Ενέργεια
Ενημερώθηκε στις:

Οι Γερμανοί μας ανακηρύξαν κύριο ενεργειακό κόμβοι στην ΕΕ-Συνάντηση Αιγύπτιου προέδρου με τον όμιλο Κοπελούζου

Τα κοινά οικονομικά και ενεργειακά συμφέροντα σε συνδυασμό με την υλοποίηση έργων σαν την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδος-Αιγύπτου φέρνουν μια ισχυρή αμυντική συμμαχία έναντι των τουρκικών απειλών στη Μεσόγειο.

Χθες ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ομίλου Κοπελούζος, Δημήτριο Κοπελούζο, παρουσία του Πρωθυπουργού της χώρας, Μοσταφά Μανμπουλου, καθώς και του Υπουργού Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, και ανώτερων στελεχών της εταιρείας.

Ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής Προεδρίας, Σύμβουλος Αχμέντ Φάχμου, είπε ότι "ο Πρόεδρος της Αιγύπτου ενημερώθηκε για την πρόοδο στο «GREGY Project», που αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση με την Ευρώπη, ιδιαίτερα με την επιτυχή ενσωμάτωση του έργου στον αρχικό κατάλογο έργων κοινού ενδιαφέροντος στην Ευρωπαϊκή Ένωση".

Αυτό ανοίγει τον δρόμο για την έναρξη της επόμενης φάσης υλοποίησης του έργου, δηλαδή την εκπόνηση των τελικών τεχνικών και περιβαλλοντικών μελετών καθώς και τη μελέτη προσδιορισμού της διαδρομής των θαλάσσιων καλωδίων σύνδεσης.

Μιλάμε για την υλοποίηση ενός έργου παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας ισχύος 9,5 γιγαβάτ, το οποίο θα στηρίξει σθεναρά την αιγυπτιακή οικονομία και θα συμβάλει σημαντικά στις προσπάθειες για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια στην Αίγυπτο και την Ευρώπη.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος εξήρε την επίμονη συνεργασία μεταξύ της Αιγύπτου και της Ελλάδας σε όλους τους τομείς, γεγονός που καταδεικνύει τις ισχυρές σχέσεις που μοιράζονται οι δύο χώρες.

Η Ελλάδα χώρα κόμβος στην Ευρώπη παραδέχονται και οι Γερμανοί

Επτά χώρες στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη θέλουν να δικτυωθούν στενά για προμήθεια φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας. Αυτό καθιστά την Ελλάδα σημαντικό ενεργειακό κόμβο.

“Η Ελλάδα θέλει να επεκτείνει περαιτέρω την υποδομή για το υγροποιημένο φυσικό αέριο και έτσι να τροφοδοτήσει περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες με ενέργεια”, αναφέρει γερμανική εφημερίδα.

Τα κράτη της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης θέλουν να γίνουν πιο ανεξάρτητα από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Σκοπός είναι να γίνουν νέοι τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο βόρειο ελληνικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Το πρώτο εργοστάσιο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του τον Μάρτιο και θα προμηθεύει αρχικά φυσικό αέριο κυρίως στις βαλκανικές χώρες.

Υπάρχουν όμως και άλλες χώρες που δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον. Η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία είχαν ήδη συμφωνήσει από το 2016 να συνδέσουν  τα δίκτυα αγωγών τους.

Για να γίνει αυτό, ίδρυσαν τον οργανισμό Central and South Eastern Europe Energy Connectivity (CESEC).
Τα σχέδια προβλέπουν τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ελλάδα μέσω του λεγόμενου «κάθετου διαδρόμου» στη Βουλγαρία και από εκεί μέσω υφιστάμενων αγωγών.

Τώρα η Ουκρανία, η Μολδαβία και η Σλοβακία θέλουν επίσης να συμμετάσχουν στο έργο.

Σε συνάντηση των υπουργών Ενέργειας των κρατών της CESEC στην Αθήνα την περασμένη Παρασκευή, εκπρόσωποι των τριών χωρών υπέγραψαν αντίστοιχη δήλωση προθέσεων.

Ο υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης έκανε λόγο για «πολύ σημαντικό βήμα προς τη βελτίωση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού σε ολόκληρη την περιοχή».

Η επένδυση ανοίγει νέες προοπτικές για την Ελλάδα ως εξαγωγέα φυσικού αερίου. Βασικό ρόλο θα παίξουν δύο τερματικοί σταθμοί LNG στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.Διαχειριστής των συστημάτων είναι η ελληνοβουλγαρική κοινοπραξία Gastrade.

Στα μέσα Δεκεμβρίου, το «Αλεξανδρούπολη» αγκυροβόλησε στο λιμάνι της πόλης ως πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU).

Το πρώην δεξαμενόπλοιο LNG προέρχεται από το απόθεμα της ναυτιλιακής εταιρείας GasLog που ανήκει στον Έλληνα εφοπλιστή Π.Λιβανό μετατράπηκε τους τελευταίους μήνες στη Σιγκαπούρη για χρήση LNG.

Ο εφοπλιστής Λιβανός είναι ένας από τους πέντε μετόχους της Gastrade με 20 τοις εκατό των μετοχών. Άλλοι εταίροι, ο καθένας με έναν πέμπτο, είναι η Ελληνίδα επιχειρηματίας κ. Ελμίνα Κοπελούζου, ο ελληνικός προμηθευτής φυσικού αερίου ΔΕΠΑ και ο διαχειριστής δικτύου ΔΕΣΦΑ, καθώς και η βουλγαρική Bulgartransgaz.

Η Ελλάδα και η ΕΕ χρηματοδοτούν το έργο, το οποίο υπολογίζεται ότι έχει κόστος 394 εκατ. ευρώ, με 167 εκατ. ευρώ.

Το 70 τοις εκατό του LNG που θα μεταφέρεται στην Αλεξανδρούπολη θα εξάγεται

Η Gastrade σχεδιάζει έναν δεύτερο τερματικό σταθμό οκτώ χιλιόμετρα ανατολικά της πρώτης εγκατάστασης.
Έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία το 2025.

Μαζί, και οι δύο τερματικοί σταθμοί αναμένεται να έχουν μέγιστη χωρητικότητα έντεκα δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως.

Η Gastrade θέλει να εξάγει το 70% του LNG που παραδίδεται στην Αλεξανδρούπολη.

Το αέριο θα ρέει προς τη Σερβία, Σκόπια, Ρουμανία μέσω Βουλγαρίας. Η Μολδαβία και η Ουκρανία καθώς και η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Σλοβακία στα δυτικά μπορούν να συνδεθούν αργότερα.

Με τη σύνδεση με το ελληνικό δίκτυο, οι χώρες αυτές έχουν την ευκαιρία να αποστασιοποιηθούν περαιτέρω από τον κύριο προμηθευτή τους την Ρωσία.

Η εταιρεία Gazprom προμηθεύει αέριο από τον αγωγό στα δυτικά με δύο τρόπους: Η γραμμή Turkstream εκτείνεται από τη νότια Ρωσία μέσω της Μαύρης Θάλασσας προς την Τουρκία και από εκεί τροφοδοτεί αρκετές χώρες στα Βαλκάνια.

Η δεύτερη διαδρομή είναι ο αγωγός Transgas, ο οποίος διασχίζει την Ουκρανία, τη Σλοβακία και την Τσεχική Δημοκρατία προς την Αυστρία και τη Γερμανία.Οι πιο σημαντικές χώρες αποδέκτες είναι η Τσεχική Δημοκρατία και η Αυστρία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

meloni
Κόσμος 0

Βγήκε από τα ρούχα της η Μελόνι με τον Πούτιν παρουσία Μητσοτάκη-«Η Ρωσία στέλνει αράδα λαθρομετανάστες σε όλη την ΕΕ, μας απειλεί πολύπλευρα»

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός τόνισε την απειλή που θέτει η Ρωσία για την «ασφάλεια και την δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης»...