Σε πρόσφατο άρθρο μας επισημάναμε την κίνηση τουρκικού γεωτρύπανου στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης στην οποία αναφέρθηκε τουρκικό ΜΜΕ , εντός της υποτιθέμενης Λιβυκή ΑΟΖ όπως αυτή οριοθετήθηκε με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Συγκεκριμένα ο Ahmed Turkoglu, Γενικός Διευθυντής της Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίου TPΑO, έχει λάβει το «πράσινο φως» από την κυβέρνηση Ρ. Τ. Ερντογάν να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στα νότια της Κρήτης, αλλά και έρευνες στα 6 μίλια κοντά στη Ρόδο, την Κάρπαθο και την Κρήτη.
Ο ρόλος της Λιβυοτουρκικής Εταιρείας Πετροχημικών Βιομηχανιών
Η Τουρκία είναι γνωστό ότι έχει διεισδύσει για τα καλά στη Λιβύη,επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της στην Βορειο-Αφρικανική χώρα στους τομείς του εμπορίου, της οικονομίας , της διπλωματίας και της στρατιωτικής συνεργασίας.
Σταθερή επιδίωξη του Ερντογάν είναι η εκμετάλλευση των πλούσιων κοιτασμάτων της χώρας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε στεριά αλλά και θάλασσα προς εξυπηρέτηση πάντα του ιδεολογήματος της "Γαλάζιας Πατρίδας", έχοντας ως θεμέλιο λίθο το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, γεγονός που οδηγεί σε σύγκρουση Αθήνα και Άγκυρα.
Είναι επίσης γνωστό ότι ένα χρόνο νωρίτερα, υπογράφηκε συμφωνία στην Κωνσταντινούπολη για την ίδρυση Λιβυοτουρκικής Εταιρείας Πετροχημικών Βιομηχανιών για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής πίσσας- ασφάλτου.
Η εν λόγω συμφωνία υπεγράφη από τον Khalifa Al-Shaibani, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Libya Oil Company (μέρος της LAIP), ως πρώτο μέρος, τον Mohamed Siraj Dogramasi εκ μέρους της Royal Energy Company ως δεύτερο μέρος και τον Ron Kuperberg εκ μέρους της αμερικανικής εταιρείας Basic Equipment, που κατασκευάζει εργοστασιακά μηχανήματα, ως τρίτος εταίρος.
Η τελετή υπογραφής πραγματοποιήθηκε παρουσία και ευλογία του Mustafa Abu Fonas, Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Libya Africa Investment Portfolio (LAIP) και του Emin Çakmak, Προέδρου της Ένωσης Τουρκικών Εταιρειών που Επενδύουν στην Αφρική.
Αναμένεται ότι η διαδικασία κατασκευής μηχανημάτων και εξοπλισμού στην αμερικανική πόλη Χιούστον θα διαρκέσει περίπου 7 έως 8 μήνες και θα χρειαστούν περίπου 7 έως 8 μήνες για να φτάσει από την Αμερική στη Λιβύη.
Η LAIP λέει ότι η συμφωνία εντάσσεται στις προσπάθειες της εταιρείας να διαφοροποιήσει τις δραστηριότητές της και να αναζητήσει ευκαιρίες που θα αύξαναν τα έσοδά της, ειδικά σε διάφορους τομείς παραγωγής, όπως η βιομηχανία ασφάλτου και η κατασκευή διαφόρων λιπαντικών.
Λέει ότι το έργο έχει την υποστήριξη των ιδιοκτητών του, LAIP και Ola Energy Holding Company (ο μετονομαζόμενος τομέας πρατηρίων καυσίμων της Λιβύης Oil).
Η LAIP εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό το εργοστάσιο θα καλύψει μια σημαντική πτυχή των αναγκών της λιβυκής αγοράς για αυτά τα προϊόντα που είναι απαραίτητα για έργα οδοποιίας και συντήρησης που η χώρα παρακολουθεί σε μεγάλη κλίμακα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι με την κατασκευή και έναρξη εργασιών του υπόψιν εργοστασίου κατασκευής ασφάλτου, επιτυγχάνεται η άμεση διασύνδεση κατασκευής έργων οδοποιίας στη Λιβύη με την ροή του πετρελαίου στη χώρα, σύμφωνα με την τουρκική σχεδίαση.
Η τουρκική σχεδίαση σε Λιβύη-ΝΑ Μεσόγειο και η ευνοϊκή συγκυρία της Συρίας
Η κατεστραμμένη από τον εμφύλιο πόλεμο Λιβύη έχει ανάγκη ανακατασκευής του οδικού δικτύου της, γεγονός που όπως προαναφέραμε διασυνδέεται άμεσα με το πετρέλαιο της χώρας, δημιουργώντας αυξημένες ανάγκες νέων εξορύξεων σε στεριά αλλά και θάλασσα από την Libya Oil Company (μέρος της LAIP), η οποία είναι και το πρώτο μέλος που υπέγραψε τη συμφωνία κατασκευής του εργοστασίου παραγωγής ασφάλτου στη χώρα.
Επιδέξια οι Τούρκοι έβαλαν στο παιγνίδι την Αμερικανική εταιρεία Basic Equipment που κατασκευάζει εργοστασιακά μηχανήματα, ως τρίτο εταίρο στη συμφωνία κατασκευής του εργοστασίου ασφάλτου στη Λιβύη,σε μια προσπάθεια να την χρησιμοποιήσουν μελλοντικά ως μοχλό πίεσης στην Αμερικανική κυβέρνηση, για εξυπηρέτηση των σχεδιασμών τους.
Έτσι ο Ερντογάν με την κατασκευή του εν λόγω εργοστασίου αποκτά ένα επιπλέον "'οπλο του" στη βάση της win-win πολιτικής του για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων εντός την υποτιθέμενης Λιβυκής ΑΟΖ την οποία χάραξε αυθαίρετα με τον αχυράνθρωπό του στη Λιβύη Ντμέϊμπα στη βάση του παράνομου "τουρκολιβυκού μνημονίου".
Παράλληλα ο Τούρκος Πρόεδρος επιχειρεί να εκμεταλλευθεί όσο γρηγορότερα μπορεί την ευνοϊκή για αυτόν συγκυρία της πτώσης του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία, επιχειρώντας να επιβάλλει τετελεσμένα τόσο στην πολύπαθη χώρα, όσο και στη ΝΑ Μεσόγειο, την οποία επιχειρεί να μετατρέψει σε τουρκική λίμνη, αναγγέλοντας ότι σκοπεύει να προβεί εντός του Ιανουαρίου σε οριοθέτηση ΑΟΖ της χώρας του με την Συρία, έχοντας ως πρότυπο το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Στο στόχαστρο έχει βάλει για τα καλά την Ελληνική ΑΟΖ, πετσοκόβοντάς την όχι μόνο νοτίως της Κρήτης, αλλά και επιχειρώντας να βάλλει παράνομα ως "σφήνα" την υποτιθέμενη τουρκική ΑΟΖ ανατολικότερα Ρόδου-Καρπάθου-Κάσου και μη αναγνωρίζοντας το δικαίωμα να έχει ΑΟΖ το σύμπλεγμα Καστελορίζου, γ΄ραφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων της τον χάρτη της Σεβίλλης που πρόσφατα υιοθέτησε η ΕΕ ότι αναπαριστά την Ελληνική ΑΟΖ.
Η κατακόρυφη αύξηση που παρατηρείται τα τελευταία 2 χρόνια των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή μεταξύ Αϊδινίου και Ατάλλειας, κοντά στα μικρασιαστικά παράλια, με επίκεντρο το Ακσάζ, σε συνδυασμό με την επικέντρωση επιθετικής φρασεολογίας και εμπρηστικών δηλώσεων τούρκων αξιωματούχων αλλά και ΜΜΕ για τα Δωδεκλάνησα, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη από εμάς.
Κοινώς η η αποστολή τουρκικού γεωτρύπανου στην λιβυκή ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης , ερμηνεύεται ως έμπρακτη στήριξη του Ερντογάν στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, πετώντας το γάντι στην Αθήνα, δοκιμάζοντας για μια ακόμη φορά τις αντοχές και τις κόκκινες γραμμές της, δείχνοντας παράλληλα σε ΕΕ και ΗΠΑ ότι είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει τάχα το δίκιο του και πως δεν κάνει πίσω.
Πως πρέπει να αντιδράσει η Ελλάδα
Κατόπιν των ανωτέρω προτείνουμε τα εξής:
1. Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει να διαβουλευθούν με ΗΠΑ-Ισραήλ-Γαλλία-Αίγυπτο, ώστε να προβούν στην οριοθέτηση των ΑΟΖ τους, αφού η χώρα μας επεκτείνει στα 12 νμ τα χωρικά της ύδατα στην ΝΑ Μεσόγειο όπως ακριβώς έχει πράξει η Τουρκία.
Έτσι θα «έκοβαν το βήχα» στον Ερντογάν που ονειρεύεται η τουρκική ΑΟΖ να μπεί σφήνα μεταξύ Ελληνικής και Κυπριακής νοτίως Καστελόριζου, να χαράξουν Τουρκία και κατεχόμενα ΑΟΖ με τη Συρία, μετατρέποντας την ΝΑ Μεσόγειο σε τουρκική λίμνη, κάτι που σίγουρα δεν επιθυμούν ΗΠΑ-Ισραήλ-ΕΕ.
2.Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει ΤΩΡΑ να απαιτήσουν από τις χώρες της ΕΕ την δημιουργία ΑΜΕΣΑ δύο αεροναυτικών βάσεων που να υπάγονται στην ΕΕ, με Διοίκηση-Επιτελείο σε Κρήτη και Κύπρο αντίστοιχα, που να διαθέτουν πολεμικά πλοία επιφανείας-υποβρύχια-drones-μαχητικά αεροσκάφη και ειδικές δυνάμεις που να σταθμεύουν μόνιμα σε αυτές, για αποτροπή οποιασδήποτε τουρκικής επιθετικής κίνησης στη ΝΑ Μεσόγειο.Πυλώνας στην κίνησή μας αυτή πρέπει να είναι Γαλλία.
3.Επιπλέον υπογραφή με το Ισραήλ από Ελλάδα και Κύπρο στρατιωτικής συμφωνίας που να περιλαμβάνει δεσμεύσεις και μέτρα για αμοιβαία άμυνα σε περίπτωση προσβολής τους από τρίτο κράτος.
4. ΑΜΕΣΑ υπογραφή από την Κύπρο με τις ΗΠΑ και Γαλλία συμφωνιών αγοράς οπλικών συστημάτων από αυτές, όπως πολεμικών πλοίων-μαχητικών αεροσκαφών-drones, έτσι ώστε να ισχυροποιηθεί διπλωματικά και στρατιωτικά μέσω αυτών η θέση της Μεγαλονήσου.
5. Επιτάχυνση του εξοπλιστικού προγράμματος της χώρας και ψυχολογικής προετοιμασίας του Ελληνικού λαού για στρατιωτική σύγκρουση με την Τουρκία, η οποία κατά την άποψή μας είναι αναπόφευκτη, εκτός αν για ακόμη μια φορά επιδείξουμε τάχα ψυχραιμία, η οποία στην ουσία θα είναι υποχωρητικότητα από τις κόκκινες γραμμές μας.