Ελληνοτουρκικά

Η Ελλάδα παρατείνει την άσκηση με το ισπανικό δίδυμο του Anadolu και με σενάρια αέρος-επιφανείας «κλείνοντας» το Αιγαίο

Όταν στις αρχές Απριλίου είχαμε δημοσιεύσει πως στο Αιγαίο βρισκόταν ήδη το δίδυμο πλοίο του τουρκικού μίνι αεροπλανοφόρου «Anadolu», η ναυαρχίδα του ισπανικού στόλου πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων «Χουάν Κάρλος», ο τουρκικός Τύπος είχε αναστατωθεί τονίζοντας την επισήμανση πως μέσα από την κοινή εκπαίδευση με το ισπανικό σκάφος, στο οποίο βασίστηκε ο σχεδιασμός της τουρκικής ναυαρχίδας, η ελληνική πλευρά θα αποκόμιζε χρήσιμα συμπεράσματα για το…«καμάρι» του τουρκικού στόλου.

Η Τουρκία μάλιστα αντέδρασε εκδίδοντας τη ΝΟΤΑΜ Α3490/24 με την οποία ζητούσε να μην πραγματοποιηθούν πτήσεις των ισπανικών μαχητικών AV8 «Harrier» στην περιοχή που είχε δεσμευτεί για αυτά δυτικά της Καρπάθου, θέτοντας και πάλι θέμα αποστρατικοποίησης του νησιού, στο οποίο μάλιστα άλλαξε και το όνομα σε…Scarpanto…

Η Ελλάδα όχι απλά «δεν μάσησε» αλλά προχώρησε σε ανανέωση της δέσμευσης της περιοχή στην Κάρπαθο και για επιπλέον χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα από τις 19 Απριλίου έως τις 23, αλλά προχώρησε και στο «κλείσιμο» δύο ακόμα περιοχών, αυξάνοντάς τες από τρεις σε πέντε. Στην περιοχή της Καρπάθου η άσκηση είναι προγραμματισμένη για τις 22 Απριλίου. Οι περιοχές αυτές είναι κατανεμημένες επί της ουσίας σε όλο το Αιγαίο από βορρά προς νότο.

Από τις 9 έως τις 13 Απριλίου το «Χουάν Κάρλος» και οι φρεγάτες «Galicia», «Blas de Lezo» και «Reina Sofía» που το συνοδεύουν συνεκπαιδεύτηκαν με το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και συγκεκριμένα τη φρεγάτα «Θεμιστοκλής» και η μονάδα Πεζοναυτών που μεταφέρει με τους Έλληνες Πεζοναύτες, στο Βόλο.

Αντίστοιχα μαχητικά της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας συνεκπαιδεύτηκαν με τα μαχητικά καθέτου αποπροσνηώσεως AV8 «Harrier» που αποτελούν την αεροπορική μονάδα της ισπανικής ναυαρχίδας.

Στις 16 Απριλίου, η Τουρκία προχώρησε και σε οδηγία προς ναυτιλομένους, NAVTEX δηλαδή, στην οποία αναφέροντας τα κυριότερα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, από την Θάσο έως το Καστελόριζο, ζητούσε την αποστρατικοποίησή τους.

Στην παρούσα φάση το «Χουάν Κάρλος» είναι στα Στενά του Βοσπόρου όπου πραγματοποιεί ασκήσεις και με τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά θα επιστρέψει στο Αιγαίο, όπου σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το χρονικό διάστημα θα «παίξει» με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε σενάρια που περιέχουν επιχειρήσεις αέρος-επιφανείας, επί της ουσίας δηλαδή απόπειρες προσβολής του «Χουάν Κάρλος» από ελληνικά μαχητικά, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα συμπεράσματα που θα αποκομίσουν οι έλληνες πιλότοι από το δίδυμο του «Anadolu», αλλά και σενάρια επιφανείας-επιφανείας, προσβολής του δηλαδή από πολεμικό πλοίο.  

Όλα αυτά πρόκειται να γίνουν και ενώ λίγο βορειότερα από την περιοχή δυτικά της Καρπάθου, η Τουρκία ήγειρε αντιδράσεις και για την δημιουργία των θαλασσίων πάρκων που θα περιλαμβάνουν και τα νησάκια γύρω από την Νίσυρο, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια να δηλώνει σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι: «Αυτό που έκανε η Τουρκία κατά την άποψή μου δεν ήταν παραδεκτό. Σε λίγο δηλαδή στους Αντίπαξους όταν θα ψαρεύω θα πρέπει να τηλεφωνήσω στον Τούρκο πρέσβη να τον ρωτήσω εάν δικαιούμαι να ψαρέψω εκτός των 6 μιλίων στους Αντίπαξους. Αυτά τα πράγματα δεν είναι σοβαρά».

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ