Ο κίνδυνος για την Ελλάδα είναι η γεωπολιτική υποβάθμιση της και η περικύκλωση από τουρκικές βάσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ενώ η χθεσινή εκτόξευση του τουρκικού βαλλιστικού πυραύλου «Tayfun», ήταν μαι επίδειξη ισχύος, αφού ο πύραυλος ξεπέρασε σε απόσταση τα 500 χιλιόμετρα, αναφέρουν δυτικά ΜΜΕ.
Η τουρκική εταιρεία Roketsan πραγματοποίησε άλλη μια δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου μεγαλύτερου βεληνεκούς, του Tayfun, που ξεπερνά τα 500 χιλιόμετρα (310 μίλια).
Ο Χαλούκ Γκορκούν, πρόεδρος της Υπηρεσίας Αμυντικής Βιομηχανίας της χώρας, επιβεβαίωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι ο πύραυλος έπληξε έναν θαλάσσιο στόχο που βρίσκεται 561 χιλιόμετρα (350 μίλια) κατά τη διάρκεια της τρίτης δοκιμαστικής του βολής στο αεροδρόμιο της Σινώπης στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας.
Προηγούμενες δοκιμές πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβριο του 2022 και τον Μάιο του 2023.
Σύμφωνα με τον Γκοργκούν, η εναέρια και θαλάσσια κυκλοφορία σε ακτίνα 700 χιλιομέτρων (434 μίλια) ανεστάλη προσωρινά κατά τη διάρκεια της τελευταίας δοκιμής για να ληφθούν υπόψη οι δυνατότητες μεγάλης εμβέλειας του πυραύλου Tayfun.
Το νέο ορόσημο φέρεται να επιβεβαιώνει την απόδοση του πυραύλου, επιτυγχάνοντας το διπλάσιο βεληνεκές από οποιοδήποτε άλλο επιχειρησιακό τουρκικό πύραυλο.
Σχεδιασμένο για «μακρινούς στόχους», ο πύραυλος Tayfun είναι ένας βαλλιστικός πύραυλος 6,5 μέτρων (21 ποδιών) εξοπλισμένος με προηγμένο σύστημα καθοδήγησης, που εξασφαλίζει πλήγματα υψηλής ακρίβειας.
Η ικανότητά του σε βαθιά χτυπήματα του επιτρέπει να εμπλέκεται σε στόχους υψηλής αξίας ακόμη και σε περιβάλλοντα με παρεμβολές ηλεκτρονικού πολέμου ή διακοπή του συστήματος GPS.
Με βάρος 2.300 κιλά (5.070 λίβρες), ο πύραυλος μπορεί να φτάσει σε υπερηχητικές ταχύτητες, βοηθώντας τον να αποφύγει τις εξελιγμένες αντιαεροπορικές άμυνες του εχθρού.
Ο πύραυλος Tayfun μπορεί άνετα να φτάσει σε εμβέλεια 280 χιλιομέτρων (170 μίλια) και αυτή τη στιγμή τροποποιείται για να επιτύχει μέγιστη λειτουργική εμβέλεια 1.000 χιλιομέτρων (621 μίλια).
Μέχρι στιγμής, ο πύραυλος έχει θεωρητικό μέγιστο βεληνεκές κρούσης 800 χιλιομέτρων (500 μίλια) με προσχηματισμένη κατακερματισμένη κεφαλή, και εισήλθε σε μαζική παραγωγή μετά τη δεύτερη επιτυχημένη δοκιμή του στα μέσα του 2023.
Η Τουρκία θα αναπτύξει 50 μαχητικά F-16 στη Συρία
Σύμφωνα με ρωσικές και ισραηλινές πηγές, η Άγκυρα θα δημιουργήσει δύο αεροπορικές βάσεις στη Συρία, στις οποίες θα αποστείλει έως και 50 τουρκικά μαχητικά F-16, τα οποία θα ενισχύσουν την αμυντική ικανότητα της Συρίας έως ότου αποκατασταθεί πλήρως η δική της αεροπορία.
Η κοινή αμυντική συμφωνία υπογράφθηκε ουσιαστικά μεταξύ Τουρκίας και Συρίας μετά την επίσκεψη του Τζολάνι στην Άγκυρα, σύμφωνα με την οποία η Άγκυρα αναλαμβάνει να παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στη Δαμασκό σε περίπτωση αιφνιδιαστικών απειλών.
Σύμφωνα με τη συμφωνία, ο τουρκικός στρατός θα εκπαιδεύσει τον συριακό στρατό και τους πιλότους του και θα παρέχει drones, ραντάρ και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, για να ενισχύσει τον έλεγχο των συνόρων με το Ισραήλ.
Τούρκοι αξιωματούχοι δεν έχουν σχολιάσει ακόμη αυτές τις αναφορές.
Γιατί το Ισραήλ κατασκευάζει στρατιωτικές βάσεις στην Συρία με μόνιμο χαρακτήρα
Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός άρχισε να κατασκευάζει δύο νέες στρατιωτικές βάσεις στην ουδέτερη ζώνη στα Υψίπεδα του Γκολάν, έχοντας προηγουμένως καταλάβει ορισμένα συριακά χωριά.
Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν περισσότερα από έξι κτίρια και οχήματα σε μία από τις βάσεις, καθώς και μια παρόμοια εγκατάσταση οκτώ χιλιόμετρα νότια.
Και οι δύο βάσεις συνδέονται με νέους χωματόδρομους στα υπόλοιπα Υψίπεδα του Γκολάν, τα οποία καταλήφθηκαν από το Ισραήλ το 1967.
Η Τουρκία υλοποιεί ένα τρομερό σχέδιο, στρατικοποιήσεως, της περιοχής της αποκαλούμενης “ Γαλάζιας Πατρίδας” από την Μαύρη Θάλασσα, στα Στενά των Δαρδανελίων, το Αιγαίο, την Μερσίνα, την Κατεχόμενη Κύπρο έως την Αλεξανδρέττα και την Συρία.
Πρόκειται για έναν τουρκικό στρατιωτικό ιστό που συνδέεται με τις τουρκικές βάσεις στην Λιβύη, σε μια προσπάθεια ελέγχου της Ανατολικής Μεσογείου.
Αυτό το στρατιωτικό πλέγμα των Τούρκων έχει άμεση και απόλυτη σχέση με την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην περιοχή, καθώς και με την αλλαγή συνόρων, ειδικά μετά τον πόλεμο της Συρίας.
Η Ελλάδα και η Κύπρος οφείλουν να προετοιμαστούν να αντιμετωπίσουν μόνες τους την Τουρκία και τους Τζιχαντιστές συμμάχους της, τους οποίους ετοιμάζει να ρίξει στην μάχη στον επόμενο στόχο, πιθανότατα στο Αιγαίο.