Πελοποννήσου”, καταλήγει η ανακοίνωση.
Η Ελλάδα πουλάει τόνους λιγνίτη στα Σκόπια
Σύμφωνα με άρθρο μας, καθημερινά εκτελούνται δρομολόγια μεταφοράς λιγνίτη από την Ελλάδα στην γειτονική χώρα μέσω του τελωνείου της Νίκης στη Φλώρινα.
Η ύπαρξη πολλών φορτηγών στο τελωνείο της Νίκης είναι συνηθισμένη εικόνα πλέον. Το τελωνείο της Νίκης αποτελεί σημαντικό σημείο ελέγχου για τη μεταφορά λιγνίτη από την Ελλάδα προς τα Σκόπια, διασφαλίζοντας την τήρηση των κανονισμών και των διεθνών συμφωνιών κατά την εξαγωγή του συγκεκριμένου ορυκτού.
Η διακρατική συμφωνία για μεταφορά λιγνίτη από την Ελλάδα στην γειτονική χώρα έγινε πριν ένα χρόνο περίπου.
Ο λιγνίτης καλύπτει κυρίως τις ανάγκες του εργοστασίου παραγωγής ενέργειας στα Μπίτολα, αλλά μέρος των ποσοτήτων χρησιμοποιείται και στο θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο του Οσλομέι.
Μετά την “μετάβαση” της χώρας μας στην πράσινη ενέργεια, οι λιγνιτικές δραστηριότητες έχουν μειωθεί κατά πολύ κι ως εκ τούτου η καύση ορυκτών καυσίμων, γι αυτόν και για άλλους λόγους, η κυβέρνηση ήλθε σε συμφωνία με την γειτονική χώρα για μεταφορά λιγνίτη.
Η χώρα μας γεμίζει με ανεμογεννήτριες σε βουνά σπάνιας ομορφιάς
Την ίδια στιγμή στα βουνά της χώρας μας φυτρώνουν ανεμογεννήτριες, προκαλώντας ένα αίσθημα οργής και αγανάκτησης, ειδικά σε περιοχές που έχουν καεί.
Το σκηνικό είναι οργουελικό σε πολλά πανέμορφα μέρη της χώρας μας , από τις δεκάδες ανεμογεννήτριες που τα στολίζουν, προκαλώντας όμως εύλογα ένα τεράστιο ερώτημα, το τι θα γίνει με όλες αυτές όταν λήξει ο χρόνος ζωής τους.
Πόσο θα στοιχίσει στους καταναλωτές είτε η αντικατάσταση τους, είτε η αποθήκευση τους σε ειδικά σημεία, και ποια περιβαλλοντολογικά προβλήματα θα προκαλέσουν;
Το πρόβλημα αυτής της άφρονος πολιτικής δυστυχώς θα το βρουν μπροστά τους οι επόμενες γενιές, και τότε το θέμα αυτό θα έχει λάβει γιγαντιαίες διαστάσεις.