Ελληνοτουρκικά

Ο Ερντογάν εμπλέκει τα ύδατα ως παγκόσμιο μοχλό συγκρούσεων-Επικαιροποιημένο σχέδιο "Βαριοπούλα" κατά του Έβρου;

Εντελώς ξαφνικά ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε σε ομιλία του στις παγκόσμιες διαφωνίες για τα ύδατα ως μοχλού διεθνών πολεμικών συγκρούσεων, για να επαινέσει τις προσπάθειες της χώρα του να αποτρέψει τον λιμό μέσω της συμφωνίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ερντογάν τόνισε τον σημαντικό ρόλο των «διαφορών για τις πηγές νερού» ως αιτία πυροδότησης συγκρούσεων παγκοσμίως

«Πολλές συγκρούσεις στην Ασία, την Αμερική, τη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή προέρχονται από διαφωνίες για τις πηγές νερού», δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας σε μια συνάντηση για τη γεωργία που διοργάνωσε η τουρκική κρατική τράπεζα Ziraat Bank στην Κωνσταντινούπολη.

Επίσης, αναφέρθηκε στις δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, σημειώνοντας τον αντίκτυπό τους στις συγκρούσεις που σχετίζονται με το νερό. «Λόγω των δυσμενών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, οι πηγές νερού και οι δεξαμενές γίνονται περιοχές συγκρούσεων», πρόσθεσε, κάνοντας πολλούς να κουμπωθούν αφού ο ίδιος δεν αναφέρει τίποτα στην τύχη, αλλά πάντα υπάρχει σκοπός.

Ξέχασε όμως να δηλώσει ο Ρ.Ν. Ερντογάν δύο βασικά πράγματα και όχι τυχαία:

Α. Η Άγκυρα ελέγχει τα ύδατα σε Τίγρη και Ευφράτη σε Ιρανούς Κούρδους και Σύριους  

Ακτιβιστές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κυκλοφορούν εδώ και μεγάλο διάστημα φωτογραφίες των δύο ποταμών, τονίζοντας ότι εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν, αφού η Τουρκία κατακρατά τα ύδατα τους, γεγονός που οδήγησε σε μια άνευ προηγουμένου καταστροφική πτώση της στάθμης τους.

Το τουρκικό κράτος συνεχίζει να πολεμά τους λαούς της περιοχής στην Συρία και αλλού με όλα τα διαθέσιμα μέσα, επεκτεινόμενο τώρα σε έναν πόλεμο των υδάτων που θα προκαλέσει μια τεράστια καταστροφή που μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή εάν συνεχίσει να μειώνεται το νερό του ποταμού Ευφράτη.

Β. Πιθανό σχέδιο εκτροπής των νερών του Έβρου

Υπάρχουν παλαιότερες πληροφορίες ( από το 2018) που ήθελαν τους Τούρκους να προσπαθούν να ενώσουν τα νερά του Έβρου και να τα εκτρέψουν με διώρυγα προς τον ποταμό Εργίνη και από εκεί να πέσουν στο βόρειο Αιγαίο.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μειώσουν την στάθμη του ποταμού Εβρου ώστε να μπορέσουν να κάνουν ταχεία προέλαση οι τουρκικοί σχηματισμοί χωρίς την χρήση αυτοκινούμενων πλωτών γεφυρών εφόδου SYHK – SAMUR.

Ουζούνκιοπρου-Διδυμότειχο-Μεταξάδες είναι το πιο σύντομο δρομολόγιο κάθετης υπερκέρασης και υπακούει στον άξονα Ουζούνκιοπρου-Εβρος-Κάρτζαλι που έχει δηλώσει ο Ερντογάν πως ανήκει "στα σύνορα της καρδιάς του".

Η περιοχή Μάνδρας είναι το πιο στενό Ελληνικό σημείο στον χάρτη. Από εκεί ήθελαν να περάσουν με το γνωστό σχέδιο  "Βαριοπούλα" και να αποκόψουν το βόρειο Έβρο σύμφωνα και με παλαιότερες πληροφορίες.

Οι τουρκικές κινήσεις φαίνεται να υπακούουν πιθανόν σε ένα νέο, επικαιροποιημένο σχέδιο "Βαριοπούλα".

Το ζήτημα αυτό το είχε αναφέρει τότε τοπικό ΜΜΕ (evros-news.gr) προειδοποιώντας από το 2018, πως κάτι πονηρό πιθανόν ετοιμάζουν οι Τούρκοι στις παρέβριες περιοχές που βρίσκονται απέναντι από το χωριό Πραγγί Διδυμοτείχου, κοντά στην τουρκική πόλη του Ουζούνκιοπρου.

Δεν μιλάμε για αποκυήματα φαντασίας, αλλά για πιθανά υπαρκτά τουρκικά στρατιωτικά σχέδια “ εργαλειοποιήσεως” των υδάτων από το καθεστώς Ερντογάν, κάτι που ήδη συμβαίνει με Τίγρη και Ευφράτη.

Ως δεδομένο θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν, τις εκθέσεις ειδικών εδώ και χρόνια που αναφέρουν ότι ο επόμενος πόλεμος θα γίνει για τα ύδατα.    

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ