Ελληνοτουρκικά

Φόρουμ Κωνσταντινούπολης: Οι βάσεις για τα πρώτα ελληνοτουρκικά επιχειρηματικά deals

Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα οι Β2Β συναντήσεις μεταξύ των περίπου 70 Ελλήνων και 150 Τούρκων επιχειρηματιών στην Κωνσταντινούπολη 

Το πρώτο βήμα για την επαναπροσέγγιση Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών στο πλαίσιο του στόχου που έθεσαν τον περασμένο Δεκέμβριο Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν να διπλασιαστούν οι διμερείς εμπορικές σχέσεις στα 10 δισ. ευρώ και να αυξηθούν οι επενδύσεις μεταξύ των δύο χωρών φαίνεται ότι στέφθηκε με επιτυχία.

Κατά τις εργασίες του επιχειρηματικού φόρουμ που πραγματοποιήθηκε χθες στην Κωνσταντινούπολη από το Συμβούλιο Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων της Τουρκίας (DEIK) και το Enterprise Greece με τη συμμετοχή περίπου 70 Ελλήνων και 150 Τούρκων επιχειρηματιών και στελεχών επιχειρήσεων το ενδιαφέρον ήταν αρκετά θερμό. Μάλιστα στις κατά μόνας συναντήσεις (Β2Β) που διοργανώθηκαν το κλίμα ήταν εξαιρετικά καλό και πληροφορίες αναφέρουν πως μπήκαν οι βάσεις για τις πρώτες επιχειρηματικές συμφωνίες. Αυτές, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αφορούν τους τομείς ενέργειας, υψηλής τεχνολογίας αλλά και τον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θετικό έδαφος, ωστόσο, υπήρξε σχεδόν σε όλο το εύρος της επιχειρηματικής δραστηριοποίησης με δεδομένο πως η ελληνική επιχειρηματική αποστολή κάλυπτε όλους τους βασικούς κλάδους ενδιαφέροντος. Απ’ τις κατασκευές και τα τρόφιμα, ως τον τουρισμό και τη Βιομηχανία.

Το νέο Συμβούλιο και τα Β2Β

Καταλυτικό ρόλο στην δημιουργία δυναμικής στο κομμάτι των επιχειρηματικών συμφωνιών και συνεργασιών αναμένεται να παίξει το Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο. Πρόκειται για μία «πλατφόρμα» επιχειρηματιών και θεσμικών φορέων του επιχειρείν των δύο χωρών, που αποφασίστηκε να δημιουργηθεί προκειμένου να αναλάβει την ευθύνη να προετοιμάσει το έδαφος και να δημιουργήσει μόνιμους διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ επιχειρηματικών σχημάτων των δύο χωρών. Ένα «μοντέλο» που δοκιμάστηκε και στην περίπτωση της προσπάθειας σύσφιξης των οικονομικών σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία προ διετίας.

Μάλιστα από ελληνικής πλευράς αποφασίστηκε να τοποθετηθεί Συμπρόεδρος ο εφοπλιστής κ. Γιώργος Προκοπίου (δεξ. στη κεντρ. Φωτ.) και από τουρκικής ο επιχειρηματίας Αντνάν Πολάτ (αριστ. στη κεντρ. Φωτ.), με δραστηριότητα κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα και πρώην Πρόεδρος της γνωστής ποδοσφαιρικής ομάδας Γαλατάσαράι.

Μεταξύ των εταιρειών που συμμετείχαν στην ελληνική επιχειρηματική αποστολή ήταν: Όμιλος Μυτιληναίου, Intracom, Aegean Airlines, Παπαστράτος, Eunice Energy Group, Prisma Electronics κ.α.

Από τουρκικής πλευράς μεταξύ άλλων συμμετείχαν στις εργασίες του φόρουμ και τις συνομιλίες με τους εκπροσώπους των ελληνικών επιχειρήσεων η Polat Holding, Dogus, Dardanel, Aksa Generator, Pegasus Airlines, May Pharma, Cilek Holding, Otokoc Automotive κ.α.

Επίσης παρόντες ήταν και πολλοί θεσμικοί παράγοντες του επιχειρείν και απ’ τις δύο χώρες. Από ελληνικής πλευράς ήταν ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ κ. Ευθύμιος Βιδάλης, η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ κα Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ Συμεών Διαμαντίδης και ο Πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Παναγιώτης Κουτσίκος.

Οι τομείς

Παράλληλα με το Οικονομικό Φόρουμ πραγματοποιήθηκε η 6η συνεδρίαση της Μεικτής Οικονομικής Επιτροπής Ελλάδας - Τουρκίας, υπό τη συμπροεδρία του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και του υφυπουργού Εμπορίου της Τουρκίας, Μουσταφά Τουζτζού. Στο τραπέζι βρέθηκαν θέματα γύρω από τους τομείς ενέργειας, περιβάλλοντος, διαχείρισης υδάτων, μεταφορών, βιομηχανίας, έρευνας και τεχνολογίας, γεωργίας, τελωνειακής συνεργασίας, τουρισμού και πολιτικής προστασίας. Στη συνέχεια, οι δύο υφυπουργοί υπέγραψαν το τελικό κείμενο της συνάντησης, ενώ πριν από τη συνεδρίαση είχαν μακρά συνάντηση, παρουσία αντιπροσωπειών από τις δύο πλευρές.

«Υπάρχει μία προφανής καλή διάθεση να ενισχυθούν οι οικονομικοί δεσμοί των δύο χωρών και έχουμε σκεφτεί μηχανισμούς και τρόπους με τους οποίους μπορούμε να φέρουμε τις δύο επιχειρηματικές κοινότητες πιο κοντά τη μία στην άλλη, προκειμένου να αναδειχτούν ευκαιρίες, είτε εμπορικού, είτε επενδυτικού χαρακτήρα», σημείωσε σε δηλώσεις του ο κ. Φραγκογιάννης. «Η τουρκική πλευρά είναι ενθουσιασμένη με τη δυνατότητα της έκδοσης βίζας εισόδου στα δέκα ελληνικά νησιά, κάτω από προϋποθέσεις, οι οποίες προβλέπουν ότι θα επισκέπτονται μόνο αυτά τα νησιά και για 10 μέρες μόνο. Αυτό ενισχύει τις δυνατότητες και των δικών μας επιχειρηματιών στα νησιά να έχουν μεγαλύτερη πελατεία και περισσότερη κατανάλωση. Την ίδια στιγμή υπάρχει μία καλή διάθεση να ενισχύσουμε τους συγκοινωνιακούς δεσμούς σε ό,τι αφορά τη γέφυρα εισόδου από τους Κήπους, αλλά και την κατεύθυνση ροών εμπορικού χαρακτήρα από την Τουρκία προς την Ελλάδα και από την Ελλάδα προς την Τουρκία και νομίζω ότι κλείσαμε με μία καλή και γενική διάθεση να συνεργαστούμε και να αντιμετωπίσουμε τα θέματά μας με καλή διάθεση και βούληση και από τις δύο πλευρές. Δεν θέλω να μπω σε μικρότερης σημασίας επιμέρους θέματα, αλλά πήραμε και συγκεκριμένα θέματα τα οποία απασχολούν το εμπόριο των δύο χωρών, τα οποία υποσχεθήκαμε να τα επιλύσουμε με καλή διάθεση μεταξύ μας».

Από την πλευρά του ο Τούρκος υφυπουργός Εμπορίου, Μουσταφά Τουζτζού, ανέφερε: «Γνωρίζετε ότι κατά την επίσκεψη του προέδρου μας στην Αθήνα αποφασίστηκε να γίνει αυτή η συνάντηση και ως ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα εκείνης της επίσκεψης κάναμε αυτή τη συνάντηση. Ήταν πολύ επιτυχημένη. Έχουμε στόχο να φτάσει το μεταξύ μας εμπόριο στα 10 δισ. δολάρια. Σχετικά με αυτό προωθούμε ένα σχέδιο δράσης, έναν οδικό χάρτη. Ειδικά σε θέματα μεταφορών, τελωνείου, εμπορίου αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε μαζί με ένα σημαντικό οδικό χάρτη ένα ισχυρό σχέδιο δράσης. Στην πραγματικότητα σήμερα, ακόμη πιο σημαντικό ήταν το γεγονός ότι με τη συνάντηση αυτή περίπου εκατό επιχειρηματίες από την ελληνική πλευρά θα συναντηθούν με περισσότερους από 100 επιχειρηματίες από την δική μας πλευρά».

Ο Κωνσταντινουπολίτης επιχειρηματίας Βύρωνας Νικολαϊδης ανέλαβε να "ζεστάνει" την ατμόσφαιρα μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών. Από αριστερά: Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων της Τουρκίας (DEIK) κ. Ναίλ Ολπάκ, ο υφυπ. Εξωτερικών κ. Κώστας Φραγκογιάννης, ο κ. Βύρωνας Νικολαϊδης, η κα Αλεξάνδρα Προκοπίου, ο εφοπλιστής κ. Γιώργος Προκοπίου και ο Τούρκος επιχειρηματίας Αντνάν Πολάτ

Η βιομηχανική ζώνη και η δεξίωση στο Βόσπορο

Να σημειωθεί ότι την Πέμπτη, στο περιθώριο του επιχειρηματικού φόρουμ διοργανώθηκε, επίσης, για τους Έλληνες επιχειρηματίες που ταξίδεψαν στην Κωνσταντινούπολη, επίσκεψη στη βιομηχανική ζώνη/τεχνολογικό πάρκο Gebze, την Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου καθώς και συνολική παρουσίαση των βιομηχανικών ζωνών της Τουρκίας από την τουρκική Ένωση Επιμελητηρίων TOBB.

Αργότερα, το βράδυ η ελληνική αντιπροσωπεία και επιχειρηματική αποστολή παρακάθισε σε δείπνο που παρέθεσε σε γνωστό ξενοδοχείο του Βοσπόρου ο Έλληνας επιχειρηματίας της Κωνσταντινούπολης Βύρωνας Νικολαΐδης, με τη συμμετοχή και Τούρκων επιχειρηματιών.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ