Η Τουρκία επιδιώκει αποζημίωση 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ για τη συμφωνία προμήθειας των μαχητικών 5ης γενιάς F-35, από το πρόγραμμα των οποίων εκδιώχθηκε λόγω της αγοράς των S-400 από τη Ρωσία και την προμήθεια Eurofighter Typhoons από τους συμμάχους της.
Στόχος του Ερντογάν η επιστροφή των χρημάτων από τις ΗΠΑ για τα F-35 και η αγορά μαχητικών Eurofighters
Αυτό αναφέρει το Τουρκικό Κρατικό Πρακτορείο ειδήσεων ANADOLU, επισημαίνοντας ότι "η Τουρκία συνεχίζει τις παραπάνω προσπάθειές της , δίνοντας έμφαση στη συνεχιζόμενη προσπάθεια για το δικό της μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς KAAN.
Σε συνέντευξη Τύπου, ο σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων του Υπουργείου Άμυνας Ναύαρχος Ζέκι Ακτούρκ δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για τα μαχητικά F-35 βρίσκονται σε εξέλιξη με τις ΗΠΑ, αλλά δεν υπήρξε καμία αλλαγή στις θέσεις και των δύο χωρών. Ωστόσο, ο Akturk σημείωσε ότι ελπίζουν να πάρουν πίσω τα χρήματα που είχαν πληρώσει για τα F-35. «Σε αυτό το στάδιο, πρέπει να επικεντρωθούμε στο KAAN», είπε.
Σχετικά με την κατάσταση των αιτούμενων μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon από το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι οι προσπάθειες για την προμήθεια Eurofighters συνεχίζονται και ότι οι συζητήσεις μεταξύ Βρετανών και Γερμανών αξιωματούχων για το θέμα αυτό συνεχίζονται.
«Η προσδοκία μας είναι οι σύμμαχοί μας να λάβουν αποφάσεις σύμφωνα με το πνεύμα της συμμαχίας και την κοινή προοπτική ασφάλειας. Πιστεύουμε ότι θα επιτευχθούν θετικά αποτελέσματα», πρόσθεσε.
Σύνοδος Κορυφής Τουρκίας-Ιράκ
Ο αξιωματούχος είπε ότι η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εθνικής Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, του Υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και του Προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών (MİT) Ibrahim Kalin στο Ιράκ,περιλαμβάνει συζητήσεις για τις προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας, την ασφάλεια των συνόρων και διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας.
«Όπως γνωρίζετε, μια Σύνοδος Κορυφής για την Ασφάλεια πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα με Ιρακινούς αξιωματούχους τον περασμένο Δεκέμβριο. Η δεύτερη σύνοδος κορυφής πραγματοποιείται τώρα στο Ιράκ. Αυτές οι συζητήσεις θα δώσουν προτεραιότητα στην ανάπτυξη μιας κοινής κατανόησης της αντιτρομοκρατίας, με βασικά θέματα την ασφάλεια και τη στρατιωτική συνεργασία», είπε.
Ο Akturk δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις που στόχευαν όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις, κυρίως PKK/KCK/PYD-YPG, Daesh και FETO, είχαν ως αποτέλεσμα την εξουδετέρωση 63 τρομοκρατών την περασμένη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένου του βόρειου Ιράκ και της Συρίας.
Ανέφερε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2024 έχουν εξουδετερωθεί συνολικά 582 τρομοκράτες, εκ των οποίων 229 στο βόρειο Ιράκ και 353 στη βόρεια Συρία.
Τα αποτελέσματα της Συνόδου
Η Σύνοδος επικεντρώθηκε στην ασφάλεια και τη στρατιωτική συνεργασία, εκτός από την εξάλειψη της παρουσίας της τρομοκρατικής ομάδας PKK στο Ιράκ, έναν κορυφαίο στόχο που έθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Μετά από τη Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στη Βαγδάτη, οι τουρκικές και ιρακινές αρχές εξέδωσαν κοινή δήλωση επιβεβαιώνοντας την αποφασιστικότητά τους να διασφαλίσουν ότι η ιστορική επίσκεψη του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Ιράκ, η οποία έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί μετά το Ραμαζάνι, θα είναι επιτυχής.
Οι συνομιλίες κάλυψαν επίσης μια μεγάλη ποικιλία διμερών και περιφερειακών ανησυχιών, με έμφαση στη δημιουργία ενός πλαισίου για συχνές επαφές μεταξύ των δύο χωρών με την οικοδόμηση δομικών στοιχείων σε διαφορετικούς τομείς.
Έγινε συμφωνία δημιουργίας Μικτών Μόνιμων Επιτροπών, με μοναδικό στόχο την προώθηση της συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, του εμπορίου, των μεταφορών, της υγείας, του νερού και της γεωργίας καθώς και της αντιτρομοκρατίας.
Επαναλαμβάνοντας την αντίθεσή τους στο PKK και θεωρώντας το ως πρόβλημα ασφάλειας τόσο για την Τουρκία όσο και για το Ιράκ, και τα δύο μέρη τόνισαν τη σημασία της πολιτικής ενότητας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ.
Μια αξιοσημείωτη εξέλιξη στη συνεχιζόμενη συνεργασία των δύο χωρών σημειώθηκε στην κοινή δήλωση σύμφωνα με την οποία το PKK χαρακτηρίζεται ως "απαγορευμένη οργάνωση" από την ιρακινή κυβέρνηση και ως "κοινή απειλή", γεγονός που αντιπροσωπεύει μια σημαντική πρόοδο στη διμερή συνεργασία για την αντιμετώπιση ζητημάτων αμοιβαίας ασφάλειας.
Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν επίσης στην ανάγκη για συντονισμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των κινδύνων που παρουσιάζουν το PKK και οι θυγατρικές του που διεξάγουν επιχειρήσεις εντός του Ιράκ.
Τα "απόνερα" στα Ελληνοτουρκικά
Από τα παραπάνω επιβεβαιώνεται προγενέστερο άρθρο μας στο οποίο επισημαίναμε πως "Έρχεται "Μαύρο καλοκαίρι" για PKK-YPG- Ο Ερντογάν θα τους "χτυπήσει" με μεγάλη ισχύ σε Καντίλ και Βόρεια Συρία".
Σε αυτό κατατείνει το γεγονός πως Ιράκ και Τουρκία φαίνεται πως συμφώνησαν να χτυπήσουν από κοινού το PKK, οπότε και αναμένουμε να πληγεί το ορμητήριο της οργάνωσης στην οροσειρά του Καντίλ στα ΒΑ του Ιράκ στα σύνορα με το Ιράν.
Αυτό θα συνεπάγεται ηρεμία στα Ελληνοτουρκικά τους επόμενους μήνες, αφού η Τουρκία θα εμπλακεί σε μείζονας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Β. Ιράκ και Β. Συρία με στόχο αντίστοιχα, την εξόντωση του PKK αφενός και αφετέρου την δημιουργία BUFFER ZONE βάθους 30-40 χιλιομέτρων, εντός της Βόρειας Συρίας.
Το ανησυχητικό ωστόσο γεγονός για την χώρα μας εκπηγάζει από το γεγονός, ότι ο Ερντογάν επιδιώκει μετά τα 40 F-16 BLOCK-70 από τις ΗΠΑ να αποκτήσει και ισάριθμα EUROFIGHTER , ανατρέποντας την ισσοροπία στο Αιγαίο, ενώ θα υποθήκευε παράλληλα την Βρετανική υποστήριξη στην επίλυση του Κυπριακού a la turka, κάτι που έχουμε επισημάνει εδώ και τρείς (3) μήνες με άρθρο μας με τίτλο 'Μεγάλη ζαριά" Ερντογάν σε ΗΠΑ-ΗΒ -Κυνηγάει F-16 και Eurofighter ταυτόχρονα- Θετικός ο Μπάϊντεν".
Γνωρίζοντας πως PKK και YPG δεν διαθέτουν αντιαεροπορική άμυνα, θα ήταν απόλυτα ψευδές να ισχυριστεί η Τουρκία ότι θέλει να αποκτήσει τα 40 F-16 BLOCK-70 και τα 40 EUROFIGHTER μαχητικά αεροσκάφη για να πλήξει τις δύο παραπάνω οργανώσεις, κάτι που μπορεί να πετύχει άνετα με τα υπάρχοντα μαχητικά F-16 και τα πολυάριθμα UAV-UCAV που διαθέτει.
Άποψή μας είναι ότι ο Ερντογάν θέλει να κλείσει πρώτα το θέμα με το PKK-YPG, αν όχι τελειωτικά τουλάχιστον σε βαθμό τέτοιο που να μην απασχολούν σοβαρά την Τουρκία, ώστε να στραφεί στη συνέχεια κατά Ελλάδας-Κύπρου.
Εκτίμησή μας είναι πως οι Αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου και το πολωμένο κλίμα που θα επικρατήσει, σε συγκερασμό με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των Τούρκων σε Β.Ιράκ και Β.Συρία που θα έχουν περατωθεί μέχρι το Φθνινόπωρο και την καλοκαιρινή τουριστική σεζόν, συνηγορούν στο να δούμε μια σταδιακή επαναφορά της έντασης στα Ελληνοτουρκικά στο Αιγαίο, από τον Σεπτέμβριο και μετά.