Ιδιαίτερη συμβολική σημασία είχε η σημερινή πτήση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια με F-16 Viper, καθώς έρχεται λίγα μόνο 24ωρα μετά τις τουρκικές ΝΟΤΑΜ και NAVTEX που αμφισβήτησαν την ελληνική δικαιοδοσία νοτιοανατολικά της Καρπάθου, θέτωντας παράλληλα και πάλι ζήτημα αποστρατικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.
Ο υπουργός βρέθηκε στο κόκπιτ ενός από τα 17 F-16 Viper που έχει μέχρι στιγμής παραλάβει η Πολεμική Αεροπορία από τα συνολικά 83 που θα εντάξει στο οπλοστάσιό της μέχρι το 2027. Ο Νίκος Δένδιας πέταξε μαζί με τον ΑΓΕΕΘΑ και τον αρχηγό της Αεροπορίας σε μια τετράδα μαχητικών πάνω από το Νοτιοανατολικό και Κεντρικό Αιγαίο.
Ο Νίκος Δένδιας τόνισε την αποτελεσματικότητά και ικανότητα των στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας που αποτελούν όπως τόνισε εγγύηση για την ασφάλεια της πατρίδας στέλνοντας παράλληλα μήνυμα αποτροπής στην Άγκυρα.
«Είχα πριν από λίγη ώρα την μοναδική ευκαιρία να πετάξω με ένα F-16 και μάλιστα με ένα F-16 Viper, την πιο σύγχρονη εκδοχή του και να καταλάβω τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας καλούνται να επιτελέσουν το έργο τους, την υποχρέωσή τους απέναντι στην πατρίδα.
Η Πολεμική Αεροπορία υπηρετεί δύο ρόλους. Αποτελεί καταρχήν βασικό πυλώνα αποτροπής της χώρας μας, αλλά επίσης και σημαντικό πυλώνα προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο. Και θα ήθελα να πω ότι η αποτελεσματικότητά της και η μεγάλη ικανότητα των στελεχών της αποτελούν εγγύηση για την ασφάλεια της πατρίδας. Αλλά και πέρα από αυτό, για την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας, για την αποτροπή κάθε επιθετικότητας και κάθε αναθεωρητισμού.
Το ελληνικό κράτος συνεχίζει την προσπάθεια για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Η παραλαβή των Rafale, η παραλαβή των F-16 Viper, ενισχύουν τις Μοίρες μας. Υλοποιούνται προμήθειες οπλικών συστημάτων τα οποία αναβαθμίζουν τις ήδη υψηλές επιχειρησιακές μας δυνατότητες» τόνισε μεταξύ άλλων ο ΥΠΕΘΑ.
Από το Νέο Δελχί ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας σε Ινδικό διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο και φωτογραφίζοντας την Τουρκία, ζήτησε να γίνει σεβαστό το Διεθνές Δίκαιο τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Συνειδητοποίησα ότι μοιραζόμαστε μια τεράστια ανησυχία για την εφαρμογή της UNCLOS, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Αντιμετωπίζουμε τις ίδιες προκλήσεις, αλλά θεωρώ ότι έχουμε την κοινή πεποίθηση ότι μόνο εντός του διεθνούς πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών και ιδίως της UNCLOS μπορούμε να ζήσουμε με ειρήνη και ευημερία. Αν και υφίστανται πολλές προκλήσεις, όσον αφορά την εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας και ιδίως ζητήματα οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, αυτό που πραγματικά πιστεύουμε είναι ότι όλα τα κράτη θα πρέπει να συμμετέχουν ενεργά στη διατήρηση και περαιτέρω προώθηση της UNCLOS. Είμαστε δε, ιδιαιτέρως αισιόδοξοι ότι τα επόμενα χρόνια το Δίκαιο της Θάλασσας θα αποτελέσει κοινό τόπο. Εξάλλου, πρόκειται για Διεθνές Δίκαιο. Υπάρχει επίσης, το Διεθνές Εθιμικό Δίκαιο, που ουσιαστικά δεσμεύει όχι μόνο τους υπογράφοντες, αλλά όλα τα έθνη του κόσμου. Το Διεθνές Δίκαιο δεν αποτελεί μόνο προϋπόθεση, αλλά και απαραίτητο εργαλείο για την επίτευξη της ειρήνης στον κόσμο».
Στέλνοντας μήνυμα αποτροπής το Πολεμικό Ναυτικό πραγματοποίησε την αποβατική άσκηση «Αιγιαλός» στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Κεντρικού και Ανατολικού Αιγαίου.
Όλα αυτά την ώρα που το τουρκικό υπουργείο Άμυνας προσπαθώντας να ξεπλύνει την ντροπή της εισβολής στην Κύπρο και παράλληλα να την δικαιολογήσει έδωσε στην δημοσιότητα βίντεο από εκδήλωση στην οποία όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Εορτάζει τη μνήμη των Τουρκοκυπρίων Μαρτύρων».