Με στόχο την διατήρηση της ηρεμίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας συνεχίζονται και σε στρατιωτικό επίπεδο οι επαφές. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας αρχιπλοίαρχος Ζεκί Ακτούρκ και επιβεβαιώθηκαν και από την ελληνική πλευρά, στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των δύο χωρών πραγματοποίησαν συνάντηση στο περιθώριο της 17ης Συνόδου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων Βαλκανικών Χωρών που πραγματοποιήθηκε στην Αλβανία.
Από ελληνικής πλευράς η διμερής συνάντηση χαρακτηρίστηκε ως επωφελής από πλευράς διατήρησης του καλού κλίματος και ανοικτών διαύλων μεταξύ των δύο πλευρών για επικοινωνία 24/7 λόγω της προσωπικής και θεσμικής σχέσης και θέσης των δύο ΑΓΕΕΘΑ αντίστοιχα.
Ο Ακτούρκ ανακοίνωσε επίσης πως αντιπροσωπεία του τουρκικού Πανεπιστημίου Εθνικής 'Άμυνας θα επισκεφθεί την Σχολή Εθνικής Άμυνας στην Ελλάδα μεταξύ 6 και 9 Ιουνίου, με την ελληνική πλευρά να επιβεβαιώνει και αυτή την πληροφορία.
Πάντως επί του πεδίου και σήμερα η Τουρκία με παράνομη αντιNAVTEX αναφέρει πως μια περιοχή που δέσμευσε η Ελλάδα για αεροναυτική άσκηση σήμερα νοτιοανατολικά της Καρπάθου, είναι σε περιοχή στην οποία, όπως ισχυρίζεται η Άγκυρα, μόνο ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας μπορεί να εκδίδει NAVTEX για την δέσμευση περιοχών.
Να επισημάνουμε όπως αποκάλυψε χθες το Πενταπόσταγμα στις 11 Ιουνίου η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχει προγραμματίσει άσκηση στο Καρπάθιο Πέλαγος. Η Αθήνα δέσμευσε μια εκτεταμένη περιοχή που περιλαμβάνει νησίδες όπως το Αυγό και το Ατσακιδόπουλο που η Τουρκία θεωρεί ως «γκρίζα» νησιά. Η Τουρκία αντέδρασε με ΝΟΤΑΜ στην οποία έθεσε θέμα αποστρατικοποίησης της Καρπάθου, αλλάζοντας της μάλιστα και το όνομα, όπως συνηθίζει, σε Scarpanto.
Με την κίνηση αυτή η Άγκυρα επαναλαμβάνει την αναθεωρητική της θέση να αρνείται την διενέργεια ασκήσεων από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου
Πάντως ως προς τα Ελληνοτουρκικά ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην ΕΡΤ επεσήμανε μεταξύ άλλων πως: «Έχουμε πει ότι ο σκοπός μας σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών είναι να μπούμε στον πυρήνα της διαφοράς μας ως προς την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».
Στο ερώτημα αν τον Σεπτέμβριο θα είναι η αρχή αυτού του διαλόγου ο πρωθυπουργός απάντησε: «Κοιτάξτε να δείτε, θέλω να θυμίσω ότι αυτός ο διάλογος γινόταν εδώ και δεκαετίες. Ναι, ουσιαστικά σταμάτησε, πρακτικά, τα χρόνια της μεγάλης έντασης. Και καλό είναι αυτός ο διάλογος να συνεχίζεται, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι μπορούμε ως δια μαγείας, μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, να συμφωνήσουμε και να επιλύσουμε κάτι το οποίο δεν λύσαμε 40 χρόνια τώρα.
Όμως, η βελτίωση του κλίματος, το γεγονός ότι δεν έχουμε παραβιάσεις και παραβάσεις, το γεγονός ότι η εμπρηστική ρητορική έχει περιοριστεί σημαντικά, όχι πλήρως αλλά σημαντικά, συνεργαζόμαστε καλά στο μεταναστευτικό, δεν σημαίνει ότι η Τουρκία άλλαξε τις θέσεις της και ότι δεν υποκρύπτεται πάντα ένας, θα έλεγα, αναθεωρητισμός, ο οποίος αμφισβητεί ευθέως και κυριαρχία και ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Δεν είμαστε αφελείς. Αν ήμασταν αφελείς δεν θα χτίζαμε τέτοια πλοία. Το λέω διότι η Ελλάδα πρέπει πάντα να προβάλλει ισχύ αποτρεπτική σημαντική. Αχρείαστα να είναι πάντα. Αλλά, παρά ταύτα, η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, η ενίσχυση των συμμαχιών μας και η δυνατότητά μας να προσερχόμαστε σε αυτόν τον διάλογο με καλή διάθεση, με φιλικά αισθήματα προς τον τουρκικό λαό, χωρίς όμως να υποχωρούμε από τις κόκκινες γραμμές μας και από τη βαθιά μας πεποίθηση ότι μόνο το Διεθνές Δίκαιο μπορεί να είναι ο οδηγός για την επίλυση της διαφοράς μας, αυτές οι θέσεις δεν αλλάζουν».