Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Θα έχουμε σύντομα τουρκική πρόκληση-Η Τουρκία ενδιαφέρεται για υπεράκτια κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Αίγυπτο

Γενική ενεργειακή "επίθεση" στην Ανατολική Μεσόγειο φαίνεται ότι ετοιμάζει η Άγκυρα, που θέλει να υφαρπάξει ελληνικά και κυπριακά κοιτάσματα, μέσω Αιγύπτου.

Ο Αλπαρσλάν Μπαυρακτάρ με εντολή του Τούρκου προέδρου Ρ,Ν. Ερντογάν, ξεκίνησε σχέδιο αλώσεως της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο ίδιος επίσης προσκάλεσε χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ να επενδύσουν σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στόχος της Τουρκίας η επαναπροσέγγιση με την Αίγυπτο πάση θυσία

“Η Τουρκία ενδιαφέρεται για υπεράκτια κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Αίγυπτο για την προμήθεια υδρογονανθράκων μέσω πλοίων της Τουρκικής Πλωτής Μονάδας Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης (FSRU)”, δήλωσε σήμερα Τετάρτη ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας.

Σε μια συνέντευξη στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu στην Άγκυρα, ο Μπαυρακτάρ επεσήμανε την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου και υπενθύμισε ότι οι δύο χώρες υπέγραψαν πρόσφατα συμφωνίες για την ενέργεια.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι επισκέφθηκε την πρωτεύουσα της Τουρκίας, την Άγκυρα.

Ο Μπαϊρακτάρ είπε ότι η Τουρκία και η Αίγυπτος μπορούν να συνεργαστούν για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και εργάζονται σε πολλά έργα.

Κάλεσε επίσης χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ να επενδύσουν σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα. «Θα υποβάλουμε πιο συγκεκριμένα έργα που σχετίζονται με αυτές τις χώρες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Πληροφορίες και εκτιμήσεις ειδικών αναφέρουν ότι η Τουρκία ετοιμάζει εξορύξεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Στην Ανατολική Μεσόγειο, η ισορροπία μεταξύ της Τουρκίας ως εταίρου ή αμφισβητίας των δυτικών συμμάχων της κρέμεται σε μια κλωστή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπενθυμίζουμε ότι μετά τις αμφιλεγόμενες δραστηριότητες γεώτρησης της Άγκυρας το 2020, ο Ζοζέφ Μπορέλι, Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είχε δηλώσει με σημασία ότι «οι τρεις παλιές αυτοκρατορίες: Ρωσία, Κίνα και Τουρκία… έρχονται ως απειλές ή Παγκόσμιοι αντίπαλοι» για την Ευρώπη.

Η Ανατολική Μεσόγειος έχει γίνει επίκεντρο γεωπολιτικών εντάσεων, νομικών διαφορών και οικονομικών ευκαιριών, ιδιαίτερα μετά την ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων φυσικού αερίου.

Η πολύπλοκη δυναμική της περιοχής επηρεάζεται από τις ιστορικές κληρονομιές, τα στρατηγικά συμφέροντα και την αναγκαιότητα εξισορρόπησης περιφερειακών και διεθνών σχέσεων. Οι πολύπλευρες προκλήσεις της περιφερειακής ιδιοκτησίας στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν ωθήσει την εστίαση στις ενέργειες και την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και στις αντικρουόμενες προοπτικές γύρω από αυτά τα ζητήματα.

Στο πλαίσιο της Ανατολικής Μεσογείου, η πολιτική της Τουρκίας συχνά περιγράφεται ως επεκτατική και αναθεωρητική.

Συγκρίνοντας και αντιπαραβάλλοντας τις πολιτικές της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο, μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι ένα από τα βασικά προβλήματα της Άγκυρας στην τελευταία περίπτωση είναι η “αίσθηση του αποκλεισμού”, και η ωμή απαίτηση η χώρα να έχει λόγο στις περιφερειακές συζητήσεις σε περιοχές που δεν τις ανήκουν ( ΑΟΖ).

Για αυτό και εκπονήθηκαν τα επεκτατικά, πολεμικά θα λέγαμε, σχέδια της αποκαλούμενης ανύπαρκτης “ Γαλάζιας Πατρίδας” και του παράνομου “Τουρκολιβυκού μνημονίου”.   

Το πλέγμα των συγκρούσεων στην Ανατολική Μεσόγειο δείχνει επίσης ότι μία από τις κυρίαρχες προσεγγίσεις στην εξωτερική πολιτική της Άγκυρας είναι να διεκδικήσει ανύπαρκτα συμφέροντά «τόσο στο έδαφος όσο και στο τραπέζι» (hem sahada, hem de masada).

Μια κινητήρια λογική πίσω από αυτό είναι ότι για να καθίσει κάποιος στο τραπέζι πρέπει να είναι παρών στο έδαφος.

Η επιθυμία να βρίσκεται στο τραπέζι πηγάζει από την αίσθηση της Άγκυρας ότι δικαιούται την περιφερειακή ιδιοκτησία, σε περιοχές που δεν υπάρχει τουρκική κυριαρχία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Ενώ η Άγκυρα μπόρεσε να το πετύχει αυτό στη Μαύρη Θάλασσα, ετοιμάζεται να το επιβάλει στην Ανατολική Μεσόγειο, ακόμα και με πολεμική σύγκρουση μικρής  διάρκειας.

Για τον λόγο αυτόν οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ετοιμάζονται εδώ και καιρό

Το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, η αεροπορία, ο στρατός ξηράς με πλήθος σχεδίων και σεναρίων μέσω ασκήσεων, προσανατολίζεται σε αυτό ακριβώς το όραμα.

Σύμφωνα με το CNN Türk αναφέρεται το νέο μισθολόγιο των στρατιωτικών του τουρκικού στρατού ξηράς όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά τις αυξήσεις του περασμένου Ιουλίου.

Αυτό είναι ένα ακόμη δείγμα ότι ο Σουλτάνος Ερντογάν ετοιμάζεται πυρετωδώς για κάτι σοβαρό σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Οι Τούρκοι θέλουν εξουσία και επιρροή της πάλαι ποτέ Οθωμανικής αυτοκρατορίας, η οποία έχει πεθάνει οριστικά το 1919, και αυτό θα είναι η αρχή του τέλους των σχεδίων για κυριαρχία της στην περιοχή μας. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ