Ελληνοτουρκικά

Η Τουρκία ξεκίνησε νέα γεώτρηση στη Μαύρη Θάλασσα ενώ η Ελλάδα....

Σε αντίθεση με την Ελλάδα στην οποία η υπόθεση των κοιτασμάτων ειδικά νοτίως της Κρήτης προχωρά με πολύ αργά βήματα, στην γειτονική Τουρκία, η γεωτρήσεις ειδικά στη Μαύρη Θάλασσα έχουν προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό που έχουν ήδη ξεκινήσει να δίνουν αποτελέσματα.

Η ιστοσελίδα της κρατικής ραδιοτηλεόρασης της Τουρκίας, TRT, μεταδίδει σχετικά πως:

«Ενώ η Τουρκία συνεχίζει τις σεισμικές της έρευνες και τις δραστηριότητες εξερεύνησης υδρογονανθράκων στη Μαύρη Θάλασσα, έγινε ακόμη ένα σημαντικό βήμα. Το πλοίο γεωτρύπανο Fatih ξεκίνησε τις δραστηριότητες γεώτρησης στο πηγάδι Göktepe 2 στο κοίτασμα φυσικού αερίου Σακάρια.

Το Göktepe -2, που βρίσκεται στην περιοχή κοντά στα σύνορα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης Ρουμανίας-Τουρκίας, έγινε το 25ο πηγάδι παραγωγής φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα.

Μετά την ολοκλήρωση της γεώτρησης, η ημερήσια παραγωγή της Τουρκίας στο Κοίτασμα Φυσικού Αερίου Σακάρια αναμένεται να αυξηθεί στα 40 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Αυτό σημαίνει ότι τα αποθέματα στα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα θα αυξηθούν στα 710 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Με την αύξηση της παραγωγής φυσικού αερίου, στοχεύεται η κάλυψη των αναγκών φυσικού αερίου 60 εκατομμυρίων ανθρώπων καθημερινά.

Πώς, λοιπόν, η Τουρκία, η οποία για πάρα πολλά χρόνια εξαρτώταν από το φυσικό αέριο που προέρχονταν από τις διεθνείς αγωγούς, έφτασε στο σημείο αυτό; Πώς άναψε η φλόγα της ανεξαρτησίας στην ενέργεια;

Οι εργασίες εξερεύνησης για φυσικό αέριο στη Μαύρη Θάλασσα ξεκίνησαν στο πηγάδι TUNA-1 τον Αύγουστο του 2020. Σε αυτό το πηγάδι ανακαλύφθηκαν 320 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου. Μετά από πρόσθετες έρευνες, έγινε κατανοητό ότι η ποσότητα φυσικού αερίου στο πεδίο Tuna-1 ήταν 405 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Οι εργασίες εξερεύνησης στο Φυσικό Αέριο της Μαύρης Θάλασσας ξεκίνησαν στο πηγάδι Tuna-1 τον Αύγουστο του 2020. Σε αυτό το πηγάδι ανακαλύφθηκαν 320 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου. Μετά από πρόσθετες έρευνες, διαπιστώθηκε ότι η ποσότητα φυσικού αερίου στο πεδίο Tuna-1 είναι 405 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Στη συνέχεια, οι δραστηριότητες έρευνας συνεχίστηκαν στο κοίτασμα Amasra -1. Το γεωτρύπανο Fatih έκανε άλλη μια ανακάλυψη 135 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων στις 4 Ιουνίου 2021.

Η ποσότητα του αποθέματος αυξήθηκε στα 540 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Μετά από διαδοχικές ανακαλύψεις, η Τουρκία ζήτησε από μια διεθνή εταιρεία εμπειρογνωμόνων να εκτελέσει τρισδιάστατη σάρωση στο Κοίτασμα Φυσικού Αερίου Σακάρια, όπου βρίσκονται όλα αυτά τα πηγάδια. Αναφέρθηκε ότι το συνολικό αποδεδειγμένο απόθεμα στην περιοχή είναι 652 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, σύμφωνα με τους πρώτους απολογισμούς.

Στα τέλη του 2023, πραγματοποιήθηκε γεώτρηση στο πηγάδι Çaycuma 1. Διαπιστώθηκε ότι υπάρχει απόθεμα 58 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων. Έτσι, τα συνολικά αποθέματα της Τουρκίας επικαιροποιήθηκαν ως 710 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Ενώ συνεχίζονταν οι δραστηριότητες γεώτρησης, έγιναν έντονες προσπάθειες για την μεταφορά του φυσικού αερίου στη ξηρά. Η κατασκευή των χερσαίων σταθμών ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2021.

Η πρώτη πηγή του αγωγού που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο στην ξηρά κατασκευάστηκε το 2022. Η διαδικασία τοποθέτησης σωλήνων, που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2022, ολοκληρώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Στις 21 Απριλίου 2023, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ερντογάν άναψε την πρώτη δάδα του φυσικού αερίου και το Φυσικό Αέριο της Μαύρης Θάλασσας άρχισε να διοχετεύεται στο υπάρχον δίκτυο.

Όλες οι εργασίες, από την ανακάλυψη  του φυσικού αερίου έως τη γεώτρηση, από την κατασκευή αγωγού έως την ολοκλήρωση της χερσαίας εγκατάστασης διανομής, ολοκληρώθηκαν σε 32 μήνες.

Ωστόσο, υπό το φως των υφιστάμενων δεδομένων, δεν εκτελούνται μόνο εργασίες φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα. Εντοπίστηκαν επίσης σημάδια πετρελαίου, ειδικά στην περιοχή της Δυτικής Μαύρης Θάλασσας. Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να πραγματοποιηθεί γεώτρηση στην περιοχή αυτή. 

Ο στόχος είναι η μείωση της εξάρτησης από το εξωτερικό στην ενέργεια μέσω νέων ανακαλύψεων υπόγειων πόρων. Η συνολική ποσότητα που εισέρχεται στο σύστημα φυσικού αερίου της Τουρκίας μειώθηκε κατά 8% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος το 2023, υποχωρώντας στα 51 δισεκατομμύρια 477 εκατομμύρια 297 χιλιάδες κυβικά μέτρα. Από την άλλη, οι εισαγωγές σχεδιάζεται να μειωθούν περαιτέρω κάθε χρόνο.

Η Τουρκία καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της σε φυσικό αέριο με συνολικά 7 διεθνείς αγωγούς φυσικού αερίου, 4 εγκαταστάσεις LNG, 2 από τις οποίες είναι πλωτές μονάδες αποθήκευσης και αεριοποίησης και 2 υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου.

Περίπου 60 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως αγοράζονται από τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν, το Ιράν, την Αλγερία και ορισμένες άλλες χώρες σε υγροποιημένη μορφή».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ