Ενέργεια
Ενημερώθηκε στις:

Συμφωνία σταθμός ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Λιβύης- Τα τρία έργα που κάνουν την Ελλάδα κόμβο ηλεκτρικής ενέργειας-Η Τουρκία καραδοκεί

Η Ελλάδα συνεχίζει ακάθεκτη τη συνεργασία της στον τομέα της ενέργειας με γειτονικές χώρες της Μ.Ανατολής και Βόρειας Αφρικής.

Νέα ώθηση ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας-Λιβύης

Στο πλαίσιο αυτό Λιβύη και Ελλάδα ενίσχυσαν περαιτέρω τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, μετά την συνάντηση που είχαν  την Τρίτη ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού για την Ηλεκτρική Ενέργεια και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας της Λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNU), Osama Al-Dharrat, με τον Έλληνα Πρέσβη στη Λιβύη.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών.

Τα δύο μέρη επιβεβαίωσαν τη συνέχεια της επικοινωνίας μέσω της "Επιτροπής Ηλεκτρικής Διασύνδεσης" για τον συντονισμό των προσπαθειών για την παρακολούθηση του έργου ηλεκτρικής σύνδεσης μεταξύ Λιβύης και Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 4ο Συνέδριο Μηχανικών του  Συνδικάτου την Τρίτη, ο Πρωθυπουργός του GNU, Abdelhamid Dbaiba, ανέφερε την υπογραφή αρκετών συμφωνιών που επιτρέπουν την εξαγωγή ηλιακής ενέργειας στη Μάλτα, την Ιταλία και την Ελλάδα.

Πέρυσι, ο Πρόεδρος της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου της Λιβύης (NOC), Farhat Bengdara, δήλωσε ότι η Λιβύη εξετάζει την κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου για τη σύνδεση της Ελλάδας με την αιγυπτιακή πόλη Damietta.

Η λειτουργία του εργοστασίου  παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο στο Τομπρούκ

Τον Νοέμβριο, το Υπουργείο Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Λιβύης ανακοίνωσε μια σημαντική ώθηση στις υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας με την επιτυχή λειτουργία της πρώτης μονάδας στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με αέριο στο Τομπρούκ.

Αυτή η στρατηγική ανάπτυξη, που ενορχηστρώθηκε σύμφωνα με τις οδηγίες του διορισμένου πρωθυπουργού της Λιβύης, Οσάμα Χαμάντ, είναι ένα κομβικό βήμα για την προετοιμασία για τον επερχόμενο χειμώνα και την αντιμετώπιση των επίμονων ελλείψεων ηλεκτρικής ενέργειας στη Λιβύη.

Η πρώτη μονάδα συνδέθηκε με επιτυχία με το εθνικό δίκτυο το απόγευμα του Σαββάτου, περνώντας όλες τις επιχειρησιακές δοκιμές.

Αυτή η προσθήκη αναμένεται να  ενισχύσει τη σταθερότητα του ηλεκτρικού δικτύου. Αυτό το ορόσημο αντανακλά τις συνεχείς προσπάθειες της Λιβύης να εκσυγχρονίσει και να επεκτείνει τον ενεργειακό της τομέα, ο οποίος είναι απαραίτητος για την οικονομική ανάπτυξη και σταθερότητα της χώρας.

Η General Electricity Company of Libya (GECOL) αναμένει σταδιακή αύξηση της παραγωγικής ικανότητας. Ο σταθμός θεωρείται ένα από τα μεγάλα έργα που στοχεύουν στη βελτίωση της παραγωγικής ικανότητας του δικτύου με παραγωγή 470 μεγαβάτ.

Σύμφωνα με τα σχέδια της GECOL, η δεύτερη μονάδα του σταθμού Tobruk έχει προγραμματιστεί να λειτουργήσει το αργότερο μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ η τρίτη μονάδα θα αρχίσει να λειτουργεί στις αρχές Ιανουαρίου 2024.

Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις της Ελλάδας

Τρία (3) είναι τα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης που "τρέχουν" και αναμένεται να προσδώσουν  στην Ελλάδα τον χαρακτήρα ενεργειακού κόμβου μεταξύ Ευρώπης-Μ.Ανατολής-Βόρειας Αφρικής.

Αυτά είναι ο EuroAsia interconnector, μήκους 1520 χλμ ,βάθους έως 3000 μέτρα και ισχύος 1000 MW με τη διασύνδεση Κύπρου-Κρήτης, που μετά τη διασύνδεση του Ισραήλ θα φθάσει τα 2000 MW, "αντικαθιστώντας " 3 δισ κυβικά μέτρα φυσικού αερίου σε ετήσια βάση, ο EuroAfrica interconnector που αφορά τη  διπλή  ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου, η πρώτη με καλώδιο 950χλμ που θα ξεκινάει από το El-Sallum της Αιγύπτου και θα καταλήγει στη Νέα Μάκρη παρακάμπτοντας την Κρήτη μεταφέροντας 3000 ΜW ηλεκτρικής ενέργειας  "αντικαθιστώντας " 4,5 δισ κυβικά μέτρα φυσικού αερίου σε ετήσια βάση και η δεύτερη που θα είναι δύο καλωδίων, θα ξεκινάει από τις ακτές της Αιγύπτου και θα καταλήγει στη Νότια Κρήτη, ισχύος 2000 MW, "αντικαθιστώντας " 3 δισ κυβικά μέτρα φυσικού αερίου σε ετήσια βάση και τέλος η διασύνδεση Ελλάδας-Λιβύης , με τις ΗΠΑ να στηρίζουν το έργο.

Απόρροια των παραπάνω κατά την εκτίμησή μας  είναι ότι η προσέγγιση Τουρκίας-Ελλάδας που επιχειρείται έχει ως βάση την ενέργεια στη ΝΑ Μεσόγειο, με τον καθορισμό της ενεργειακής πίτας για κάθε χώρα να προηγείται της οριοθέτησης της ΑΟΖ σύμφωνα με τους Τούρκους (kazan-kazan) , σε αντίθεση με την Ελλάδα που  επιδιώκει πρώτα την οριοθέτηση της ΑΟΖ και στη συνέχεια την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων αυτής.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

stylianidis
Πολιτική 0

Διαλύεται η σύνθεση της κυβέρνησης αφού αποχωρούν ένας-ένας οι υπουργοί! Μετά τον Φραγκογιάνη φεύγει και ο υπουργός ναυτιλίας Στυλιανίδης

Δεύτερος υπουργός ετοιμάζει παραίτηση προκαλώντας πολλά ερωτηματικά με τον λόγο της κυοφορούμενης παραίτησης του