Πολλά είναι τα ερωτηματικά για το που το πάνε οι Τούρκοι, στον περιβόητο ελληνοτουρκικό διάλογο, ειδικά μετά την ξεκάθαρα νίκη τους στην Συρία, και την επίσκεψη Καλίν στην Δαμασκό με μπόλικη αλαζονεία προς εχθρούς και φίλους .
Σύμφωνα με τον ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ της εφημερίδας ΒΗΜΑ, “ καθώς έχουμε συνεχείς παραβάσεις του FIR Αθηνών από τουρκικά αεροσκάφη και UAV, σχεδόν κάθε ημέρα, προακαλώντας την ενεργοποίηση των συστημάτων αεράμυνας μας, τώρα ζητούν περισσότερες πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών τους στο Αιγαίο”.
Πρόκειται για μια φαινομενικό “αθώο” αίτημα στο ήδη περίεργο κλίμα ευφορίας ( πιο πολύ στην Αθήνα θα λέγαμε), το οποίο πιθανόν να υποκρύπτει άλλα σχέδια από πίσω.
Μιλάμε για τουρκικές ιδιωτικές αεροπορίες εταιρείες ( κρατικές και ιδιωτικές) για πτήσεις σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη και νησιά, με στόχο την διευκόλυνση επιβατών.
Η Άγκυρα επιδιώκει σε βάθος χρόνου, να κυριαρχούν στο Αιγαίο τα τουρκικά πολιτικά αεροσκάφη, και μαζί με τις παραβιάσεις του FIR, να ελέγχει την κρίσιμη για την ελληνική και διεθνή πολιτική αεροπορία περιοχή μας.
Το αν θα το δεχθεί η ελληνική πλευρά, δεν είναι ακόμη γνωστό αλλά εκτιμάται, ότι είναι πιθανό να δοθεί θετική απάντηση, λόγω και του κλίματος που επικρατεί ανάμεσα στις δύο πλευρές, και εν αναμονή του ελληνοτουρκικού Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ).
Η Άγκυρα ζητά επίσης και αύξηση τους αριθμού στις βίζες προς τα ελληνικά νησιά, και αυτό οφείλουμε να εξετάσουμε, μαζί με το προηγούμενο αίτημα με πάρα πολύ προσοχή.
Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι, οι Τούρκοι θέλουν βίζα και για Πάτμο και Λήμνο.
Η Αθήνα οφείλει να αξιολογήσει την στάση της Τουρκίας, όλο αυτό το διάστημα, ( παραβιάσεις, δηλώσεις Τούρκων Αξιωματούχων, και γενικότερα το κλίμα) και να μην κάνει δεκτό κανένα αίτημα.
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πετούν πάνω από το Αιγαίο και την ηπειρωτική χώρα, ούτε τουρκικά πολιτικά αεροσκάφη, ούτε να δούμε ακόμα πολλές χιλιάδες Τούρκους “τουρίστες” στα νησιά μας.
Ο πρώην Α/ΓΕΣ, είχε αναφέρει ότι "Τούρκοι καταδρομείς των συνταγμάτων καταδρομών ( τέτοια διαθέτει και η περιβόητη στρατιά του Αιγαίου ή 4η τουρκική στρατιά), μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα σε πολύ καλό επίπεδο, και το καλοκαίρι έρχονται στα νησιά μας ως τουρίστες.
Στόχος είναι να αναγνωρίσουν τους χώρους που ενδεχομένως θα δράσουν σε μια πιθανή ελληνοτουρκική στρατιωτική σύρραξη”.
Όλα τα σενάρια και αυτές τις παραμέτρους ,οφείλει η ελληνική πολιτική ηγεσία να τις λάβει υπόψιν για να αποφασίσει ανάλογα.
Οι ρουκέτες Σαμαρά και οι επιπτώσεις τους στα ελληνοτουρκικά
Χθες, ο πρώην Πρωθυπουργός Α.Σαμαράς επιτέθηκε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη , κατηγορώντας την ότι δίνει άσυλο για να μειώνει τον αριθμό των παράνομων μεταναστών.
Ο ίδιος συνεχίζοντας αναφέρει ότι υπογράψαμε διακήρυξη φιλίας με την Τουρκία την ώρα που η άλλη πλευρά προκαλεί συνεχώς στο Αιγαίο, ενώ ανέφερε “ότι το ιταλικό ερευνητικό πλοίο πήρε άδεια από την Τουρκία, προκειμένου να τελέσει εργασίες σε ανακηρυγμένοι ελληνική ΑΟΖ, εννοώντας φυσικά το επεισόδιο της Κάσου”.
Οι κατηγορίες και γενικά η περιρρέουσα ατμόσφαιρα για την ελληνοτουρκική προσέγγιση, είναι πλέον πολύ βαριά, και πολλοί μιλούν για εντελώς λανθασμένες κινήσεις της Αθήνας, τις οποίες θα βρούμε μπροστά μας το επόμενο διάστημα.
Η Τουρκία δεν επιθυμεί προσέγγιση με την Ελλάδα, αλλά τρόπο να επιβάλει αναίμακτα την οθωμανική ατζέντα της ( Γαλάζια Πατρίδα-Τουρκολιβυκό μνημόνιο-αμφισβήτηση κυριαρχίας στα νησιά μας).
Δυστυχώς για τους υπέρμαχους της ελληνοτουρκικής φιλίας, η ιστορική στάση της Άγκυρας, τόσο προς την χώρα μας, όσο και ως προς τα ελληνικά συμφέροντα, είναι προκλητικά επιθετική και παραπέμπει σε στάση Οθωμανών προς τα βιλαέτια τους.
Η χώρα μας όμως δεν είναι και δεν πρόκειται να γίνει βιλαέτι κανενός, ειδικά των σημερινών Τούρκων, ( όπως η Συρία, το Ιράκ και η Λιβύη), και αυτό οφείλουν οι γείτονες να το κατανοήσουν βαθιά είτε με το καλό είτε με το άγριο .