Ενέργεια

Ο αγωγός East Med θα αναστηθεί μέσω Ιταλίας - Η Παγκόσμια τράπεζα στηρίζει την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδος-Αιγύπτου

Πλήρης επιβεβαίωση του ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ έχουμε στο θέμα του East Med, το οποίο είχε αναφέρει προ ημερών ότι όλα αλλάζουν στην Α.Μεσόγειο μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία για τα καλά και μόνιμα, ειδικά σε ότι αφορά τους αγωγούς από και προς την ΕΕ, καθώς και την πάγια απαίτηση όλων, για πλήρη απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Στα πλαίσια αυτά, η Ρώμη προτείνει ο υπό κατασκευή αγωγός IGI Poseidon S.A. με συμμετοχή (50% της ιταλικής εταιρείας Edison, 50% της ελληνικής ΔΕΠΑInternational Projects) ως προς την διαδρομή όμως Ελλάδος-Ιταλίας, να συνδεθεί με τον αγωγό EastMed, για να μεταφερθεί ισραηλινό και κυπριακό φυσικό αέριο στην Ευρώπη, στα πλαίσια του νέου ενεργειακού σχεδίου της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει έντονο παρασκήνιο για την πιθανή συμμετοχή της Ιταλίας στην ήδη υπάρχουσα συμφωνία Ελλάδας- Ισραήλ – Κύπρου για την κατασκευή του αγωγού  φυσικού αερίου EastMed.

Οι Ιταλοί ετοιμάζονται να προχωρήσουν στην επίσημη συμμετοχή τους στο έργο, παρά την αντίθεση των ΗΠΑ, η οποία εκφράστηκε μέσω της κ. Νούλαντ πρόσφατα.

Η ιταλική κυβέρνηση κατανόησε ότι δεν είναι δυνατόν να μην συμμετάσχει σε ένα έργο, με τα προβλήματα του ομολογουμένως, το οποίο εμπλέκει την Ιταλία στην αποστολή φυσικού αερίου στην ΕΕ.

Δεν είναι μόνο το ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία και η απόφαση της Ε.Ε. να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο τελικά, η οποία άλλαξε τα δεδομένα στην Ρώμη, αλλά το ίδιο το έργο που εμπλέκει μελλοντικά σε αυτό την Αίγυπτο και την Λιβύη, δύο χώρες που η Ιταλία έχει άριστες σχέσεις σε όλους τους τομείς.  

Το έργο είναι μεν σχετικά κοστοβόρο, έχει προβλήματα με το βάθος της τοποθέτησης των αγωγών, αλλά έχει μια σπουδαία προοπτική αφού διασυνδέει πολλές χώρες, στο κύκλωμα τροφοδοσίας της ΕΕ, εμπλέκοντας μελλοντικά και την Βόρεια Αφρική.   

Η παγκόσμια τράπεζα στηρίζει την μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από την Αίγυπτο στην Ελλάδα

Η παγκόσμια τράπεζα την ίδια στιγμή, προσβλέπει στην ενίσχυση της συνεργασίας με την Αίγυπτο στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατά τη συνάντηση, η αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Τράπεζας παρουσίασε τα θέματα της μελλοντικής συνεργασίας μεταξύ της τράπεζας και του κλάδου ηλεκτρικής ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της διασύνδεσης με την Ελλάδα, καθώς και της αύξησης της ικανότητας σύνδεσης με την Ιορδανία, εκτός από το πράσινο υδρογόνο.

Ο Αιγύπτιος Υπουργός Ηλεκτρικής Ενέργειας και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Mohamed Shaker συναντήθηκε με στελέχη αντιπροσωπείας της Παγκόσμιας Τράπεζας (ΠΤ) για να ξεκινήσει μια νέα φάση συνεργασίας και να ενισχύσει τη συνεργασία σε έργα που υλοποιούνται στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο Shaker είπε ότι η στρατηγική σχέση μεταξύ της Αιγύπτου και της Παγκόσμιας Τράπεζας ενισχύει τους προσανατολισμούς του κράτους προς τη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία και ενισχύει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην ανάπτυξη.

Κατά τη συνάντηση, η αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Τράπεζας παρουσίασε τα θέματα της μελλοντικής συνεργασίας μεταξύ της τράπεζας και του κλάδου ηλεκτρικής ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της διασύνδεσης με την Ελλάδα,

Επιπλέον, ο Shaker επιβεβαίωσε τον προσανατολισμό της Αιγύπτου προς την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα και όλων των αναπτυξιακών εταίρων θα ενισχύσει τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η ουσία εδώ είναι ότι η Α.Μεσόγειο, ευρίσκεται στο επίκεντρο τρομερών ενεργειακών σχεδίων, και όλες οι χώρες της περιοχής, μαζί με αυτές στον Κόλπο και την Βόρεια Αφρική, δεν επιθυμούν επουδενί να δώσουν τα “κλειδιά” της μεταφοράς ενέργειας στους Τούρκους, που ονειρεύονται οθωμανικά μεγαλεία.    

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ