Ενώ η Τουρκία συνεχίζει τις πολιτικές της για τον επαναπροσδιορισμό αποκλειστικών οικονομικών ζωνών (ΑΟΖ) στην Ανατολική Μεσόγειο, εις βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας, οι Τρεις ΥΠΕΞ ( Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ) αποφάσισαν να επανεργοποιήσουν τον αγωγό φυσικού αερίου East Med, παράλληλα με άλλα προγράμματα.
“Η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί να προσφέρει έναν βασικό ενεργειακό διάδρομο προς την Ευρώπη μέσω ενός προγραμματισμένου καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας που θα συνδέει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ και ενός πιθανού αγωγού φυσικού αερίου”, ανέφερε η κοινή δήλωση σήμερα των Τριών ΥΠΕΞ.
Οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών συναντήθηκαν στην Λευκωσία στο πλαίσιο μιας σειράς τριμερών συναντήσεων υψηλού επιπέδου με στόχο την εμβάθυνση μιας εταιρικής σχέσης που βασίζεται στην ανακάλυψη σημαντικών υπεράκτιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
«Η απελευθέρωση του πλήρους δυναμικού της περιοχής μας θα αλλάξει το παιχνίδι», δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος σε συνέντευξη Τύπου.
«Προσπαθούμε να προωθήσουμε έναν αξιόπιστο και βιώσιμο ενεργειακό διάδρομο από τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη». Οι εργασίες δεν έχουν ξεκινήσει ούτε για το καλώδιο, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε για τον αγωγό φυσικού αερίου, ο οποίος συζητείται εδώ και χρόνια, αλλά βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της μελέτης σκοπιμότητας", τόνισε ο ίδιος.
Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι τα έργα έχουν αποκτήσει πρόσθετο βάρος και επείγοντα χαρακτήρα υπό το πρίσμα του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και της «ανάγκης για ενεργειακή διαφοροποίηση και αυξημένη διασύνδεση».
Ο κ. Κόμπος είπε ότι ένα υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρικής ενέργειας 2.000 μεγαβάτ γνωστό ως Διασύνδεση EurAsia και ο προτεινόμενος αγωγός φυσικού αερίου EastMed «παραμένουν δύο σημαντικές στρατηγικές επιλογές στην ενεργειακή μας ατζέντα».
Ο EastMed είναι ένας αγωγός φυσικού αερίου μήκους 1.900 χλμ. Που θα συνδέει τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου με την Ελλάδα.
Θα έχει αρχική ικανότητα μεταφοράς δέκα δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως στην Ελλάδα και την Ιταλία και άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Το κύριο θέμα για το οποίο θα αντιδράσει η Άγκυρα σε αυτό το σχέδιο είναι το γεγονός ότι ο αγωγός East Med «κόβει» στην μέση τα σχέδια της Τουρκίας για την απόκτηση ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στις Τρεις πλευρές έχει συζητηθεί ακόμα και το πραγματικά φλέγον ζήτημα της φύλαξης του αγωγού αυτού που θα διέρχεται μεγάλο μέρος της ελληνικής, κυπριακής και ισραηλινής επικράτειας με μια κοινή στρατιωτική δύναμη.
Μια δύναμη από ταχέα σκάφη, εξοπλισμένα ελικόπτερα, ειδικές δυνάμεις, σε συνεργασία με δορυφόρους και κλειστές επικοινωνίες, θα ευρίσκεται στην περιοχή σε μόνιμη βάση λόγω των τουρκικών απειλών και κινήσεων.
Ο εκσυγχρονισμός σε εξοπλισμό και μέσα ( ειδικά ταχύπλοα) αφορά αυτόν ακριβώς το σκοπό, ενώ και οι ΗΠΑ θα συνδράμουν στο σχέδιο αυτό του αγωγού αλλάζοντας τα πάντα.
Όλα αυτά βέβαια τα μεγάλα σχέδια, δεν συμπεριλαμβάνουν την Τουρκία που βλέπει να χάνει το ενεργειακό παιχνίδι μαζί με την υποστήριξη των ΗΠΑ, για αυτό και η όποια αντίδραση της θα λάβει χώρα πριν την υλοποίηση του αγωγού αυτού, με σκοπό να δημιουργηθούν τετελεσμένα.
Εκτιμάται ότι οι Τούρκοι βάσει τρομερού σχεδίου θα ξεσηκώσουν την Χαμάς κατά του Ισραήλ, ενώ μόλις γίνουν οι εκλογές και ανάλογα το αποτέλεσμα, σύντομα θα επανέλθουμε στις απειλές κατά Ελλάδος και Κύπρου.