Η Βουλγαρία διαθέτει δύο ρωσικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, οι οποίοι παραγγέλθηκαν και παραδόθηκαν, αλλά παρέμειναν αχρησιμοποίητοι για τρία χρόνια.
Για τον λόγο αυτόν, η Βουλγαρία ξεκίνησε συνομιλίες με την Αθήνα για την κατασκευή νέου πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής σε βουλγαρικό έδαφος που θα χρησιμοποιείται και από την Ελλάδα στο πλαίσιο μακροπρόθεσμης 20ετούς σύμβασης, ανακοίνωσε την Κυριακή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Asen Vassilev.
Η Βουλγαρία διαθέτει δύο ρωσικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, οι οποίοι παραγγέλθηκαν και παραδόθηκαν, αλλά παρέμειναν αχρησιμοποίητοι για τρία χρόνια.
Η νέα βουλγαρική κυβέρνηση έχει σηματοδοτήσει ότι είναι έτοιμη να κατασκευάσει νέο πυρηνικό αντιδραστήρα στον υπάρχοντα σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στο Κοζλοντούι.
Η είδηση που ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημαίνει ότι με τη βοήθεια της Ελλάδας θα μπορούσε να αναβιώσει το έργο για δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο κοντά στο Μπελένε.
Ο Βασίλεφ είπε επίσης ότι η Βουλγαρία θα γίνει μέτοχος στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και θα έχει πρόσβαση στο Αιγαίο.
Η Βουλγαρία αυτή τη στιγμή έχει μερίδιο στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη.
"Η Βουλγαρία έχει σχέδια και προετοιμασίες για να αποτρέψει μια ενεργειακή κρίση", είπε ο Βασίλεφ.
Ο ίδιος τόνισε ότι πριν από δύο εβδομάδες η κυβέρνηση του γνώριζε ότι θα γινόταν πόλεμος στην Ουκρανία.
«Η βουλγαρική κυβέρνηση προετοιμάζεται εξαιρετικά ενεργά για αυτόν τον πόλεμο με εναλλακτικές πηγές ενέργειας, με πλήρη αναθεώρηση του αποθέματος και με όλα τα άλλα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στρατιωτικά», εξήγησε ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης.
Ο ίδιος δεν περιμένει αντίδραση από τη Ρωσία στη Βουλγαρία αλλά από την ΕΕ συνολικά.
«Βραχυπρόθεσμα, η διακοπή της παροχής φυσικού αερίου μπορεί να κάνει το μεγαλύτερο κακό. Αυτό είναι που το επεξεργαστήκαμε.
Η Ελλάδα μας έχει ήδη πουλήσει το επιπλέον αέριο που δεν χρησιμοποιεί. Έχουμε μια συμφωνία μαζί τους για να βοηθήσουμε στην ηλεκτρική ενέργεια, αν χρειαστεί», πρόσθεσε ο Βούλγαρος υπουργός.
Υπενθυμίζουμε ότι πριν μερικές ημέρες είχαμε αίτημα δέσμευσης χωρητικότητας στον σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα από την Βουλγαρία, για την εξασφάλιση ποσοτήτων φυσικού αερίου σε περίπτωση κρίσης εφοδιασμού από τη Ρωσία.
Το αίτημα, σύμφωνα με αρμόδια κορυφαία πηγή του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εξετάζεται θετικά καθώς ο προγραμματισμός των φορτίων ΥΦΑ για την ελληνική αγορά σε συνδυασμό με τα λοιπά υφιστάμενα ενεργειακά αποθέματα, καλύπτουν την εσωτερική κατανάλωση.
Το ελληνικό σύστημα συνδέεται με το βουλγαρικό στο Σιδηρόκαστρο, σημείο μέσω του οποίου εισάγεται στη χώρα το ρωσικό φυσικό αέριο, όμως υπάρχει και η δυνατότητα αντίστροφης ροής για τον εφοδιασμό της Βουλγαρίας μέσω Ελλάδας. Ήδη τα τελευταία χρόνια, με αξιοποίηση της δυνατότητας αντίστροφης ροής γίνονταν εξαγωγές φυσικού αερίου από την Ελλάδα προς την Βουλγαρία.