Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Ανάχωμα στην Τουρκία η συμμαχία Ελλάδας- Ινδίας- Οι τομείς στρατιωτικής συνεργασίας -Ποια οπλικά συστήματα -πυραύλους θα μπορούσαν να συμπαράγουν ;

Σε πρόσφατο άρθρο μας, αναφερθήκαμε στις δηλώσεις Μητσοτάκη -Μόντι στο περιθώριο της  επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Ινδία  και της συνάντησης-συνομιλίας των δύο ηγετών για θέματα  τόσο αμοιβαίου όσο και Διεθνούς ενδιαφέροντος.

Από τις δηλώσεις τους ιδιαίτερη βαρύτητα κατά την εκτίμησή μας έχουν οι δηλώσεις Μητσοτάκη, αναφορικά με την" σημαντικότατη πρόοδο στην εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας στην ασφάλεια, την άμυνα, την κυβερνοασφάλεια, την δέσμευση των δύο χωρών στο Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, την εκθίαση του οικονομικού διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης με τη χώρα μας να είναι η πύλη της Ινδίας στην ΕΕ και τη συμφωνία για στήριξη από την Ελλάδα της υποψηφιότητα της Ινδίας για συμμετοχή της στο ΣΑ του ΟΗΕ.

Από τις δηλώσεις Μόντι κρατάμε την επισήμανση για νέες ευκαιρίες συνεργασίας στον τομέα της Άμυνας και την περαιτέρω ενδυνάμωση των στρατηγικών σχέσεων Ελλάδας-Ινδίας.

Τομείς στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ Ινδίας και Ελλάδας

Η Ινδία έχει φιλικές και εγκάρδιες σχέσεις με την Ελλάδα και αναγνωρίζει την ιστορική συμβολή της χώρας μας στον παγκόσμιο πολιτισμό, ενώ θα είναι προς το κοινό συμφέρον των 2 χωρών η στρατιωτική συνεργασία τους.

Η εταιρική σχέση μεταξύ Ινδίας και Ελλάδας θα μπορούσε να είναι μια κατάσταση win-win και για τις δύο χώρες, ειδικά για την Ελλάδα, η οποία θα έχει έναν νέο ισχυρό σύμμαχο όπως η Ινδία, για να αντιμετωπίσει την συμμαχία Τουρκίας-Πακιστάν, σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο.

Πολεμική Αεροπορία

Η Ελλάδα, μέρος του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ), μπορεί να δώσει μια μεγάλη τακτική βοήθεια στην Ινδική Πολεμική αεροπορία καθώς η αεροπορία μας πετά όχι μόνο με το Rafale που έχει αγοράσει η Ινδία από τη Γαλλία, αλλά και το F- 16 C/D, που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία του Πακιστάν.

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχει αποκτήσει και τα δύο αεροσκάφη και θα έχει ξεκάθαρη ιδέα για τις επιχειρησιακές πτυχές ενός αγώνα Rafale εναντίον F16 C/D.

Συνεπώς η διεξαγωγή κοινών αεροπορικών ασκήσεων Ελλάδας-Ινδίας, θα είχε ως αποτέλεσμα την εξοικείωση  αντιμετώπισης των F-16 από τα Ινδικά RAFALE, γεγονός πολύ ωφέλιμο για τους Ινδούς πιλότους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα "Πακιστανικά" F-16. 

Drones

Η Ελλάδα και η Ινδία μπορούν να συνεργαστούν σε τεχνολογίες άμυνας κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών για την αντιμετώπιση της απειλής των μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Τουρκία και το Πακιστάν.

Αρχικά, η Ελλάδα θα μπορούσε να μοιραστεί τα δεδομένα για τα χαρακτηριστικά πτήσης και την υπογραφή ραντάρ τουρκικής κατασκευής drones με την Ινδία, καθώς ο Eλληνικός στρατός πρέπει να έχει συγκεντρώσει σημαντικές πληροφορίες για τουρκικά drones που πετούν τακτικά κοντά  ελληνικά νησιά.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα drones είναι μικρού μεγέθους και είναι δύσκολο να εντοπιστούν στα ραντάρ, τέτοιες πληροφορίες θα μπορούσαν να αποδειχθούν πολύτιμες για την Ινδία σε περίπτωση πιθανής σύγκρουσης με το Πακιστάν στην οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τουρκικής κατασκευής drones.

Επιπλέον, οι στρατοί και των δύο χωρών θα μπορούσαν να ξεκινήσουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν εικονικά σενάρια προσομοίωσης απειλών από drone και χρησιμοποίησης λύσεων αντιμετώπισης τους.

S-400

Η  Ινδία χρησιμοποιεί το ρωσικής κατασκευής σύστημα αεράμυνας S-400, που έχει αποκτηθεί από την Τουρκία.

Οι στρατιωτικές ασκήσεις με την Ινδία θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην Ελληνική πολεμική αεροπορία  να δοκιμάσει τα F-16  της ενάντια στους  S-400 της Ινδίας, αλλά και να αποκτήσει έτοιμη γνώση για τα δικά της Rafale πως θα αντιμετωπίσουν τους S-400, αφού η Ινδία κέκτηται των δύο οπλικών συστημάτων 

Οι πύραυλοι BrahMos

Οι BrahMos είναι μια κοινοπραξία μεταξύ Ινδίας και Ρωσίας.

Όμως, καθώς η Ινδία κατέχει το πλειοψηφικό μερίδιο ,50,5% των μετοχών έναντι του 49,5%  της Ρωσίας, η Μόσχα δεν φαίνεται να έχει δικαίωμα βέτο για το ποιος μπορεί να  αγοράσει τους εν λόγω πυραύλους.

Η Αμερική έχει πιθανώς ανάμεικτα συναισθήματα για τον BrahMos, στην προσπάθειά της να αμβλύνει τους αμυντικούς δεσμούς της Ινδίας με τη Ρωσία επεκτείνοντας τη συνεργασία ΗΠΑ-Ινδίας στον τομέα της αμυντικής τεχνολογίας.

Θεωρητικά, η Ουάσιγκτον θα μπορούσε επίσης να επιβάλει κυρώσεις τόσο κατά των κατασκευαστών του BrahMos όσο και σε οποιονδήποτε από τους πελάτες τους.

Ο νόμος του 2017 για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA) επιτρέπει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιβάλει κυρώσεις σε χώρες που έχουν συναλλαγές με το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα της Ρωσίας.

Συνεπώς κατόπιν προγενέστερης συνεννόησης με τις ΗΠΑ προκειμένου να μην πέσουμε στην παγίδα των κυρώσεων των νόμων (CAATSA), η  Ελλάδα μπορεί θα μπορούσε να αγοράσει τον ινδικό πύραυλο κρουζ BrahMos, ακόμη και να τον συμπαράγει.

Αυτό θα είχε τρομερές συνέπειες στο Αιγαίο, αφού εξοπλίζοντας με συστοιχίες εδάφους-θαλάσσης των εν λόγω πυραύλων, τα νησιά μας βατήρες  που βρίσκονται δυτικότερα του 25ου μεσημβρινού σε συγκερασμό με το μεγάλο βεληνεκές τους θα δημιουργούσαμε συνθήκες άρνησης και απαγόρευσης θαλάσσιας πρόσβασης στο αρχιπέλαγος για το τουρκικό πολεμικό ναυτικό.

Επιπλέον οι εν λόγω πύραυλοι θα μπορούσαν να εξοπλίσουν πλοία του πολεμικού μας ναυτικού αλλά και να φέρονται από τα νεοαποκτηθέντα μαχητικά αεροσκάφη μας Rafale, κάτι που σε συνδυασμό με την ικανότητα των Ελλήνων πιλότων, θα προκαλούσε πανικό στην Άγκυρα και περιορισμό των ονείρων της "Γαλάζιας Πατρίδας".

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

lcs dendias
Οπλικά συστήματα 0

Λάβρος ο Δένδιας κατά ΗΠΑ: «Ήθελαν να μας δώσουν προβληματικά τα σκάφη LCS-Τους είπα χίλιες φορές όχι, δεν με ενδιαφέρει που είναι τσάμπα»

Ο Δένδιας ανακοίνωσε και επίσημη την απόρριψη της πρότασης Μπλίνκεν για δωρεάν παραχώρηση της κλάσης πλοίων παράκτιας...