Ενέργεια
Ενημερώθηκε στις:

Μήπως ποντάρουμε στο λάθος άλογο για το LNG; Το Κατάρ πήρε πάλι τα ηνία

Όπως γράφαμε και προχθες μετά το  σόου της Αλεξανδρούπολης για την κατασκευή του πλωτού Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της πόλης, η οποία αποκαλέστηκε από τον εκπρόσωπο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Δήμαρχο Γ. Ζαπούκη,  ως "Δαρδανέλια της Ξηράς" τίθεται ζήτημα για την χρήση και την επάρκεια του υγροποιημένου φυσικού αερίου. 

Σε προηγούμενό μας άρθρο αναφερθήκαμε στο "Γιατί ο καθηγητής Φώσκολος λέει: Δεν θα χρειαστούμε ούτε σταθμούς υγροποίησης φυσικού αερίου ούτε LNG πλοία" 

Σήμερα θα ασχοληθούμε με το αν έχουμε ποντάρει στο λάθος άλογο, δηλαδή στις ΗΠΑ, όσον αφορά στο υγροποιημένο αέριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η είδηση που προκαλεί προβληματισμό για τον ενεργειακό μας φιλοαμερικανισμό είνια πως με βάση τα νεά στοιχεία το Κατάρ ανακτά την ηγετική του θέση στον τομέα του υγροποιημένου φυσικού αερίου
Τον Απρίλιο, η Ντόχα ξεπέρασε τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά τον όγκο των εξαγωγών, αποκαθιστώντας την παγκόσμια ηγετική θέση της στον τομέα αυτό

 Η βιομηχανική πόλη Ras Laffan είναι η κύρια τοποθεσία του Κατάρ για την παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου και υγραερίου, που διαχειρίζεται η Qatar Petroleum, περίπου 80 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Ντόχα.

Το Κατάρ, λοιπόν, έχει για άλλη μια φορά τοποθετηθεί ως ο παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα του υγροποιημένου φυσικού αερίου, με τις εξαγωγές τον Απρίλιο να φτάνουν τα 7,5 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Bloomberg. Το εμιράτο ξεπέρασε έτσι τις Ηνωμένες Πολιτείες, μια άλλη δύναμη στον τομέα που κατάφερε να τοποθετηθεί χάρη στη χρήση του fracking.

Το υγροποιημένο φυσικό αέριο λαμβάνεται με την ψύξη του φυσικού αερίου, γεγονός που αυξάνει την τιμή του, αλλά καθιστά επίσης ευκολότερη την εξαγωγή του μέσω θαλάσσης, σε αντίθεση με την εξάρτηση της εκδοχής του φυσικού αερίου από αγωγούς. 


Σύμφωνα με στοιχεία της CIA, η Ντόχα διαθέτει τα τρίτα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο. Ωστόσο, η απομάκρυνσή του από τις ασιατικές και ευρωπαϊκές αγορές, από τις οποίες διαχωρίζεται από χώρες με έντονη γεωπολιτική αστάθεια, έχει ως αποτέλεσμα το Κατάρ να έχει δεσμευτεί έντονα στην εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου, καθιστώντας το σημαντική δύναμη στον τομέα, με ετήσιες εξαγωγές περίπου 77,1 εκατομμυρίων τόνων, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Φυσικού Αερίου.

Εντούτοις, αντιμετωπίζει όλο και περισσότερο τον ανταγωνισμό από άλλες χώρες που, για παρόμοιους λόγους, έχουν επίσης επενδύσει στον τομέα, κυρίως τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, οι οποίες έχουν καταφέρει ενίοτε να ξεπεράσουν ακόμη και τη Ντόχα.
Το fracking, μια τεχνική που καθιστά δυνατή την εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου που βρίσκεται ανάμεσα σε στρώματα πετρωμάτων με την έγχυση νερού με χημικά πρόσθετα και άμμου υπό υψηλή πίεση, επέτρεψε στην Ουάσινγκτον να μετατραπεί από καθαρός εισαγωγέας φυσικού αερίου σε μια από τις κύριες εξαγωγικές δυνάμεις και άμεσο ανταγωνιστή της Ντόχα, αφαιρώντας της μάλιστα την πρωτιά σε όγκο εξαγωγών.

Ωστόσο, μετά από έναν χειμώνα υψηλής ζήτησης λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών στο βόρειο ημισφαίριο, καθώς και των αυξημένων ευρωπαϊκών αγορών για να μειωθεί η εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η μειωμένη παραγωγή σε αρκετούς τερματικούς σταθμούς φυσικού αερίου στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω συντήρησης επέτρεψε στη Ντόχα να ξεπεράσει και πάλι την Ουάσινγκτον, σημειώνει το Bloomberg.


Το Κατάρ έχει επίσης μεσοπρόθεσμα σχέδια να αυξήσει περαιτέρω την παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου, φθάνοντας τα 126 εκατομμύρια τόνους έως το 2027, σύμφωνα με τα σχέδια που ανακοίνωσε ο εμίρης Tamim bin Hamad al-Thani νωρίτερα φέτος.

Παραδοσιακά, η κύρια αγορά για το φυσικό αέριο του Κατάρ είναι η Ασία, όπου κατευθύνεται περίπου το 80% των εξαγωγών του, με τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, την Ινδία και την Κίνα να ξεχωρίζουν. Η τελευταία έχει γίνει επίσης ένας από τους κύριους στόχους της Ντόχα, λόγω της μεγάλης της όρεξης για ενεργειακά αγαθά, των οποίων είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας διεθνώς, και θα μπορούσε δυνητικά να γίνει μια από τις κύριες αγορές για το καταριανό φυσικό αέριο.

Ωστόσο, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αυξήσει σημαντικά τη ζήτηση από τις χώρες της ΕΕ που επιθυμούν να μειώσουν γρήγορα την εξάρτησή τους από τη Μόσχα, από την οποία προμηθεύονται έως και το 40% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου το 2021, ποσοστό που αυξάνεται δραματικά στην περίπτωση χωρών όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Αυστρία και η Ουγγαρία. 

Πάντως προ διμήνου ο Υπ. Ενέργειας του Κατάρ δήλωσε πως κανείς δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη Ρωσία στον ενεργειακό εφοδιασμό

.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει ήδη ανακοινώσει την ετοιμότητά της να προωθήσει ένα σχέδιο μείωσης των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου έως και κατά δύο τρίτα έως το τέλος του 2022 και πλήρους αποκλεισμού έως το 2027, για το οποίο θα πρέπει να βρει νέους προμηθευτές.

Οι ΗΠΑ έσπευσαν να τοποθετηθούν ως εναλλακτική λύση στο ρωσικό φυσικό αέριο, υποσχόμενες να αυξήσουν τις εξαγωγές τους προς τις χώρες της ΕΕ έως και 66%, αλλά το Κατάρ μπορεί επίσης να πάρει ένα κομμάτι της ευρωπαϊκής πίτας και να συμβάλει στη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Αν και η προτίμηση του Κατάρ για μακροπρόθεσμες συμβάσεις, σε αντίθεση με την ΕΕ που προτιμά τις βραχυπρόθεσμες συμφωνίες, και η εστίαση στην ασιατική αγορά καθιστούν δύσκολη τη γρήγορη στροφή του κράτους του Κόλπου προς την Ευρώπη, η Ντόχα μπορεί να συνοδεύσει τις ευρωπαϊκές προσπάθειες διαφοροποίησης. Ήδη το 2021 συνεισέφερε έως και το 24% των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου από την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Cedigaz, αλλά η Ντόχα έχει μεγαλύτερες δυνατότητες.

Για τον Justin Alexander, διευθυντή της Khalij Economics, η σχεδιαζόμενη αύξηση της παραγωγής του Κατάρ θα μπορούσε να δει το εμιράτο να παίζει "κεντρικό ρόλο στη διαφοροποίηση των ευρωπαϊκών εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία". Έτσι, η συγκυρία που δημιουργήθηκε από την εισβολή στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε "μια σειρά μακροπρόθεσμων συμφωνιών προμήθειας φέτος τόσο για την υπάρχουσα όσο και για τη μελλοντική παραγωγή φυσικού αερίου από το Κατάρ", συνεχίζει ο Alexander.

Η πρώτη που το έκανε αυτό ήταν η Γερμανία, ο κύριος ενεργειακός εταίρος της Ρωσίας, η οποία μετά την εισβολή προσπάθησε να αντικαταστήσει τις εισαγωγές ρωσικών ενεργειακών προϊόντων, υπογράφοντας τον Μάρτιο συμφωνία με τη Ντόχα για την προώθηση μιας μακροπρόθεσμης ενεργειακής εταιρικής σχέσης.

Η Ντόχα θα συμπληρώσει έτσι τη θέση της στην ασιατική αγορά ενισχύοντας την παρουσία της στην Ευρώπη, με στόχο να διατηρήσει την τρέχουσα τάση και να εδραιώσει τη θέση της ως ο κορυφαίος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο.

Με τα χέρια δεμένα η Ρωσία; 

Σε όλα αυτά μπορεί να μείνει με τα χέρια δεμένα η Ρωσία; Προφανώς και όχι.... Ήδη σε προηγούμενο άρθρο μόλις δύο μέρες πριν από τον πόλεμο γράφαμε πως ο Ρώσος πρόεδρος συμμαχεί και με το Κατάρ που θα μπορούσε-αν και δεν μπόρεσε-να αποτελέσει εναλλακτικό πάροχο για την Ευρώπη.

Με τις ΗΠΑ λοιπόν να χάσουν την πρωτοκαθεδρία, την Γερμανία να ψηφίζει ανοιχτά Κατάρ, μήπως η ελληνική κυβέρνηση πάλι τα έκανε μούσκεμα με το υγροποιημένο; 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ