Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Η Τουρκία θέλει να βρει φυσικό αέριο στα ανοιχτά της Λιβύης νοτίως της Κρήτης, λήγει η NAVTEX για το Αμπντουλχαμίντ και μιλούν για συνεργασία με Ελλάδα

Σε δεκατέσσερις ημέρες από σήμερα και συγκεκριμένα στις 6 Φεβρουαρίου λήγει η NAVTEX για το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο Αμπντουλχαμιντ Χαν που το θέλει νότια νοτιοανατολικά του Καστελόριζου, εντός όμως της δυνητικής τουρκικής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. 

Αναφέρουμε το συγκεκριμένο σκάφος καθώς υπάρχει η εκπεφρασμένη πρόθεση του τούρκου υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας να στείλει η Άγκυρα στα ανοιχτά της Λιβύης ένα σκάφος για να ψάξει και στη συνέχεια να εξάγει τα όποια κοιτάσματα υδρογονανθράκων βρεθούν.

Η θέση στην οποία βρίσκεται το κάνει το πλησιέστερο στη βορειοαφρικανική χώρα τουρκικό σκάφος. Με εξαιρεση βέβαια τις τουρκικές φρεγάτες που πλεον περιπολούν τακτικά στα ανοιχτά της Τρίπολης.

Τα υπόλοιπα σκάφη ερευνητικά και γεωτρύπανα της Τουρκιας βρίσκονται στις εξής θέσεις και λιμάνια.

Tα πλωτά γεωτρύπανα Γιαβούζ, Φατίχ και Κανουνί βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα στο πλαίσιο των προσπαθειών της Τουρκίας να βγάλει και από εκεί φυσικό αέριο.

Ως προς τα ερευνητικά τώρα. Το περίφημο Ορούτς Ρέις είναι δεμένο στον λιμένα του Φίλιου στη Μαύρη Θάλασσα. Το άλλο περιβόητο ερευνητικό της Τουρκίας είναι δεμένο στο λιμάνι της Τραπεζούντας. Το Πίρι Ρέις είναι αγκυροβολημένο σε λιμάνι έξω από την Σμύρνη στον ομώνυμο κόλπο. Το Σισμίκ στο λιμάνι της Τούζλα στη θάλασσα του Μαρμαρά. Το Μπιλίμ 2 βρίσκεται στο λιμάνι του Τασουτσού της Σελεύκειας απέναντι από την Κύπρο και τα Τουμπιτάκ Μαρμαρά και Ντερινσού διενεργούν επιστημονικές έρευνες στη θάλασσα του Μαρμαρά. 

Ωστόσο με δεδομένο όπως γράψαμε και στην αρχή της πρόθεσης των Τούρκων να κάνουν κάτι μέσα στο τουρκολιβυκό σε συνδυασμό με τα όσα ανέφερε εδώ και 21 περίπου ημέρες το μεγαλύτερο τουρκικό think tank για «αυξανόμενη συνεργασία» Ελλάδας και Τουρκίας στον ενεργειακό τομέα της Ανατολικής Μεσογείου, χωρίς να υπάρχει επίσημα κάποια συμφωνία (σ.σ μήπως υπάρχει συμφωνία κάτω από το τραπέζι;) αν μη τι άλλο δημιουργεί δυναμική για εξελίξεις στην περιοχή.

Να θυμίσουμε πως όταν ήρθε η ώρα η «δεξαμενή σκέψης» της Τουρκίας, στην έκθεσή της, να αναφερθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ξεκινά λέγοντας: «Η συμφιλίωση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και η αυξανόμενη συνεργασία τους στον ενεργειακό τομέα της Ανατολικής Μεσογείου πρόκειται να επηρεάσει θετικά τις σχέσεις Τουρκίας-Ευρώπης». 

Συνεχίζει δε τονίζοντας: «Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η φύση των διμερών σχέσεων Τουρκίας-Ελλάδας έχει αλλάξει, χάρη στις συνεχιζόμενες προσπάθειες εξομάλυνσης. Είναι ασφαλές να υποστηρίξουμε ότι οι σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας αποτελούν πλέον ζήτημα εξωτερικής πολιτικής παρά γεωπολιτική. Το τελευταίο ήταν η καθοριστική δύναμη στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας τα τελευταία χρόνια, πριν από τους σεισμούς του Φεβρουαρίου στην Τουρκία».

Με δεδομένο δε όλων αυτών πως πλέον η τουρκική βιομηχανία έχει λάβει εντολή για μαζική παραγωγή τορπιλών βαρέως τύπου ΑΚΥΑ και των αντιπλοϊκών πυραύλων ATMACA, μήπως θα πρέπει να υποθέσουμε πως βρισκόμαστε προ γεγονότων που σε καμιά περίπτωση δεν θα θέλαμε να χαρακτηρίσουμε ως «τετελεσμένα»;

Τα συμπεράσματα δικά σας…

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ