Ελληνοτουρκικά

Σαφές μήνυμα Γεραπετρίτη στην Άγκυρα: Η διπλωματία διεξάγεται μόνο βάσει Διεθνούς Δικαίου

Σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, και κυρίως προς την Άγκυρα, για τον ρόλο της Αθήνας στη συνεχώς μεταβαλλόμενη γεωπολιτική σκακιέρα, έστειλε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, με αφορμή την έναρξη της θητείας της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών από την 1η Ιανουαρίου. «Η χώρα μας καθίσταται στην πράξη συμπαραγωγός της διεθνούς πολιτικής για την παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφαλείας με ουσιαστικό λόγο, ρόλο και ευθύνη στις εξελίξεις σε έναν κόσμο που γίνεται ολοένα και πιο ανασφαλής».

Σε αυτό το περιβάλλον αστάθειας και αβεβαιότητας, η Ελλάδα ασκεί με συνέπεια εξωτερική πολιτική αρχών και αξιών, με αποτέλεσμα να είναι αξιόπιστος συνομιλητής όλων των χωρών, και αυτό θα είναι το μέσο ώστε να πετύχουμε τον στόχο μας, να αποτελέσουμε δηλαδή τη γέφυρα μεταξύ Βορρά και Νότου, Ανατολής και Δύσης, να λειτουργήσουμε ως σταθεροποιητικός παράγοντας», αναφέρει (ΑΠΕ-ΜΠΕ). «Η διπλωματία είτε διεξάγεται αμιγώς επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου είτε δεν είναι διπλωματία», δηλώνει επίσης ο υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας πως αυτό θα είναι και το σύνθημα της Αθήνας κατά τη θητεία της στο ΣΑ, και τονίζει πως σκοπός της Ελλάδας είναι να διατηρηθεί το Κυπριακό στην ενεργό ατζέντα του ΟΗΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ανέφερε πως οι θέσεις Αθήνας - Άγκυρας για το εύρος της συζήτησης για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ εξακολουθούν να αφίστανται ουσιωδώς. «Η ελληνική πλευρά, χωρίς φοβικά σύνδρομα και με την αυτοπεποίθηση που της προσδίδει το ενισχυμένο διπλωματικό της αποτύπωμα, κατέστησε σαφές ότι ζητήματα εθνικής κυριαρχίας δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης ή να τεθούν στην κρίση διεθνούς δικαιοδοσίας», ξεκαθάρισε ο κ. Γεραπετρίτης, προσθέτοντας πως, ανεξάρτητα από το αν εκκινήσει η συζήτηση για την οριοθέτηση, «εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι η αδράνεια και η ακινησία δεν μπορεί να είναι επιλογή».
 

Γιώργος Γεραπετρίτης: Η ελληνική κυβέρνηση έθεσε ως πρώτο στόχο της εξωτερικής πολιτικής να επανέλθει το Κυπριακό στο προσκήνιο της διεθνούς πολιτικής

Αναφορικά με το εάν υπάρχει προοπτική επανέναρξης των συζητήσεων για το Κυπριακό το 2025, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε: «Βρισκόμαστε σε μία περίοδο σημαντικής κινητικότητας στο Κυπριακό, το οποίο συνιστά διαχρονικά κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Η ελληνική κυβέρνηση έθεσε ως πρώτο στόχο της εξωτερικής πολιτικής να επανέλθει το Κυπριακό στο προσκήνιο της διεθνούς πολιτικής, και ιδίως στο προσκήνιο των προτεραιοτήτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών». Ο υπουργός Εξωτερικών κλήθηκε να απαντήσει εάν συμφωνεί με την άποψη του νέου Αμερικανού προέδρου, ο οποίος είπε πρόσφατα πως η Άγκυρα κρατά το κλειδί των εξελίξεων στη Δαμασκό. «Η κατάσταση στη Συρία και γενικότερα στη Μέση Ανατολή παραμένει εξαιρετικά ρευστή και θεωρώ προπετές να εξάγονται ασφαλή συμπεράσματα. Εκ των πραγμάτων, η Τουρκία είναι ενεργός δρώσα λόγω της άμεσης γειτνίασής της με τη Συρία και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής. Και ίσως η γεωγραφία είναι η μόνη σταθερά που έχουμε στην παρούσα εξίσωση», είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

«Η χώρα βρίσκεται σήμερα σε μεταβατική κατάσταση και είναι απολύτως αναγκαίο η μετάβαση αυτή να είναι ομαλή, συμπεριληπτική στο πνεύμα της απόφασης 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, απαλλαγμένη από ξένες παρεμβάσεις. Η δε νέα διακυβέρνηση οφείλει να βασίζεται στη δημοκρατική νομιμότητα και να σέβεται απαρέγκλιτα τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο», πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και υπενθύμισε της πρωτοβουλίες που ήδη έχει λάβει και σε επίπεδο ΕΕ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ