Από τις 11 έως τις 22 Ιουνίου το ερευνητικό σκάφος «Αλκυών» του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) πραγματοποιεί επιστημονικές έρευνες σε μια περιοχή που δεσμεύτηκε από το υδρογραφικό σταθμό Λήμνου, στις ακτές της Αλεξανδρούπολης και το δέλτα του ποταμού Έβρου.
Μέχρι εδώ καλά. Η Τουρκία όμως μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα που εξέδιδε NAVTEX για περιοχές δικαιοδοσίας, ασκήσεις κλπ, προχώρησε σήμερα στην έκδοση της οδηγίας προς ναυτιλομένους N/W : 0563/24, στην οποία αναφέρει πως η ελληνική NAVTEX με την οποία δεσμεύτηκε η περιοχή είναι αβάσιμη και αυτό γιατί μέρος της περιοχής είναι κοντά και μέσα σε παράκτιο θαλάσσιο σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που δεν έχει ακόμα οριοθετηθεί…
Μετά δηλαδή την αποστρατικοποίηση νησιών, τις περιοχές δικαιοδοσίας και διάφορα άλλα, η Τουρκία μετά από πολύ καιρό επαναφέρει στο τραπέζι και το θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων συνόρων, πέραν της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών: Τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας είναι σαφώς οριοθετημένα. Ειδικότερα:
- στη θαλάσσια περιοχή στις εκβολές του Έβρου αυτά είναι οριοθετημένα βάσει του Πρωτοκόλλου των Αθηνών της 26ης Νοεμβρίου 1926.
- στη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται νοτίως του Έβρου μέχρι τη Σάμο και την Ικαρία, ελλείψει σχετικών συμβατικών ρυθμίσεων με την Τουρκία εφαρμόζεται η αρχή της ίσης απόστασης/μέσης γραμμής, σύμφωνα με το εθιμικό δίκαιο. Όπως αναφέρεται και στο άρθρο 15 της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας, το οποίο ενσωματώνει εθιμικό δίκαιο, σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία οριοθέτησης, κανένα κράτος δεν δικαιούται να επεκτείνει την αιγιαλίτιδά του ζώνη πέραν της μέσης γραμμής. Η διάταξη αυτή, η οποία επαναλαμβάνει, με μικρές μόνον φραστικές αλλαγές, τη ρύθμιση του άρθρου 12(1) της Σύμβασης της Γενεύης για την Αιγιαλίτιδα Ζώνη και τη Συνορεύουσα Ζώνη, ενσωματώνει εθιμικό κανόνα δικαίου.
- νοτίως της Σάμου, μεταξύ της Δωδεκανήσου και των τουρκικών ακτών, τα θαλάσσια σύνορα είναι οριοθετημένα βάσει της Συμφωνίας της 4ης Ιανουαρίου 1932 και του Πρωτοκόλλου της 28ης Δεκεμβρίου 1932 μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας. Η Ελλάδα υπεισήλθε ως διάδοχο κράτος στις σχετικές ρυθμίσεις των συμφωνιών αυτών, βάσει του άρθρου 14(1) της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων της 10ης Φεβρουαρίου 1947 που εκχωρεί την κυριαρχία των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα.
Οι όποιες αμφισβητήσεις της Τουρκίας αναφορικά με το ως άνω περιγραφόμενο υφιστάμενο καθεστώς, είναι αβάσιμες και αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο. Οι συμφωνίες οριοθετήσεως είναι απολύτως ισχυρές και δεσμεύουν την Τουρκία, ενώ για τις περιοχές ως προς τις οποίες δεν υπάρχει συμφωνία για το θαλάσσιο σύνορο εφαρμόζεται η αρχή της ίσης απόστασης/μέσης γραμμής βάσει του εθιμικού δικαίου που ισχύει έναντι όλων.