Ενέργεια

Σαρώνει η νέα γεω-οικονομική "νάρκη" - Θα μεταφερθεί ισραηλινό αέριο στο Λίβανο με κατεύθυνση...την Τουρκία

Το γεω-οικονομικό τοπίο στην Μέση Ανατολή παίρνει "φωτιά"! 

Μόνο λίγες μέρες αφότου γράφαμε πως ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι υποσχέθηκε να «επιταχύνει και να διευκολύνει» την παράδοση φυσικού αερίου στον Λίβανο σε συνάντηση  που είχε με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι πριν λίγες ημέρες σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, το Ισραήλ υπέγραψε κρυφά μια άνευ προηγουμένου συμφωνία για την προμήθεια φυσικού αερίου στον Λίβανο, μέσω Ιορδανίας, εκμεταλλευόμενο το κοίτασμα  Λεβιάθαν, η οποία όπως εύκολα γίνεται κατανοητό έχει προσανατολισμό την Τουρκία μελλοντικά.

Κατά πως φαίνεται όλος ο κόσμος συνωμότησε τελικά για να μην κατασκευαστεί ο αγωγός East Med, και έτσι με παρέμβαση των ΗΠΑ, το Ισραήλ υλοποίησε μια μυστική συμφωνία, η οποία σε μια πρώτη ανάγνωση, είναι “μαχαιριά” για τα ενεργειακά σχέδια της χώρας μας στην Α.Μεσόγειο.

Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για δημιουργία ολόκληρου συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου μόνο για τον δυστυχισμένο λαό του Λιβάνου, αλλά για αγωγό με προσανατολισμό την Τουρκία και από εκεί την ΕΕ, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί εδώ και 10-11 χρόνια από πολυεθνικές που έχουν τεράστια συμφέροντα στην περιοχή της Α. Μεσογείου.

Ισραηλινό Τηλεοπτικό ρεπορτάζ αναφέρει ότι η συμφωνία, με τη μεσολάβηση του απεσταλμένου των ΗΠΑ, οδηγεί σε διοχέτευση φυσικού αερίου μέσω της Συρίας, εν μέρει σχεδιασμένη για να παρέχει στους Λιβανέζους μια εναλλακτική λύση έναντι του Ιράν. Το ισραηλινό Channel 12 ανέφερε ότι η συμφωνία έγινε με τη μεσολάβηση του Amos Hochstein, Ειδικού Απεσταλμένου και Συντονιστή της Ουάσιγκτον για Διεθνείς Ενεργειακές Υποθέσεις, και υπεγράφη μυστικά το Σαββατοκύριακο. Αυτή θα δώσει την δυνατότητα στο Ισραήλ να μεταφέρει αέριο από το υπεράκτιο κοίτασμα Λεβιάθαν στην Ιορδανία και από εκεί θα μεταφερθεί στη Συρία και στον Λίβανο.

Ωστόσο, το ισραηλινό δίκτυο είπε ότι η κίνηση θα απαιτήσει επισκευή και επέκταση μιας γραμμής φυσικού αερίου που θα τοποθετηθεί σε Συρία και  Λίβανο, κάτι που μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια. Η συμφωνία εγκρίθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και συντονίστηκε επίσης και με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με την πηγή.

Δηλαδή θα κατασκευαστεί ένας μεγάλος αγωγός από το Ισραήλ που θα διασχίσει 3-4 χώρες για να καταλήγει μόνο στο Λίβανο;

Δεν νομίζουμε σε καμία περίπτωση να ισχύει κάτι τέτοιο και σίγουρα αφορά το σχέδιο μεταφοράς ισραηλινού φυσικού αερίου, μελλοντικά στην Τουρκία, και από εκεί στην ΕΕ, ακυρώνοντας στην πράξη το αγωγό East Med, και τα ελληνικά σχέδια.

Η Αίγυπτος 

Όλα αυτά έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με τα συμφέροντα της Αιγύπτου και κατ΄επέκτασιν ....της Κίνας. 

Προ μηνός γράφαμε πως η Αίγυπτος επιδιώκει τη διασφάλιση των ΗΠΑ, ότι δεν θα υποστεί κυρώσεις στο σχεδιασμό της για εφοδιασμό φυσικού αερίου του Λιβάνου μέσω Συρίας. 

Τώρα με βάση την νέα προαναφερθείσα αποκάλυψη μπορούμε να φανταστούμε πως η νέα συμφωνία ήρθε με το "κλείσιμο του ματιού" των ΗΠΑ στο Ισραήλ σαν "αντίδωρο" για την απόφασή του να κρατήσει την κυβέρνηση Μπάιντεν ενήμερη για τις μεγάλες συμφωνίες με την Κίνα και να επανεξετάσει τις συμφωνίες αυτές εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες εγείρουν αντιρρήσεις. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αν ισχύει αυτή η πληροφορία για μυστική συμφωνία για προμήθεια φυσικού αερίου του Ισραήλ προς το Λίβανο είνια ξεκάθαρο "χτύπημα" στα αιγυπτιακά συμφέροντα. Υπενθυμίζεται πως προς μηνός η Αίγυπτος συμφώνησε για τη μεταφορά αιγυπτιακού φυσικού αερίου στον Λίβανο χρησιμοποιώντας τον Arab Gas Pipeline, έναν υπάρχοντα διεθνή αγωγό που εκτείνεται από την Αίγυπτο στον Λίβανο μέσω της Ιορδανίας και της Συρίας. Βέβαια η κατάσταση στο Λίβανο είναι πολιτικά ανισόρροπη συνεπώς οι συμφωνίες τίθεται θέμα κατά πόσο ισχύουν. 

Τι έλεγε ο Β. Κοψαχείλης 

Στην πρόσφατη συνέντευξή του στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ο κ. Βασίλης Κοψαχείλης, Διεθνολόγος – Γεωστρατηγικός Αναλυτής με ειδίκευση στη Γεω-επιχειρηματικότητα και ιδρυτικό μέλος του Παρατηρητηρίου Ευρω-Μεσογειακής Ασφάλειας και Συνεργασίας, σχολίασε τα γεω-οικονομικά δεδομένα της περιοχής μιώντας και για το Ισραήλ και για την Αίγυπτο. 

Για το Ισραήλ σημείωσε: 

"Τα προηγούμενα χρόνια το Ισραήλ προσπάθησε να εργαλειοποιήσει τον φυσικό πόρο του αερίου στην εξωτερική του πολιτική και να ασκήσει σχετική επιρροή με αυτόν. Δεν τα κατάφερε. Παράλληλα, είδε ότι τα οικονομικά οφέλη από την πώληση τεχνολογιών πάνω και γύρω από την ενέργεια είναι υπερδεκαπλάσια των οικονομικών κερδών από τον ίδιο τον φυσικό πόρο. Οι Ισραηλινοί είναι επιχειρηματίες και ευέλικτοι. Οπότε γιατι να επιμένουν στο λάθος και να μην κάνουν τον ελιγμό εκεί που η υπεραξία είναι πολύ μεγαλύτερη και γεωπολιτικά ανώδυνη;;; Μην ξεχνάμε ότι βρίσκεται σε εκκρεμότητα το ζήτημα καθορισμού της ποσοστιαίας κυριότητας του κοιτάσματος "Αφροδίτη" (μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου) και το ζήτημα καθορισμού ΑΟΖ του Ισραήλ με τον Λίβανο. Ο φυσικός πόρος του αερίου στην ευρύτερη περιοχή κουβαλά πολλές γεωπολιτικές αβαρίες και αμαρτίες"

Αναφορικά με τις κινήσεις της Αιγύπτου, τόνισε: 

"Για μένα ο μεγάλος γρίφος της περιοχής μας δεν είναι η Τουρκία. Είναι η Αίγυπτος για πάρα πολλούς λόγους. Και σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να επαναπαυτώ στην σημερινή συγκυρία της σταθερότητας (για τα Μεσανατολικά δεδομένα, στα οποία η σταθερότητα έχει και λίγο παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και λίγο τζιχαντισμό, και λίγο διαφθορά, και λίγο καταπίεση...) που εξασφαλίζει ένας ικανός ηγέτης όπως είναι ο πρόεδρος Σίσι. Θεωρώ ότι όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά για την Αίγυπτο"

 

Τι θα κάνει η χώρα μας ; 

Όσον αφορά στην χώρα μας εκτιμάται τέλος πως μόνο σοφή κίνηση στα σχέδια της δύσης στην Α.Μεσόγειο θα ήταν ενεργειακή σύμπραξη με την Αίγυπτο και η δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου Αιγύπτου-Κρήτης-ηπειρωτικής Ελλάδος, και παράλληλη ειδική αμυντική συμφωνία για την διαφύλαξη αυτών των σχεδίων.

Αρχές του μήνα γράφαμε για το γεωστρατηγικό σχέδιο Σίσι με μοχλό την Άνω Αίγυπτο και τα οφέλη για Μεσόγειο-Ελλάδα...

Ειδικά αναλύσαμε πως θα μετατρέψει την Άνω Αίγυπτο σε κόμβο εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και πετρελαιοειδών προς την Αφρική με τον ίδιο τρόπο που η περιοχή του αιγυπτιακού Δέλτα, μέσω της Μεσογείου, μετατρέπεται σε κόμβο εξαγωγής φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας προς τη νότια Ευρώπη και την Τουρκία. 

Επομένως αν ισχύσουν τα νέα δεδομένα που αναφέρουν τα ισραηλινά μέσα, αναμένεται άμεση αντίδραση από το Κάιρο. 

       

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ