Δήλωση που μια μοιάζει με κραυγή έκανε ο επικεφαλής του συλλόγου των Ελλήνων της Κριμαίας «Ταυρίδα» Ιβάν Σόνους, καλώντας τις ελληνικές αρχές και την κυβέρνηση να μην μεταφέρει όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία.
«Η ιστορία της φιλίας μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας έχει βαθιές ρίζες. Η Ρωσία και η Ελλάδα είναι μαργαριτάρια ιστορικής, πολιτιστικής, πνευματικής κληρονομιάς και της ορθόδοξης θρησκείας. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να μην ακολουθήσει το παράδειγμα των Αμερικανών και να μην μεταφέρει όπλα στις εγκληματικές αρχές της Ουκρανίας, που μισούν τον ρωσικό και τον ορθόδοξο κόσμο», δήλωσε ο Σόνους στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.
Σύμφωνα με τον ίδιο, διαφορετικά η Ελλάδα θα αποδυναμώσει τη δική της ασφάλεια και θα υπονομεύσει τα ιστορικά θεμελιώδη θεμέλια της ρωσοελληνικής φιλίας.
«Οι ελληνικές αρχές δεν πρέπει να ξεχνούν ότι χάρη στη Ρωσία η χώρα απέκτησε και διατήρησε την ανεξαρτησία της», τόνισε ο Σόνους και πρόσθεσε ότι οι Έλληνες της Κριμαίας υποστηρίζουν πλήρως την εσωτερική και εξωτερική πολιτική του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η Κριμαία προσαρτήθηκε τον Μάρτιο του 2014 μετά από δημοψήφισμα. Η Ουκρανία θεωρεί την Κριμαία το προσωρινά κατεχόμενο έδαφος της και πολλές δυτικές χώρες υποστηρίζουν το Κίεβο σε αυτό το θέμα.
Ο επικεφαλής του ελληνικού συλλόγου εξέφρασε την κραυγή αγωνίας ότι “η Ελλάδα θα μπορούσε να υπονομεύσει τα ιστορικά θεμελιώδη θεμέλια της ρωσοελληνικής φιλίας εάν λάβει λάθος απόφαση”.
Οι Έλληνες, αυτόχθονες της Κριμαίας και του Βορρά της Μαύρης Θάλασσας
Πληροφορίες αναφέρουν ότι σήμερα συνολικά οι Έλληνες της Κριμαίας φτάνουν τους 210.000 περίπου και αποτελούν μια ισχυρή ελληνική μειονότητα στην Ρωσία.
«Οι Έλληνες είναι ιστορικοί κάτοικοι της Κριμαίας. Αυτό είναι αναμφισβήτητο γεγονός. Για την παρουσία μας εδώ μιλάνε τα ελληνικά μνημεία και η ίδια η ιστορία. Οι Έλληνες συμμετείχαν ενεργά στις εξελίξεις που είχαν σχέση με την περιοχή, διατηρώντας άσβεστη σχέση με την Αρχαία Ταυρίδα και σημερινή Κριμαία», είχε τονίσει παλαιότερα ο Ιβάν Σόνους.
Το πρόβλημα με τον πόλεμο στην Ουκρανία όμως, δεν αφορά μόνο τους Έλληνες της Κριμάιας, αλλά και αυτούς της Μαριούπολης, και των άλλων περιοχών της Ουκρανίας, που κατακτήθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις, και η τύχη των οποίων είναι σήμερα άγνωστη.
Σκόρπιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πολλοί αυτούς μεταφέρθηκαν σε βόρειες περιοχές της Ρωσίας, και έκτοτε δεν έχουμε πολλές πληροφορίες για την τύχη τους.
Η χώρα μας οφείλει να εξετάσει συνολικά το ζήτημα των Ελλήνων σε Ρωσία και Ουκρανία, ώστε να έχει σαφή εικόνα της κατάστασης τους, με στόχο να τους προστατέψει, κάτι για το οποίο δυστυχώς δεν φημίζονταν ποτέ το ελληνικό κράτος, διαχρονικά, σε πολλές περιοχές που ζει και υπάρχει ο ελληνισμός, όπως σε Σικελία, κάτω Ιταλία, Βόρειο Ήπειρο, Σκόπια κά.