Με την οπτική της Άγκυρας περί κακού Ισραήλ και καλών μαχητών της Χαμάς ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν επισκέφτηκε την Ιορδανία μια ημέρα μετά την επίσκεψη εκεί του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη.
Σύμφωνα με το κρατικό TRT: «Ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν σχετικά με τις επιθέσεις του Ισραήλ στην Παλαιστίνη είπε: «Στην πραγματικότητα δεν απειλείται η ασφάλεια του Ισραήλ αλλά των Παλαιστινίων και των χωρών της περιοχής».
Ο Χακάν Φιντάν μίλησε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Αϊμάν αλ Σαφάντι της Ιορδανίας στην πρωτεύουσα Αμμάν, όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη.
Ο Φιντάν δήλωσε ότι είναι απαράδεκτο το Ισραήλ να προσπαθεί να νομιμοποιήσει τις επιθέσεις του στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίες συνεχίζονται από τις 7 Οκτωβρίου και στις οποίες περισσότεροι από 24 χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους, με πρόσχημα την ασφάλεια και πρόσθεσε
«Αυτό που κάνει το Ισραήλ με το πρόσχημα ότι διασφαλίζει τη δική του ασφάλεια δεν είναι παρά επεκτατισμός και κατοχή». Ο Φιντάν επεσήμανε ότι η επέκταση των εδαφών του Ισραήλ μετά από κάθε πόλεμο και κρίση είναι η πιο συγκεκριμένη απόδειξη αυτού και ανέφερε
«Το Ισραήλ κλέβει επίσης τη γη των Παλαιστινίων με κατοχικές δραστηριότητες τις οποίες αποκαλεί εποικισμό στη Δυτική Όχθη. Ας μιλήσουμε ανοιχτά, δεν απειλείται η ασφάλεια του Ισραήλ αλλά των Παλαιστινίων και των χωρών της περιοχής. Όλος ο κόσμος πρέπει να δει αυτή την πραγματικότητα»».
Στην Αίγυπτο βρέθηκε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών προχθες, ολοκληρώνοντας μια περιοδεία σε αραβικές χώρες, σε μια προσπάθεια της Αθήνας να εμπεδωθεί η αρχιτεκτονική ασφαλείας στην περιοχή δηλώνοντας: «Ολοκληρώσαμε σήμερα την περιοδεία στη Μέση Ανατολή, στις χώρες οι οποίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εκτόνωση της κρίσης στην περιοχή. Στη Σαουδική Αραβία, στην Αίγυπτο και στην Ιορδανία είχαμε επαφές στο υψηλότερο επίπεδο. Είδαμε τον Πρόεδρο Sisi της Αιγύπτου, τον Βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας, τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, καθώς και τους Υπουργούς Εξωτερικών των χωρών αυτών.
Εκείνο το οποίο προκύπτει είναι ότι η Ελλάδα, στο μέτρο που αποτελεί ένα αξιόπιστο συνομιλητή όλων των μερών με ισχυρό διπλωματικό κεφάλαιο, θα έχει λόγο στην επόμενη μέρα, έτσι ώστε να σταματήσει άμεσα η κρίση, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη. Μια ανθρωπιστική κρίση, η οποία μαστίζει την περιοχή. Εργαζόμαστε για να μην υπάρξει επέκταση των εχθροπραξιών σε άλλα μέρη και ιδίως, στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου αυτή τη στιγμή έχουμε σοβαρά συμβάντα ασφάλειας στη ναυσιπλοΐα και βέβαια, να υπάρξει μια εκκίνηση για την επόμενη μέρα».
Απαντώντας δε σε ερώτηση σχετικά με την σχέση της Ελλάδας με την Αίγυπτο επεσήμανε πως: «Η Αίγυπτος αποτελεί ένα στρατηγικό εταίρο της Ελλάδας, ιδιαίτερα σήμερα λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης. Είναι έτι περαιτέρω αναγκαίο να αναπτύξουμε τους συνδέσμους μας, τη στρατηγική μας συνεργασία, έτσι ώστε να μπορέσουμε να την εμβαθύνουμε και να την αναπτύξουμε. Η Ελλάδα αποτελεί τον ισχυρότερο σύμμαχο της Αιγύπτου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα, για την ανάπτυξη της στρατηγικής σχέσης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αιγύπτου. Η Ελλάδα και η Αίγυπτος θα συνεχίσουν να εμβαθύνουν τη συνεργασία, η οποία ερείδεται σε μια εμπορική, ενεργειακή, βάσει του ηλεκτρικού καλωδίου που θα αναπτυχθεί και βεβαίως σε μια συμμαχία, η οποία θα είναι πολιτιστική. Οι δύο χώρες έχουν βαθιές ρίζες και θα αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο. Η συμμαχία, η οποία αναπτύσσει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή είναι κρίσιμη και για την Ανατολική Μεσόγειο και για την ευημερία της ευρύτερης περιοχής μας».