Το εφετείο καταδίκασε έναν άνδρα που εργαζόταν σε τουρκικό προξενείο σε φυλάκιση πέντε ετών με την κατηγορία της κατασκοπείας, δήλωσαν νομικές πηγές την Παρασκευή, σε μια υπόθεση που είχε προκαλέσει ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος.
Ο άνδρας, Έλληνας υπήκοος, μουσουλμάνος στο θρήσκευμα, απασχολούνταν στο τουρκικό προξενείο στο νησί της Ρόδου, συνελήφθη το 2020, αναφέρει το yahoo.com.
Ο ίδιος αν και είχε αρνηθεί οποιαδήποτε κατηγορία αποκαλύφθηκε ότι μετέφερε στρατιωτικές πληροφορίες στο τουρκικό προξενείο.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας είχε καταδικάσει τη σύλληψη, λέγοντας ότι αυτή παραβίαζε τα δικαιώματα του υπαλλήλου του προξενίου.
Σε τριετή φυλάκιση καταδικάστηκε και δεύτερος Έλληνας, ο οποίος εργαζόταν ως μάγειρας σε επιβατηγό πλοίο που εκτελούσε τη γραμμή Ρόδος-Καστελόριζο και συνελήφθη την ίδια περίοδο.
Το κέντρο των κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων των δύο ανδρών ήταν το Καστελόριζο, που βρίσκεται κοντά στις τουρκικές ακτές
Οι δυο τους βρίσκονταν υπό παρακολούθηση για μήνες από την ΕΥΠ, πριν τη σύλληψή τους και κατηγορήθηκαν ότι φωτογράφιζαν τις κινήσεις των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στο Αιγαίο.
Η υπόθεση αφορά τον 35χρονο γραμματέα του Τουρκικού προξενείου στη Ρόδο και του 52χρονου, πρώην μάγειρα του πλοίου «Ε/Γ – Ο/Γ ΣΤΑΥΡΟΣ»
Η εισαγγελική εισήγηση που συνοδεύει το Βούλευμα είναι άκρως αποκαλυπτική της δράσεως των δύο κατηγορούμενων για υποστήριξη πολεμικής δύναμης του εχθρού από κοινού κατ’ εξακολούθηση, για παραβίαση μυστικών πολιτείας από κοινού κατ’ εξακολούθηση και για κατασκοπεία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με ενιαίο σκοπό, χρήση για διαβίβαση του κρατικού απορρήτου σε άλλον με σκοπό να προκαλέσουν κίνδυνο στα συμφέροντα του κράτους.
Στο Βούλευμα αναφέρονταν μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Σύμφωνα με όσα στοιχεία έχουν προκύψει από την έως τώρα διενεργηθείσα κύρια ανάκριση, απογευματινές ώρες της 10.12.2020 άγνωστος άνδρας τηλεφώνησε στο υπασπιστήριο της Δ.νσης Ασφάλειας Αττικής και ανέφερε ότι σε πλοίο με το όνομα «Σταύρος», το οποίο εκτελεί το δρομολόγιο Καστελλόριζο- Ρόδος – Κως εργάζεται αλλοδαπός με στοιχεία (…), ο οποίος καταγράφει τις ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις και εγκαταστάσεις και στη συνέχεια προωθεί το υλικό αυτό σε έτερο αλλοδαπό με στοιχεία (…). Ακολούθησε αστυνομική έρευνα βάσει της οποίας σχηματίστηκε η παρούσα δικογραφία, η οποία μας υπεβλήθη με την υπ’ αριθμ. 1057/9/2675-ια/18.12.2020 αναφορά.
Πράγματι, διαπιστώθηκε ότι επί του πλοίου με την επωνυμία «Σταύρος» της ναυτιλιακής εταιρείας SAOS FERRIES, το οποίο εκτελεί το δρομολόγιο μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου και Ρόδου Σύμης, Χάλκης Τήλου, Νισύρου και Κω εργαζόταν ως μάγειρας ο Έλληνας υπήκοος, τον οποίο αρχές Αυγούστου 2020 προσέγγισε μέσω κοινού γνωστού ο επίσης Έλληνας υπήκοος, ο οποίος εργαζόταν από το έτος 2012 στο Τουρκικό Προξενείο στη Ρόδο ως γραμματέας έχοντας άριστη γνώση της Τουρκικής γλώσσας.
Μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών, γραπτών μηνυμάτων και χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικές εφαρμογές επικοινωνίας αλλά και με συναντήσεις (τουλάχιστον τρεις) ο (…) ενημέρωσε τον (…) σχετικά με τις ακριβείς θέσεις των ελληνικών πολεμικών πλοίων στο νησί, τον ακριβή αριθμό αυτών, τους αριθμούς που έφεραν στην πλώρη τους καθώς και τον αριθμό των στρατιωτών που μεταφέρονταν ανά δρομολόγιο του ανωτέρω πλοίου στη στρατιωτική μονάδα του νησιού.