Η Energean, θα συνεργαστεί με τον αμερικανικό κολοσσό Halliburton για να αξιολογήσει το δυναμικό αποθήκευσης άνθρακα της λεκάνης του Πρίνου, κοντά στο ομώνυμο κοίτασμα πετρελαίου, για το οποίο οι Τούρκοι έχουν τις δικές τους ...θεωρίες .
Το Bloomberg ανέφερε ότι το προγραμματισμένο έργο, θα δώσει την δυνατότητα να αποθηκευτούν 2,5 εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, και έχει αναμενόμενη τιμή κόστους 500 εκατομμύρια δολάρια.
Η υπεύθυνη της εταιρείας Energean για την Ελλάδα, Κατερίνα Σάρδη δήλωσε ότι “ο Πρίνος έχει αναγνωριστεί ως ιδανική τοποθεσία για να φιλοξενήσει μια πρότυπη μονάδα αποθήκευσης CO2 με δυνητική ικανότητα αποθήκευσης, επαρκή για την αποθήκευση περίπου 100% των εκπομπών του ελληνικού μεταποιητικού τομέα για μια περίοδο 10 ετών, ξεκινώντας από 2025”.
Η μοναδική τεχνογνωσία και η γνωριμία της Halliburton με τον Πρίνο εξασφαλίζει ισχυρή συνεργασία στο έργο και παρέχει τη βάση για την επιτυχή υλοποίηση ενός έργου που είναι ο πυρήνας της πορείας της Energean», δήλωσε η ίδια.
Η Halliburton επιβεβαίωσε χθες, ότι οι ειδικοί της στην χρήση και την αποθήκευση άνθρακα, θα συνεργαστούν με την Energean για την αξιολόγηση του συγκροτήματος αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην περιοχή του Πρίνου.
Το αντικείμενο εργασίας θα περιλαμβάνει μακροπρόθεσμη μοντελοποίηση της όλη εγκατάστασης, που χαρακτηρίζει το συγκρότημα αποθήκευσης και ένα εννοιολογικό σχέδιο ανάπτυξης με μοντελοποίηση απόδοσης.
Η Halliburton θα αναπτύξει επίσης μια πλήρως ενσωματωμένη ροή εργασιών αποθήκευσης CO2 αξιοποιώντας τις εφαρμογές cloud DecisionSpace 365, συμπεριλαμβανομένου του λογισμικού Permedia CO2.
Οι εργασίες για την υποεπιφανειακή μελέτη αποθήκευσης άνθρακα στον Πρίνο ξεκίνησαν νωρίτερα αυτό το μήνα.
«Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα χτίσουμε πάνω στην ισχυρή μας σχέση με την Energean και θα συνεργαστούμε σε αυτή τη συναρπαστική μελέτη αποθήκευσης άνθρακα υπόγεια, για αυτό και θα χρησιμοποιήσουμε την γνώση της Energean για τις περιοχές του Πρίνου, σε συνδυασμό με την ολοκληρωμένη γνώση αποθήκευσης άνθρακα της Halliburton», δήλωσε ο Martin White, αντιπρόεδρος της Halliburton σε Ευρώπη, Ευρασία και Υποσαχάρια Αφρική.
«Αυτό το έργο θα είναι η πρώτη συνεργασία αξιολόγησης υπογείων εγκαταστάσεων CO2, μεταξύ ενός φορέα εκμετάλλευσης και του παρόχου ενεργειακών υπηρεσιών στην Ευρώπη και ανυπομονούμε να υποστηρίξουμε το ταξίδι ενεργειακής μετάβασης της Energean». κατέληξε ο ίδιος.
Η Energean νωρίτερα φέτος δήλωσε ότι βρισκόταν σε καλό δρόμο για να ολοκληρώσει τις προκαταρκτικές εργασίες ι σχεδίασης για το προτεινόμενο έργο Prinos CCS πριν από τα τέλη Ιουνίου.
Εφόσον το έργο εγκριθεί από την ελληνική κυβέρνηση, θα είναι το πρώτο του είδους του στην περιοχή της Μεσογείου.
Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα της εφημερίδας Sözcü, “σε μια εποχή που η τιμή του πετρελαίου εκτινάσσεται στα ύψη, η Ελλάδα παράγει 4.000 βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα από το νησί της Θάσου, τα χωρικά ύδατα του οποίου προφανώς ανήκουν στην Τουρκία”, σε μια πρωτοφανή κίνηση κατά της χώρας μας.
Η ουσία είναι με όλα αυτά ότι, η Άγκυρα και το κατεστημένο των νέο-οθωμανών αλλά και των κεμαλιστών, θεωρεί όλες αυτές τις αστήρικτες , φανταστικές και ανόητες μέχρι τρέλας «θεωρίες» των ειδικών για τον Πρίνο και άλλα μέρη στο Αιγαίο , ως αληθοφανείς και απαιτεί μάλιστα ουσιαστικά την "συνδιαχείρηση του Αιγαίου με σκοπό την ενεργειακή εκμετάλλευση".
Η απάντηση μας είναι συνεχής εξοπλισμός των ενόπλων μας δυνάμεων και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων μας, αναμένοντας την επέκταση στα 12 μίλια κάποια στιγμή.