Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Η Τουρκία ζήτησε και πάλι αποστρατικοποίηση των νησιών ενώ στην Λάρισα περιμένουν τον διοικητή της 1ης Τουρκικής Στρατιάς

Η Τουρκία επανήλθε στο θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών με αφορμή ελληνική αεροναυτική άσκηση μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου, θέτοντας θέμα αποστρατικοποιήσης όλων των νησιών από Θάσο μέχρι Καστελόριζο.

Συγκεκριμένα η Ελλάδα ενεργοποίησε την περιοχή που δεσμεύει συνήθως για ασκήσεις όπως η άσκηση Τρίαινα εν προκειμένω για τις 11 Σεπτεμβρίου.

Η Τουρκία προχώρησε στην έκδοση NAVTEX στην οποία θέτει και πάλι το θέμα της αποστρατικοποίησης.

Αυτό και ενώ αύριο θα βρεθεί στο στρατηγείο της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα ο διοικητής της 1ης τουρκικής Στρατιάς στο πλαίσιο των ΜΟΕ.

Η Άγκυρα έστειλε και σήμερα ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας και συλλογής πληροφοριών στο FIR Αθηνών σημειώνοντας δύο παραβάσεις, στο πλαίσιο των ενεργειών της Τουρκίας για εμπέδωση του αναθεωρητικού της δόγματος και της αλλαγής του status quo στην περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όλο τον Αύγουστο είχαμε 29 παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας από αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη της Τουρκίας στο FIR Αθηνών και κυρίως στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου, ενώ μέχρι και σήμερα από την αρχή Σεπτεμβρίου οι Τούρκοι έχουν σημειώσει 10 παραβάσεις.

Ως προς την ελληνική άσκηση και τις αιτιάσεις της Τουρκίας για αποστρατικοποίηση πρέπει να υπενθυμίσουμε πως τα Δωδεκάνησα παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα "κατά πλήρη κυριαρχία" από τη Σύμβαση Ειρήνης των Παρισίων, μεταξύ Ιταλίας και Συμμάχων, τον Απρίλιο του 1947. Περαιτέρω, οι διατάξεις της εν λόγω Συνθήκης προβλέπουν την αποστρατιωτικοποίηση των νήσων αυτών: "Αι ανωτέρω νήσοι θα αποστρατιωτικοποιηθώσι και θα παραμείνωσιν αποστρατιωτικοποιημέναι". Στα Δωδεκάνησα υφίστανται ορισμένες δυνάμεις εθνοφυλακής, οι οποίες έχουν δηλωθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις της συμφωνίας CFE.

Όσον αφορά τους τουρκικούς ισχυρισμούς για αποστρατιωτικοποίηση των Δωδεκανήσων, σημειώνεται ότι:

• Η Τουρκία δεν αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος σε αυτήν τη Συνθήκη του 1947, η οποία, επομένως, αποτελεί "resinteralios acta" γι' αυτήν, δηλαδή ζήτημα που αφορά άλλα κράτη. Σύμφωνα δε με το άρθρο 34 της Συνθήκης της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών, "μια συνθήκη δεν δημιουργεί υποχρεώσεις ή δικαιώματα για τρίτες χώρες" εκτός των συμβαλλομένων.

• Η πρόβλεψη περί αποστρατιωτικοποίησης των Δωδεκανήσων έγινε μετά από αποφασιστική παρέμβαση της Σοβιετικής Ένωσης και απηχεί τις πολιτικές σκοπιμότητες της Μόσχας εκείνη τη χρονική περίοδο. Θα πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι τα καθεστώτα αποστρατιωτικοποίησης έχασαν το λόγο ύπαρξής τους με τη δημιουργία των συνασπισμών του ΝΑΤΟ και του Συμφώνου της Βαρσοβίας, ως ασύμβατα με τη συμμετοχή χωρών σε στρατιωτικούς συνασπισμούς. Στο πλαίσιο αυτό, το καθεστώς της αποστρατιωτικοποίησης έπαψε να εφαρμόζεται για τα ιταλικά νησιά Panteleria, Lampedusa, Lampione και Linosa, καθώς και για τη Δ. Γερμανία από τη μια πλευρά, και τη Βουλγαρία, Ρουμανία, Αν. Γερμανία, Ουγγαρία και Φιλανδία από την άλλη πλευρά.

Πέραν των ανωτέρω, η Ελλάδα, όπως και κάθε άλλο κυρίαρχο κράτος στον κόσμο, δεν μπορεί να παραιτηθεί από το φυσικό και νόμιμο δικαίωμά της για άμυνα σε περίπτωση απειλής στρεφομένης κατά των νησιών της ή οποιουδήποτε άλλου μέρους της επικράτειάς της. Πόσω μάλλον, τη στιγμή που η Τουρκία, παραβιάζοντας κατάφωρα τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, την απειλεί με πόλεμο (casus belli) σε περίπτωση που ασκήσει ένα νόμιμο και κυριαρχικό δικαίωμα που της παρέχει το διεθνές δίκαιο.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

βομβαρδισμοί στη Συρία
Μέση Ανατολή 0

Φλέγεται όλη η Συρία μετά τον μαζικότερο βομβαρδισμό των τελευταίων ετών-Η ρωσική βάση στο Ταρτούς την γλίτωσε «παρά τρίχα» (Βίντεο)

Ένα από τα πλήγματα που εξαπολύθηκαν εχθές το βράδυ κατά της Συρίας προκάλεσε ανατίναξη πολύ κοντά στην ρωσική ναυτική...