Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Κρίσεις στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις – Ο Ερντογάν ετοιμάζει το στράτευμα για τις επερχόμενες εξελίξεις

Πραγματοποιήθηκαν οι κρίσεις ανωτάτων αξιωματικών στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ), μετά από την συνεδρίαση του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου (ΑΣΣ) στις 01 Αυγούστου υπό την προεδρία του Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν. Η μεγάλη αύξηση του αριθμού των προαχθέντων ανωτάτων αξιωματικών και η επιλογή συγκεκριμένων προσώπων, αποκαλύπτουν την βαθμιαία αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του Ερντογάν προς το στράτευμα και την συνέχιση της ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας η οποία προετοιμάζει το στράτευμα για αντιμετώπιση συγκρούσεων στην περιοχή.

 Πριν τη συνεδρίαση και σύμφωνα με το σχετικό πρωτόκολλο, ο Τούρκος Πρόεδρος συνοδευόμενος από τα μέλη του ΑΣΣ, επισκέφθηκε το Μαυσωλείο του Μ. Κεμάλ, όπου κατέθεσε στεφάνι και υπέγραψε το Επίσημο Βιβλίο στέλνοντας μήνυμα στη Δύση, στο Ισραήλ και στην Ελλάδα, στο οποίο μεταξύ των άλλων τόνισε:

 ….Σε μια κρίσιμη περίοδο όπου σημειώνονται θερμές συγκρούσεις και πολιτικές δολοφονίες στη γεωγραφία μας, η Τουρκία αναδεικνύεται ως παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε την πατρίδα και τα εθνικά μας συμφέροντα μέχρι τέλους, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα απέναντι στις επεκτατικές φιλοδοξίες που αναβιώνουν το τελευταίο διάστημα. Δεν θα δώσουμε την ευκαιρία σε όσους θέλουν να μετατρέψουν την περιοχή μας σε θάλασσα αίματος και θα συνεχίσουμε να είμαστε πηγή εμπιστοσύνης για τους φίλους μας αλλά και το λαό μας.

Στις φετινές κρίσεις όπως εξάλλου στις αντίστοιχες των τελευταίων ετών, πρυτάνευσε η λογική της επιλογής όχι των ικανών αλλά των πιστών στον Ερντογάν αξιωματικών. Στην συνεδρίαση αποφασίσθηκε η διατήρηση στη θέση όλων των αρχηγών των Επιτελείων δίνοντας παράταση παραμονής ενός έτους στον Διοικητή των Ναυτικών Δυνάμεων, Ναύαρχο Ε. Τατλίογλου του οποίου έληγε η θητεία του. Αυτός σε ομιλία του τον περασμένο Νοέμβριο είχε αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία σε νησιά του Αιγαίου και είχε δηλώσει ότι, η Τουρκία δεν επιθυμεί το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ στην Μαύρη Θάλασσα. Θυμίζουμε ότι οι αρχηγοί του Γενικού Επιτελείου, των Χερσαίων Δυνάμεων και των Αεροπορικών Δυνάμεων δεν έχουν υπηρετήσει σε θέσεις ή σχολές του ΝΑΤΟ ή άλλων δυτικών χωρών, παρά το γεγονός ότι, στο τουρκικό στράτευμα στο παρελθόν έχαιραν εκτίμησης οι αξιωματικοί οι οποίοι είχαν ΝΑΤΟϊκή εμπειρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι αντιστράτηγοι Λ. Εργκιούν και Μ. Τοκέλ από τον Στρατό Ξηράς προήχθησαν στο βαθμό του στρατηγού και ο αντιναύαρχος Κ. Γιλντίζ από το Πολεμικό Ναυτικό στο βαθμό του Ναυάρχου. Προήχθησαν στον επόμενο βαθμό 23 ανώτατοι αξιωματικοί, δόθηκε παράταση παραμονής σε 34 ανώτατους ενώ ταυτόχρονα προήχθησαν στο βαθμό του ανώτατου αξιωματικού 77 Συνταγματάρχες/Πλοίαρχοι/Σμήναρχοι.

Έτσι αυξήθηκε ο αριθμός των ανωτάτων στις ΤΕΔ από 281 στους 327 και κατά συνέπεια επανέρχεται η ομαλότητα στο τουρκικό στράτευμα από πλευράς αριθμού ανωτάτων αξιωματικών, καθώς μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 ο αριθμός τους είχε μειωθεί από τους 326 στους 196 λόγω αποστρατειών μεγάλου αριθμού στρατηγών. Την τελευταία οκταετία λόγω των διώξεων αξιωματικών αλλά και της έλλειψης εμπιστοσύνης του Ερντογάν στο στράτευμα, υπήρχε μειωμένος αριθμός ανωτάτων με αποτέλεσμα σχηματισμοί επιπέδου Ταξιαρχίας, Μεραρχίας αλλά και Σώματος Στρατού, να διοικούνται από αξιωματικούς μικρότερου βαθμού.

Ο προαγόμενος στο βαθμό του στρατηγού και φερόμενος ως μελλοντικός αρχηγός του Γενικού Επιτελείου στρατηγός Μ. Τοκέλ, αν και ανήκε στο στρατόπεδο των δυτικότροπων αξιωματικών, έκανε στροφή και εντάχθηκε την τελευταία δεκαετία στον πυρήνα των έμπιστων στον Ερντογάν αξιωματικών. Αυτός αν και είχε καταδικαστεί για την υπόθεση «Βαριοπούλα» (Balyoz) σε 13 χρόνια φυλάκισης αποφυλακίσθηκε μετά από 3 χρόνια. Κατά την διάρκεια της απόπειρας του πραξικοπήματος του 2016 φαίνεται ότι έπαιξε ρόλο στην αποκάλυψη των πραξικοπηματιών ενώ τον περασμένο Νοέμβριο διατέλεσε πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου κατά την εξέταση του συμβάντος δίωξης επτά κεμαλιστών ανθυπολοχαγών στην Σχολή Πεζικού.

Συμπερασματικά:

 Καμία αλλαγή στην ηγεσία των Κλάδων των ΤΕΔ, η οποία είναι γνωστή για το αντιδυτικό της προφίλ και την πίστη της στη στροφή της Τουρκίας προς την Ευρασία.

 Ο Ερντογάν μετά από μία μακρά περίοδο από την απόπειρα του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, φαίνεται ότι κλείνει την ψαλίδα στο κενό που υπήρχε στον αριθμό των ανωτάτων αξιωματικών, προάγοντας μεγάλο αριθμό έμπιστων αξιωματικών και καλύπτοντας τις ανάγκες σε θέσεις διοίκησης σχηματισμών και ιδιαίτερα στις νεότευκτες Ταξιαρχίες Καταδρομών.

Η Άγκυρα έστειλε μήνυμα ετοιμότητας και αποφασιστικότητας αντιμετώπισης ένοπλης αντιπαράθεσης με χώρες της περιοχής αλλά κυρίως προς το Ισραήλ με το οποίο οι σχέσεις έχουν φτάσει σε οριακά χαμηλό επίπεδο.

 Ο Τούρκος Πρόεδρος χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε μία πλήρη στρατιωτική δομή και πιστή σε αυτόν στρατιωτική ηγεσία λόγω των εξελίξεων στην περιοχή οι οποίες θεωρείται σίγουρο ότι θα συμπαρασύρουν και την Τουρκία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ