Ενέργεια

Ο Μακρόν αιφνιδιάζει τον Ερντογάν: Η TOTAL ξεκινάει έρευνες στα “οικόπεδα” νότια της Κρήτης

Xωρισμένη στα δύο είναι η ΕΕ. Από την μία σχεδόν η πλειοψηφία στηρίζει την Άγκυρα και τον Σάρατζ και από την άλλη, μόνο η Γαλλία δείχνει ξεκάθαρα την στήριξή της στον Ελληνισμό. 

Ειδικά το ''παιχνίδι'' των Ιταλών είναι ύπουλο και ξεκάθαρα ενάντια στα συμφέροντα της πατρίδας μας.  

Συνάντηση Σάρατζ – ΕΝΙ στην Τρίπολη 

Ο πρωθυπουργός της Λιβύης Σάρατζ συναντήθηκε με το διευθύνοντα σύμβουλο (CEO) της ιταλικής εταιρείας ενέργειας ENI, τον Claudio Descalzi και την αντιπροσωπεία του, οι οποίοι επισκέφθηκαν την Τρίπολη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού της Λιβύης, «κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν ζητήματα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, τρόποι ανάπτυξης αυτής, τρόποι εξόρυξης και διανομής του πετρελαίου, λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές και τεχνικές ζημιές που προκλήθηκαν από τη μείωση της παραγωγής». Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι συζητήθηκαν σχέδια για επενδύσεις της εταιρείας ENI στη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένων και σχεδίων για έργα υποδομής στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντίστοιχα σε γραπτή δήλωση της ENI, σημειώθηκε ότι διεξήχθησαν διαπραγματεύσεις για την ενίσχυση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα. Τονίστηκε επίσης ότι η ENI αποτελεί τον κύριο παραγωγό υδρογονανθράκων με 170 χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου την ημέρα στη Λιβύη. 

Χθες όπως σας ενημέρωσε πρώτο το Πενταπόσταγμα, η Ιταλική Γερουσία συμφώνησε να αναχρηματοδοτήσει τη στρατιωτική αποστολή στη Λιβύη για να εκπαιδεύσει και να υποστηρίξει την ακτοφυλακή της Λιβύης στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια συνάντησης για να συζητηθεί η επιστροφή των ιταλικών αποστολών στο εξωτερικό για ένα ακόμη έτος. Εγκρίθηκε με 260 ναι, 14 όχι και δύο αποχές.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων επαίνεσε την ψήφο του Συμβουλίου, λέγοντας ότι η δέσμευση της Ιταλίας προς τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης «ανταποκρίνεται στο εθνικό συμφέρον με προτεραιότητα και σαφή σημασία».

Το κίνημα εξέφρασε την ελπίδα του ότι η συνεργασία με τη Λιβύη θα συνεχιστεί σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, όχι μόνο διμερώς. 

Αυτοί είναι οι Ιταλοί! 

Αντεπίθεση από Γαλλία  


 
Ταυτόχρονα όμως το Παρίσι ''μπάινει'' για τα καλά στα ενεργειακά της Μεσογείου. Ο Μακρόν αιφνιδιάζει τον Ερντογάν και η Γαλλία ξεκινάει έρευνες νότια της Κρήτης, δηλαδή στο σημείο που αμφισβητεί η Άγκυρα με την ''συμφωνία'' που έκανε με την Τρίπολη!

Σύμφωνα με το worldenergynews.gr και τον Κώστα Δεληγιάννη, τον «οδικό χάρτη» έναρξης της πρώτης φάσης μελετών στις δύο παραχωρήσεις στην Κρήτη για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, παρουσίασαν σύμφωνα με πληροφορίες χθες (7/07) υψηλόβαθμα στελέχη της γαλλικής Total στη Γενική Γραμματέα του υπουργείου Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, και τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), Αριστοφάνη Στεφάτο.

Όπως είναι γνωστό, τα δύο μπλοκ (δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης) έχουν παραχωρηθεί στην κοινοπραξία Total (40%) - ExxonMobil (40%) –ΕΛΠΕ (20%). Ο γαλλικός κολοσσός κατέχει παράλληλα τον ρόλο του operator και στις δύο παραχωρήσεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επικεφαλής του κλιμακίου της Total ήταν ο Bernard Clement, αντιπρόεδρος του τμήματος Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων της εταιρείας το οποίο είναι υπεύθυνο για την περιοχή της Κασπίας και την Νότιας Ευρώπης.
 
Με βάση την παρουσίαση, η πρώτη φάση των δισδιάστατων (2D) σεισμικών μελετών αναμένεται να ξεκινήσει από την κοινοπραξία το φθινόπωρο, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Μάρτιο του 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βάσιμη αισιοδοξία για εντοπισμό υδρογονανθράκων

Υπενθυμίζεται ότι οι συμβάσεις παραχώρησης των δύο θαλάσσιων «οικοπέδων», συνολικής έκτασης περίπου 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, κυρώθηκαν από την ελληνική Βουλή τον περασμένο Οκτώβριο. Κατά την πρώτη φάση, πέρα από τις σεισμικές μελέτες, θα πραγματοποιηθεί και επιφανειακή γεωχημική έρευνα. Θα ακολουθήσει η πρόσκτηση τρισδιάστατων (3D) σεισμικών δεδομένων, ενώ κατά την τρίτη φάση προβλέπεται η διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης.

Οι εν λόγω παραχωρήσεις παρουσιάζουν γεωλογικές ομοιότητες με εκτάσεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπου τα τελευταία χρόνια έχουν εντοπισθεί σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Το γεγονός αυτό καθιστά βάσιμη την αισιοδοξία για τον εντοπισμό αξιοποιήσιμου ορυκτού πλούτου.

Πάντως οι πρώτες τεκμηριωμένες απαντήσεις θα μπορούν να δοθούν μόνο μετά και την πραγματοποίηση ερευνητικής γεώτρησης. Μάλιστα, πρόκληση αποτελούν τα πολύ μεγάλα βάθη στην περιοχή (έως 3.600 μέτρα), καθώς θα χρειαστούν γεωτρητικές τεχνολογίες «τελευταίας γενιάς», για τέτοια υπερβαθέα ύδατα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ