Ενέργεια

Ξερογλείφονται οι Γερμανοί που φοβούνται ενεργειακή “ανεξαρτησία” της χώρας μας-Handelsblatt: «Η Ελλάδα ανακαλύπτει τον ορυκτό της πλούτο»

Η γνωστή γερμανική εφημερίδα Handelsblatt έχει άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα ανακαλύπτει τον ορυκτό της πλούτο», στο οποίο αναφέρονται ουσιαστικά οι μεγάλοι γερμανικοί ενδόμυχοι φόβοι, ότι εφόσον η χώρα μας εκμεταλλευθεί τα αδιαμφισβήτητα κοιτάσματα σε Ιόνιο και Κρήτη σε πέντε ή έξι  χρόνια, ενδέχεται να “ανεξαρτητοποιηθεί” από το Βερολίνο και την πολιτική του.

Αυτή είναι η πάση αλήθεια για τους Γερμανούς, που πάντα είχαν, έχουν, και θα έχουν καλύτερες σχέσεις με τους Τούρκους γείτονες μας.   

Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι “η ελληνική κυβέρνηση διαφοροποιεί τον ενεργειακό της τομέα και επιταχύνει την ανάπτυξη των ελληνικών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αναγκάζει την ελληνική κυβέρνηση να αλλάξει τακτική».

Το γερμανικό οικονομικό έντυπο σημειώνει ότι: «Το 2021 η Ελλάδα κάλυπτε το 50% των αναγκών της σε φυσικό αέριο και το 36% των αναγκών της σε πετρέλαιο από τη Ρωσία.

Όμως τώρα η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να διαφοροποιήσει τον ενεργειακό τομέα και να επιταχύνει την ανάπτυξη των ελληνικών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

https://www.youtube.com/watch?v=KirLT5BURQo

Το 2014, εν μέσω οικονομικής κρίσης, η Αθήνα άρχισε να εκδίδει άδειες εξόρυξης σε διεθνείς εταιρείες σε περιοχές του Ιονίου, καθώς και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Τώρα όμως η Αθήνα αποφάσισε να επιταχύνει την έναρξη της εκμετάλλευσης αυτών των κοιτασμάτων. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι γεωτρήσεις θα μπορούσαν να ξεκινήσουν το 2025 ή το 2026.

Ωστόσο, είναι πιθανό να περάσουν τουλάχιστον 5-6 χρόνια πριν την έναρξη της παραγωγής.

Παράλληλα, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, εάν υπάρξουν καθυστερήσεις στην παραγωγική διαδικασία, η Αθήνα μπορεί να αποσύρει άδειες και να τις μεταβιβάσει σε άλλους ενδιαφερόμενους που θα αποδειχθούν πιο «εύστροφοι».

Η επιτάχυνση της διαδικασίας ανακάλυψης αποθεμάτων υδρογονανθράκων, καθώς και η επέκταση της υποδομής φυσικού αερίου, δεν σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα γυρίσει την πλάτη στους στόχους της για την προστασία του κλίματος, τονίζουν κυβερνητικοί κύκλοι.

Έως το 2025, η Ελλάδα στοχεύει να τερματίσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον λιγνίτη και έως το 2030 να καλύπτει το 65% των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας”.

Το θέμα εδώ είναι αν θα υπάρξουν ευκαιρίες για κάτι τέτοιο, δεδομένης της απότομης αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου, αυτό φαίνεται απίθανο για την χώρα μας.

Εδώ, η ίδια η Γερμανία που λειτουργεί ως παράδειγμα «πράσινης» πολιτικής, θα έχει σε λειτουργία τα εργοστάσια λιγνίτη έως το 2050.

Το σχέδιο εκμετάλλευσης των ελληνικών κοιτασμάτων θα φέρουν Γαλλία και Ελλάδα ακόμα πιο κοντά

Το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στις θαλάσσιες περιοχές στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, και στην συμμετοχή της TOTAL.

Οι σεισμικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν εδώ το 2017 και το 2018 δείχνουν αποθέματα φυσικού αερίου περίπου 280 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων.

Αυτά είναι 50 φορές η τρέχουσα ετήσια κατανάλωση της Ελλάδας, που είναι 280 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Το 2017, έγινε η παραχώρηση εξερεύνησης και εξορύξεων σε έκταση περίπου 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων κοντά στην Κρήτη, όπου και ανατέθηκε σε κοινοπραξία που περιλαμβάνει τα Ελληνικά Πετρέλαια και τις εταιρείες ενέργειας Total και Exxon Mobil.

Επίσης υπάρχουν κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στα δυτικά των νησιών της Κέρκυρας και της Λευκάδας στο Ιόνιο Πέλαγος, και αυτό εξετάζουν ήδη  τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Η ελληνική κυβέρνηση είχε εκδώσει άδειες ήδη από το 2014. Ωστόσο, η εξερεύνηση είχε σταματήσει τα τελευταία χρόνια. Αιτίες ήταν οι αντιρρήσεις των περιβαλλοντολόγων, οι αμφιβολίες για την οικονομική σκοπιμότητα στις τιμές εκείνης της εποχής, και μια κλιματικά ουδέτερη ενεργειακή πολιτική.

Ως εκ τούτου, ορισμένοι παραχωρησιούχοι αρνήθηκαν πλήρως να συμμετάσχουν.

Όλα άλλαξαν υπό την επίδραση του πολέμου στην Ουκρανία. Ωστόσο, η αναζήτηση υδρογονανθράκων απαιτεί περαιτέρω σεισμικές μελέτες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα πρώτα κοιτάσματα ενδέχεται να γίνουν εκμεταλλεύσιμα το 2025 ή το 2026, και μόνο τότε θα είναι δυνατό να μιλήσουμε για ενεργειακή ανεξαρτησία της Ελλάδος η οποία θα φέρει ανεξαρτησία σε όλους τους τομείς, μαζί με την αποπληρωμή του χρέους σε πιο γρήγορους ρυθμούς και την προσέλκυση κεφαλαίων και μεγάλων επενδύσεων .

https://www.youtube.com/watch?v=bTHoak01X44

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...