Με έναν "μαγικό" τρόπο, περιβαντολογικές οργανώσεις στην Ελλάδα, θέλουν να μπλοκάρουν όλες οι προσπάθειες εκμετάλλευσης των ελληνικών κοιτασμάτων-LNG και ΑΠΕ, στην Δυτική Ελλάδα εν μέσω τρομερής ενεργειακής κρίσης.
"Δεκαπέντε (15) περιβαλλοντικές οργανώσεις έστειλαν χθες επίσημη επιστολή στον Πρωθυπουργό, καθώς και στον Υπουργό και Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καλώντας τους να ζητήσουν από την εταιρεία “Ελληνικά Πετρέλαια” να διακόψει άμεσα τις σεισμικές έρευνες που διενεργούνται εδώ και μέρες στη θαλάσσια περιοχή “Ιόνιο”.
Το επείγον αυτό αίτημα έγινε, καθώς στην περιοχή όπου πραγματοποιούνται σεισμικές έρευνες από το ειδικό ερευνητικό σκάφος “SW Cook”, έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής τρία περιστατικά εκθαλάσσωσης ζιφιών.
Στο πλαίσιο αυτό, οι οργανώσεις ζητούν αυξημένη επαγρύπνηση για την αποτροπή άλλων τέτοιων παρόμοιων ταν ο θόρυβος αυτός προέρχεται από σεισμικές έρευνες ή από τη χρήση στρατιωτικού σόναρ.
Την επιστολή υπογράφουν οι οργανώσεις: ΑΝΙΜΑ, Αρίων- Ερευνητική Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών, Αρκτούρος, ΑΡΧΕΛΩΝ, MΟm – Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας, και WWF Ελλάς", αναφέρει σχετική ιστοσελίδα.
Εδώ η χώρα μας, (που θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει έρευνες στην αρχή της οικονομικής κρίσης το 2010, και σήμερα να εξάγουμε φυσικό αέριο και πετρέλαιο), κινδυνεύει σοβαρά λόγω της ουκρανικής κρίσης να αναζητά ενέργεια, όπως και άλλα κράτη, και διάφορες ΜΚΟ μας μιλούν για κινδύνους σε ζιφιούς και μεσογειακές φώκιες, τα οποία είναι όντως προστατευόμενα είδη, αλλά όλα έχουν ένα όριο.
Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο μας, η δυνητική αξία των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Δυτικής Ελλάδας θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα κύκλο εργασιών που υπερβαίνει τα 250 δις. Ευρώ, σύμφωνα με τον Αριστοφάνη Στεφάτο, Διευθύνων Σύμβουλο της ΕΔΕΥ, (της εταιρείας που έχει την ευθύνη επίβλεψης για την ανάπτυξη του κλάδου Έρευνας και Παραγωγής υδρογονανθράκων στην Ελλάδα).
Αν σε αυτά προσθέσουμε άλλα 250 δις ευρώ, ίσως και παραπάνω για τα κοιτάσματα νοτίως της Κρήτης, θα είχαμε ένα τεράστιο ποσό της τάξεως των 500 και πλέον δις ευρώ, για την “βασανιζόμενη” χώρα μας σε βάθος 5ετίας-8ετίας, δίνοντας μια τρομερή ανάσα στην οικονομία μιας χώρας που πραγματικά δοκιμάστηκε όσο καμία άλλη χώρα στον κόσμο.
Ο κ. Αριστοφάνης Στεφάτος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥ -της εταιρείας που έχει την ευθύνη επίβλεψης για την ανάπτυξη του κλάδου Έρευνας και Παραγωγής υδρογονανθράκων στην Ελλάδα- καλωσόρισε την ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών, δηλώνοντας ότι «πρόκειται για το πρώτο απτό βήμα μετά από περισσότερο από μισή δεκαετία προκειμένου να αποκτήσουμε σαφήνεια αναφορικά με τη δυνατότητα της Ελλάδας να αξιοποιήσει τα θαλάσσια αποθέματα φυσικού αερίου της».
Όλες οι προηγούμενες προσπάθειες ήρθαν αντιμέτωπες με τη σκληρή ελληνική γραφειοκρατία, τις αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών, τις οποίες οι κυβερνήσεις δεν φρόντισαν να διαβεβαιώσουν για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την απουσία υποδομών που θα υποστηρίξουν τις έρευνες.
Τώρα όμως είναι η ώρα μηδέν, και η Ελλάδα επιτέλους πρέπει να εκμεταλευθεί τα κοιτάσματα της, τα οποία αν ήταν ήδη έτοιμα ( από το καιρό που έπρεπε), σήμερα θα τροφοδοτούσαν την ΕΕ, που εξαρτιέται, από Αζέρους, Ρώσους και άλλες χώρες.