Ελληνοτουρκικά

Νέα πρόκληση της Τουρκίας σχετικά με την μειονότητα μέσω του ΚΙΕΦ: «Η Ελλάδα σφετερίζεται τα εκπαιδευτικά δικαιώματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης»

Συνεχίζει η Τουρκία να σηκώνει θέμα με την μειονότητα στη Θράκη σε κάθε ευκαιρία, παραποιώντας βέβαια και κατά πως την συμφέρει, την πραγματικότητα.

Στην προκειμένη περίπτωση η ιστοσελίδα της κρατικής ραδιοτηλεόρασης της Τουρκίας TRΤ, φιλοξενεί άρθρο με το μήνυμα του μειονοτικού κόμματος ΚΙΕΦ, το οποίο ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα κλείνει μειονοτικά σχολεία και παρεμβαίνει και στις αρμοδιότητες που πρέπει να έχει η μειονότητα στα σχολεία της.

Αυτό που βέβαια δεν αναφέρει το άρθρο καθώς προσπαθεί να δημιουργήσει εντύπωση καταπίεσης των μουσουλμάνων, είναι ότι σχολεία κλείνουν γενικά σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στην μειονότητα λόγω ζητημάτων που έχουν να κάνουν με άλλους παράγοντες όπως για παράδειγμα η υπογεννητικότητα.

Το άρθρο του TRT που για μια ακόμα φορά αναφέρεται σε «Τούρκους» της Δυτικής Θράκης αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής: «Στο μήνυμά της που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αφορμή τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά στην Ελλάδα, η Πρόεδρος του Κόμματος Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (DEB), που ίδρυσαν οι Τούρκοι στη Δυτική Θράκη, Τσιγντέμ Ασάφογλου, αντέδρασε στο κλείσιμο των σχολείων της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και στον σφετερισμό των αρμοδιοτήτων των Τούρκων της Δυτικής Θράκης στον εκπαιδευτικό τομέα.

Η Ασαφόγλου αφού σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση στις 2 Σεπτεμβρίου διόρισε διευθυντή στο Μειονοτικό Γυμνάσιο και Λύκειο Τζελάλ Μπαγιάρ στην Κομοτηνή, χωρίς να συμβουλευτεί τις σχολικές εφορείες που εκλέχθηκαν με τις ψήφους των γονέων, ανέφερε: «Μας εμπόδισαν να έχουμε λόγο στα σχολεία μας. Οι σχολικές εφορείες που εκλέχθηκαν και εξουσιοδοτήθηκαν από τους γονείς κατέστησαν αναποτελεσματικές και αγνοήθηκαν από τους γραφειοκράτες. Αυτή είναι μια στάση αντίθετη με τη Συνθήκη της Λωζάνης».

Η Ασάφογλου επεσήμανε επίσης ότι πρόσφατα έκλεισαν 4 ακόμη μειονοτικά σχολεία, με πρόσχημα τον χαμηλό αριθμό παιδιών, και ανέφερε: «Οι αρχές, που μετέτρεψαν τη μειονοτική εκπαίδευση σε σύνολο προβλημάτων, είναι πολύ επιδέξιες στη δημιουργία νέων προβλημάτων στην μειονοτική εκπαίδευση»

Ενώ μέχρι σήμερα στις αποφάσεις όπως η παράταση ή αλλαγή της θητείας των διευθυντών σε τουρκικά σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Κομοτηνής και της Ξάνθης λαμβάνονταν η άποψη των σχολικών εφοριών, η ελληνική κυβέρνηση στις 2 Σεπτεμβρίου πραγματοποίησε αλλαγή διευθυντή στο Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο Τζελάλ Μπαγιάρ στη Κομοτηνή χωρίς να συμβουλευτεί τις σχολικές εφορείες.

Οι Τούρκοι στη Δυτική Θράκη, που θεωρούν αυτή την κατάσταση ως «παραβίαση δικαιωμάτων», δηλώνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση σφετερίστηκε το δικαίωμα της τουρκικής μειονότητας να έχει λόγο στα σχολεία της».

Γεγονός είναι πως η Ελληνική Πολιτεία, πέραν της πλήρους και έμπρακτης συμμόρφωσης με τις ειδικότερες προβλέψεις της Συνθήκης της Λωζάννης και του διεθνούς δικαίου εν γένει, σέβεται τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και πολιτιστικές ιδιαιτερότητες των τριών συνιστωσών της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη και επιφυλάσσει στους Έλληνες πολίτες, μέλη της μειονότητας, πλήρη ισονομία και ισοπολιτεία. Αφουγκραζόμενη τις επιθυμίες των Ελλήνων μουσουλμάνων, που κατοικούν στη Θράκη, και διαβουλευόμενη μαζί τους, σχεδιάζει και εφαρμόζει μία συνεπή και συνεκτική πολιτική για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των αναγκών τους σε όλους τους τομείς.

Οι τουρκικές απόπειρες σφετερισμού της ταυτότητας της μειονότητας και ισοπέδωσης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της κάθε συνιστώσας αντιστρατεύονται το διεθνές δίκαιο και καταλήγουν σε παραβίαση των δικαιωμάτων των μελών της μειονότητας. Την καλύτερη και ηχηρότερη απάντηση στις απόπειρες αυτές δίνει η ίδια η μειονότητα, με την ενεργή και γόνιμη συνεισφορά της στο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της χώρας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ