Η Τουρκία και η Ελλάδα αποφάσισαν να συνεργαστούν σε κρίσιμες ηγετικές θέσεις εντός του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.
Η Τουρκία στοχεύει να εξασφαλίσει τη θέση του γενικού γραμματέα, ενώ η Ελλάδα επιδιώκει να διοριστεί δικός της υποψήφιος ως διευθυντής του Γραφείου του ΟΑΣΕ για τους Δημοκρατικούς Θεσμούς και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ODIHR).
Ο υποψήφιος της Τουρκίας για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΑΣΕ είναι ένας αμφιλεγόμενος πρώην διπλωμάτης με το όνομα Φεριντούν Σινιρλίογλου, αναφέρει ο Τούρκος εξόριστος δημοσιογράφος Α.Μποζκούρτ.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως μόνιμου αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ ο Σινιρλίογλου, κατηγόρησε την Ελλάδα πολλές φορές, για παραβίαση της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών στο Αιγαίο Πέλαγος, επικαλούμενος δήθεν τις συνθήκες ειρήνης της Λωζάνης και του Παρισιού, ενώ κατήγγειλε την Ελλάδα και στον ΟΗΕ, ενώ την ίδια στιγμή η Τουρκία δημιούργησε και 2η Ταξιαρχία Πεζοναυτών απέναντι από την Κω στο Ναύσταθμο του Ακσάζ.
Ποιο είναι το πουλέν της Τουρκίας για τον ΟΑΣΕ
Ο Σινιρλίογλου, που είναι ένας έμπιστος σύμμαχος του Ερντογάν με αμφιλεγόμενο παρελθόν και σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS), το οποίο είχε διοριστεί από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ως ειδικός συντονιστής για το Αφγανιστάν στις 25 Απριλίου 2023.
Ο διορισμός του Σινιρλίογλου είχε προκαλέσει σημαντικές ανησυχίες λόγω της εμπλοκής του σε μυστικές διαπραγματεύσεις με το ISIS και άλλες μυστικές δραστηριότητες, από τις οποίες επωφελήθηκε οικονομικά και ο ISIS.
Το 2014 ο Σινιρλίογλου, ενεπλάκη σε μια συνωμοσία που αφορούσε την εσκεμμένη παράδοση του τουρκικού γενικού προξενείου και του προσωπικού του προξενείου στη Μοσούλη σε μέλη του ISIS, με αποτέλεσμα να κρατηθούν Τούρκοι όμηροι.
Αυτή η κίνηση φέρεται να ήταν μέρος μιας στρατηγικής για τη διευκόλυνση των διαπραγματεύσεων με τον ISIS, που οδήγησε στην απελευθέρωση κρατουμένων της ισλαμικής οργάνωσης από τις τουρκικές φυλακές, αλλά και σε οικονομικά οφέλη από το λαθρεμπόριο πετρελαίου.
Ο Οζτούρκ Γιλμάζ, τότε γενικός πρόξενος στη Μοσούλη, κατηγόρησε ακόμα και την τουρκική κυβέρνηση ότι ξεπούλησε τους ομήρους για να επωφεληθεί από το πετρέλαιο του ISIS στη Συρία.
Αποκάλυψε δε ότι οι πολυάριθμες προσπάθειές του να πείσει τις τουρκικές αρχές να εξαπολύσουν αεροπορικές επιδρομές κατά των δυνάμεων του ISIS, αγνοήθηκαν και ότι τα τηλεγραφήματα έκτακτης ανάγκης που έστειλε στην Άγκυρα εξαφανίστηκαν, υποδηλώνοντας ότι ο Σινιρλίογλου συμμετείχε σε συγκάλυψη της κατάστασης.
Ο Σινιρλίογλου έχει μακρά ιστορία διεξαγωγής μυστικών επιχειρήσεων για τον Ερντογάν, συμπεριλαμβανομένων συζητήσεων για μια επιχείρηση ψευδούς σημαίας για να δικαιολογηθεί η τουρκική στρατιωτική εισβολή στη Συρία το 2014.
Η εμπλοκή του σε αυτές τις επιχειρήσεις δείχνει ένα μοτίβο χρήσης λαθραίων μέσων για πολιτικά και οικονομικά οφέλη.
Μεγάλος πολέμιος της Ελλάδος ο Σινιρλίογλου
Ο Σινιρλίογλου συμμετείχε επίσης ενεργά στην εκστρατεία της Τουρκίας ώστε να αμφισβητηθεί η κυριαρχία της Ελλάδας σε ορισμένα νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος το 2021, μέχρι την ελληνο-τουρκική προσέγγιση το 2023.
Σε επιστολή του στις 13 Ιουλίου 2021 προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Σινιρλίογλου, μόνιμος εκπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ τότε, έγραψε ότι «η συνεχιζόμενη εσκεμμένη και επίμονη ουσιαστική παραβίαση από την Ελλάδα των διατάξεων αποστρατιωτικοποίησης των ειρηνευτικών συνθηκών της Λωζάνης και του Παρισιού, συνιστά σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας.
Η Ελλάδα παραβιάζει βασικές διατάξεις των συνθηκών βάσει των οποίων απέκτησε κυριαρχία στα νησιά, πράγμα που, από νομική άποψη, σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί, έναντι της Τουρκίας, να επικαλείται τον τίτλο της βάσει των ίδιων συνθηκών, για τους σκοπούς μιας οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων».
Καλά στημένο το παιχνίδι με τον Σινιρλίογλου με στήριξη Ρωσίας και πιθανό της Αρμενίας
Ο υποψήφιος της Τουρκίας αναμένεται να συγκεντρώσει υποστήριξη από τη Ρωσία, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.
Σε αυτή την περίπτωση, η Τουρκία θα χρειαστεί επίσης να εξασφαλίσει την υποστήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ.
Επιπλέον, λόγω της προσπάθειας συνεργασίας με την Ελλάδα, η Κύπρος δεν αναμένεται να ασκήσει βέτο, παρά την αναφερόμενη δυσαρέσκεια των Ελληνοκυπρίων.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τουρκικών ΜΜΕ, η Άγκυρα αναμένει υποστήριξη στον Σινιρλίογλου και από την Αρμενία.
Επιπλέον, έχουν σταλεί οδηγίες σε πρεσβείες για να προωθήσουν ενεργά την υποψηφιότητά του, δίνοντας έμφαση στη συνεργασία Τουρκίας-Ελλάδας.