Εκτακτο σχέδιο ανάγκης μπροστά στον κίνδυνο κλιμάκωσης της έλλειψης φυσικού αερίου, προετοιμάζει η Κομισιόν.
Το σχέδιο, το οποίο και αναμένεται να ανακοινωθεί στις 20 Ιουλίου, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες εκτιμάται πως θα αφορά κατευθυντήριες γραμμές για την βέλτιστη χρήση ενέργειας προς τα κράτη μέλη και θα περιλαμβάνει την κατάρτιση λίστας με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια για την παροχή δελτίου στο φυσικό αέριο.
Παράλληλα συμπεριλαμβάνει την υιοθέτηση ενός «θερμοστάτη» δηλαδή της τακτικής του πλαφόν σε ψύξη και θέρμανση.
Με άλλα λόγια, η Κομισιόν θέλει, σε περίπτωση κλιμάκωσης της ενεργειακής κρίσης, τα Κράτη- Μέλη να επιβάλλουν κάποια όρια όσον αφορά την ψύξη και την θέρμανση κυρίως στα δημόσια κτίρια με εξαίρεση νοσοκομεία και γηροκομεία.
Πιο συγκεκριμένα το όριο που θέτει είναι 25 βαθμοί στην ψύξη και 19 στην θέρμανση.
Παράλληλα, επιθυμεί να δοθούν κάποια οικονομικά κίνητρα, ενδεχομένως με την μορφή αποζημιώσεων, σε εταιρείες που θα επιδιώξουν να μειώσουν την χρήση φυσικού αερίου
Τέλος, όσον αφορά την βιομηχανία και τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, στόχος είναι να έχουν πρόσβαση σε κρατικές ενισχύσεις εφόσον θελήσουν και μπορέσουν να στραφούν σε εναλλακτικά καύσιμα.
Σε κάθε περίπτωση, σε αυτή τη φάση, στόχος είναι η μέγιστη αποθήκευση φυσικού αερίου με τις αποθήκες της ΕΕ να είναι γεμάτες σε ποσοστό 62% και σκοπός είναι το ποσοστό αυτό να αγγίξει το 80% το Νοέμβριο.
Να στραγγαλίσει οικονομικά τη Ρωσία και να στερήσει από τον Βλαντιμίρ Πούτιν σημαντικά κεφάλαια, με τα οποία συντηρεί την τεράστια πολεμική μηχανή του, επιχειρεί με νέα δέσμη μέτρων η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Nέα Δέσμη Μέτρων
Η Κομισιόν πρότεινε από κοινού με τον Ύπατο Εκπρόσωπο νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ζητώντας την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές του ρωσικού χρυσού. Πρόκειται για μία ενέργεια που εικάζεται ότι θα πλήξει καθοριστικά τα ταμεία του Κρεμλίνου, καθώς η διάθεση χρυσού αποφέρει τεράστια κέρδη στη ρωσική οικονομία κάθε χρόνο.
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα κοινή πρόταση (Ύπατος Εκπρόσωπος-Επιτροπή) για μια νέα δέσμη μέτρων για τη διατήρηση και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των έξι ευρείας κλίμακας και άνευ προηγουμένου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας.
Η σημερινή δέσμη μέτρων «συντήρηση και ευθυγράμμιση» διευκρινίζει μια σειρά από διατάξεις για την ενίσχυση της ασφάλειας δικαίου για τους φορείς εκμετάλλευσης και την επιβολή της νομοθεσίας από τα κράτη μέλη. Επίσης, ευθυγραμμίζει περαιτέρω τις κυρώσεις της ΕΕ με εκείνες των συμμάχων και των εταίρων, ιδίως στο G7.
Είναι σημαντικό ότι το πακέτο επαναλαμβάνει την αποφασιστική στάση της Επιτροπής για την προστασία της επισιτιστικής ασφάλειας σε όλο τον κόσμο.
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέφερε ότι «ο βίαιος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας συνεχίζεται αμείωτος. Ως εκ τούτου, προτείνουμε σήμερα την αυστηροποίηση των σκληρών κυρώσεων της ΕΕ κατά του Κρεμλίνου, για να τις εφαρμόσουμε πιο αποτελεσματικά και να τις παρατείνουμε μέχρι τον Ιανουάριο του 2023. Η Μόσχα πρέπει να συνεχίσει να πληρώνει υψηλό τίμημα για την επιθετικότητά της».
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος, Ζοζέπ Μπορέλ, σημείωσε ότι «οι κυρώσεις της ΕΕ είναι σκληρές. Συνεχίζουμε να στοχεύουμε όσους βρίσκονται κοντά στον Πούτιν και το Κρεμλίνο. Το σημερινό πακέτο αντικατοπτρίζει τη συντονισμένη προσέγγισή μας με διεθνείς εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της G7.
Εκτός από αυτά τα μέτρα, θα υποβάλλω επίσης προτάσεις στο Συμβούλιο για την εισαγωγή περισσότερων φυσικών προσώπων και οντοτήτων στον κατάλογο, με πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και περιορισμένη δυνατότητα ταξιδιών».
Το σημερινό πακέτο θα εισαγάγει απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού χρυσού, ενώ θα ενισχύσει τους ελέγχους εξαγωγών διπλής χρήσης και προηγμένης τεχνολογίας. Με τον τρόπο αυτό, θα ενισχύσει την ευθυγράμμιση των κυρώσεων της ΕΕ με εκείνες των εταίρων μας της G7. Θα ενισχύσει επίσης τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων για να αυστηροποιήσει το πάγωμα ευρωπαϊκών περιουσιακών στοιχείων.
Το πακέτο επαναλαμβάνει επίσης ότι οι κυρώσεις της ΕΕ δεν στοχεύουν με κανέναν τρόπο το εμπόριο γεωργικών προϊόντων μεταξύ τρίτων χωρών και της Ρωσίας. Ομοίως, το κείμενο διευκρινίζει το ακριβές πεδίο εφαρμογής ορισμένων χρηματοπιστωτικών και οικονομικών κυρώσεων.
Τέλος, προτείνεται η παράταση των υφιστάμενων κυρώσεων της ΕΕ για έξι μήνες, έως την επόμενη αναθεώρηση στα τέλη Ιανουαρίου 2023. Η δέσμη θα συζητηθεί τώρα από τα κράτη μέλη στο Συμβούλιο ενόψει της έγκρισής της.