Ενέργεια
Ενημερώθηκε στις:

Ενεργειακό έργο-μαμούθ στην Αν. Μεσόγειο: Συνδέονται τα κοιτάσματα φυσικού αερίου Κύπρου-Ισραήλ- "Ταφόπλακα" στον EastMed;

Ραγδαίες είναι οι ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή μας, καθώς η Κύπρος ανακοίνωσε το σχέδιο για τη σύνδεση των μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου της με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Ισραήλ στην ανατολική Μεσόγειο. Φαίνεται τόσο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης υποστηρίζουν το σχέδιο, με τις συνομιλίες να αναμένεται να ξεκινήσουν μέχρι τον Ιούλιο του 2023, προμηνύοντας πιθανώς και το τέλος του αγωγού EastMed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι προτάσεις της νέας κυπριακής κυβέρνησης, που βρίσκεται στην εξουσία από τον Μάρτιο, αντιπροσωπεύουν μια αισθητά διαφορετική προσέγγιση από τις προηγούμενες. Αντί για τον αγωγό EastMed μήκους 2.000 χιλιομέτρων προς την ηπειρωτική Ευρώπη, η νέα κυβέρνηση προτείνει μία πολύ μικρότερη διασύνδεση με τα κοιτάσματα ανοικτά του Ισραήλ.

Η σχέση μεταξύ της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ έχει εξελιχθεί σε στρατηγική σχέση, βασισμένη σε ένα κοινό όραμα για μια ακμάζουσα Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι παρατηρήσεις, που έγιναν στο Ελληνοϊσραηλινό Φόρουμ που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Λευκωσία, εν μέσω των αναπτυσσόμενων σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας σε διάφορους τομείς, όπως η ενέργεια, η άμυνα, ο τουρισμός, η υψηλή τεχνολογία και η κυβερνοασφάλεια.

"Η τριμερής συνεργασία μας έχει εξελιχθεί σημαντικά από την ίδρυσή της και μπορούμε με υπερηφάνεια να πούμε ότι δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια στρατηγική εταιρική σχέση", δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης. "Για την Κυπριακή Δημοκρατία, η ενίσχυση και εμβάθυνση των ήδη άριστων σχέσεών μας με το Ισραήλ, πάντα σε συνεργασία φυσικά με την Ελλάδα, αποτελεί μέρος μιας ολιστικής στρατηγικής όσον αφορά την εξωτερική μας πολιτική, η οποία έχει ψηλά στην ατζέντα τη συνεργασία με όλες τις ομοϊδεάτισσες χώρες της περιοχής", πρόσθεσε.

Το τριήμερο συνέδριο, το οποίο διοργανώνεται από το Παγκόσμιο Κέντρο B'nai B'rith σε συνεργασία με το Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) του Παντείου Πανεπιστημίου στην Αθήνα, πραγματοποιείται καθώς η συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών της Ανατολικής Μεσογείου έχει φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

"Το γεγονός ότι μιλάμε σήμερα για αυτή την τριμερή σχέση με όρους στρατηγικής εταιρικής σχέσης λέει πολλά και ήταν απλά αδιανόητο μόλις πριν από 20 χρόνια", δήλωσε στο JNS ο πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο Όρεν Ανόλικ.

"Μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα για περιφερειακή συνεργασία μέσω της δημιουργίας πολλών δεσμών σε διάφορα επίπεδα", πρόσθεσε η Κύπρια υπουργός Δικαιοσύνης Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου, ιδρυτικό μέλος του Ελληνοϊσραηλινού Φόρουμ. "Τα σχέδιά μας για την ενέργεια θα εμβαθύνουν περαιτέρω τους δεσμούς μας με την πάροδο του χρόνου".

Ενεργειακή συνεργασία

Το συνέδριο πραγματοποιείται εν μέσω της κατασκευής ενός "ενεργειακού διαδρόμου" που θα συνδέει τα εθνικά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας.

Το ενεργειακό έργο-μαμούθ που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματοποιείται καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας τροφοδοτούν μια παγκόσμια ενεργειακή κρίση που έχει πλήξει σκληρά την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναδεικνύοντας την εξάρτηση της ηπείρου από την ξένη ενέργεια.

Οι δεσμοί έλαβαν περαιτέρω ώθηση νωρίτερα φέτος, όταν νομοθέτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ συναντήθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης για να προωθήσουν τους δεσμούς και να επιβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους για την ασφάλεια και την ευημερία των τριών συμμαχικών χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η συνάντηση της διακοινοβουλευτικής ομάδας 3+1 ακολούθησε την έγκριση της διακομματικής νομοθεσίας που προτάθηκε στη Γερουσία των ΗΠΑ και ενισχύει σημαντικά την αμερικανική υποστήριξη για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού στρατού, καθώς και την αυξημένη πολυμερή δέσμευση μεταξύ της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μια ξεχωριστή τριμερής σύνοδος κορυφής μεταξύ των ηγετών της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ έχει επίσης προγραμματιστεί για αργότερα φέτος.

"Κανένα όριο" στη συνεργασία

Το φόρουμ, το οποίο θα περιλαμβάνει συνεδριάσεις ολομέλειας για την αμυντική και ενεργειακή συνεργασία, καθώς και για τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία στη Μέση Ανατολή, πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Κύπρο, αφού προηγουμένως είχε λάβει χώρα στην Ιερουσαλήμ πριν από τέσσερα χρόνια και στη συνέχεια στην Αθήνα πέρυσι.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και συγκέντρωσε δεκάδες κυβερνητικούς αξιωματούχους, πρέσβεις, ακαδημαϊκούς και αναλυτές από τις τρεις χώρες που έχουν δραστηριοποιηθεί στην προώθηση της τριμερούς σχέσης.

"Η πλήρης αναδιαμόρφωση των τριμερών σχέσεων έχει μετατραπεί σε στενούς δεσμούς σε ένα ευρύ μέτωπο από την ενέργεια έως τον στρατό, τον τουρισμό και την υψηλή τεχνολογία", δήλωσε ο Νταν Μαριάσκιν, Διευθύνων Σύμβουλος της B'nai B'rith International. "Δεν υπάρχει όριο σε αυτό το είδος συνεργασίας".

"Η ισχυρή και μακροχρόνια τριμερής σχέση μεταξύ Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου βασίζεται σε στέρεες βάσεις, σε κοινές αρχές και αξίες και, φυσικά, σε ένα κοινό όραμα για την περιοχή μας", κατέληξε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ