Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Ένα βήμα πριν την απόδοση των πυραύλων αέρος-αέρος GÖKDOĞAN και BOZDOĞAN στην Τουρκική αεροπορία-Ακλόνητη η Ελληνική αεροπορική υπεροχή

Είναι γνωστό ότι η Τουρκία επικαλούμενη  στο παρελθόν "διάφορες δυσκολίες" που αντιμετώπιζε στην προμήθεια πυραύλων AIM-9 και AIM-120 από τις Ηνωμένες Πολιτείες  για τα F-16 της και το  υψηλό κόστος ανά μονάδα τους  επεχείρησε να αναπτύξει  τους δικούς της  πυραύλους αέρος-αέρος για τα μαχητικά της αεροσκάφη.

Σε αυτό το πλαίσιο, η TÜBİTAK-SAGE, η οποία ξεκίνησε το έργο GÖKTUĞ το 2013, έκανε ένα σημαντικό βήμα για να τερματίσει την εξάρτηση της Τουρκίας από το εξωτερικό σε αυτόν τον τομέα.

Το έργο GÖKTUĞ χωρίζεται σε δύο ως BOZDOĞAN In-Sight Air-Air Missile (WVRAAM) και GÖKDOĞAN In-Vision Air-Air Missile (BVRAAM)

BOZDOĞAN In-Sight Air Missile (WVRAAM)

Ο BOZDOĞAN είναι ένας πύραυλος αέρος-αέρος αντίστοιχος του αμερικανικού τύπου AIM-9X.  Διαθέτει σύστημα αναζήτησης υπερύθρων με εικόνα υψηλής ανάλυσης (IIR) που παρέχει την τέλεια γωνία εκτός όρασης, είναι ανθεκτικό στον ηλεκτρονικό πόλεμο.

Ο πύραυλος, που έχει βεληνεκές περίπου 25 χιλιόμετρα, μπορεί να φτάσει 3 φορές την ταχύτητα του ήχου (3 Μαχ) και έχει υψηλή ευελιξία 

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Βάρος: 140 κιλά
Μήκος: 3,3 μέτρα
Διάμετρος: 160 χιλιοστά
Εμβέλεια: 25+ χιλιόμετρα
Ταχύτητα: 4+ Mach
Τύπος: Σε προβολή

Ο BOZDOĞAN σχεδιάζεται να αντικαταστήσει τους πυραύλους AIM-9 Sidewinder στον κατάλογο της Διοίκησης της Τουρκικής Αεροπορίας και πραγματοποίησε επιτυχή βολή το 2019, καταστρέφοντας τον στόχο του.

GÖKDOĞAN BVRAAM

Στις αρχές Ιουλίου 2022 η Τουρκία ανακοίνωσε την επιτυχή βολή του πυραύλου αέρος-αέρος  GÖKDOĞAN στο πεδίο βολής Σινώπης.

Ο GÖKDOĞAN είναι ο αντίστοιχος του αμερικανικού AIM-120 AMRAAM, έχει μια κεφαλή αναζήτησης ενεργού ραντάρ (AR) σε στερεά κατάσταση.  Ο πύραυλος, ο οποίος είναι ανθεκτικός στον ηλεκτρονικό πόλεμο, μπορεί να καθοδηγηθεί στην πηγή εμπλοκής.

Έχει βεληνεκές περίπου 65 χιλιομέτρων.

Ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές επαλήθευσης σχεδιασμού των πυραύλων BOZDOĞAN και GÖKDOĞAN

Σε σημερινό του άρθρο, έγκριτο τουρκικό  ΜΜΕ σε θέματα αμυντικής βιομηχανίας, αναφέρεται σε επιτυχείς βολές των δύο παραπάνω τουρκικών πυραύλων αέρος-αέρος που πραγματοποιήθηκαν  πρόσφατα, επισημαίνοντας:

"Ένα άλλο σημαντικό βήμα έχει γίνει προς τη μαζική παραγωγή των πυραύλων αέρος-αέρος GÖKDOĞAN και BOZDOĞAN, που αναπτύχθηκαν με εθνικούς πόρους.

Ο Πρόεδρος της SSB Δρ. Haluk Görgün, έκανε μια αξιολόγηση στο πλαίσιο της δοκιμής επαλήθευσης, αναφέροντας τα εξής σε δήλωσή του:

«Οι δοκιμές επαλήθευσης σχεδιασμού των πυραύλων μας BOZDOĞAN και GÖKDOĞAN ολοκληρώθηκαν. Τώρα οι πύραυλοί μας είναι έτοιμοι για δοκιμές αποδοχής. Στο επόμενο στάδιο, θα πραγματοποιήσουμε τις δοκιμές μας με πυρομαχικά κεφαλής και θα τις θέσουμε στη διάθεση της Πολεμικής μας Αεροπορίας. 

Η επόμενη ημέρα στον ουρανό του Αιγαίου για Ελλάδα-Τουρκία

Από τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι η Τουρκία σε περίπτωση στρατιωτικής αναμέτρησης με την χώρα μας σε σχέση με τους πυραύλους αέρος-αέρος θα έχει ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα, αφού έχει την δυνατότητα κατασκευής των αντίστοιχων AIM-9 AMRAAM -120, ενώ εμείς όχι.

Επιπλέον το γεγονός ότι η Ελλάδα ακόμη δεν έχει την δυνατότητα προσβολής του συνόλου της Τουρκικής επικράτειας , θέτει στο απυρόβλητο τα εργοστάσια παραγωγής τους, καθώς και των δημιουργηθέντων από τον καιρό της ειρήνης αποθεμάτων τους.

Τέλος η ραγδαία αύξηση σε αριθμούς των τουρκικών UAV σε αντίθεση με την Ελλάδα και η δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων αέρος-αέρος από αυτά, αυξάνει την φονικότητα για την φίλια Πολεμική Αεροπορία.

Ωστόσο την διαφορά στο Αιγαίο την κάνουν τα Ελληνικά  RAFALE και οι πύραυλοι αέρος-αέρος METEOR με εμβέλεια 200 χλμ, όταν η τουρκική αεροπορία έχει ως πυραύλους αέρος -αέρος με μεγαλύτερο βεληνεκές, τους AMRAAM-120 , που έχει το μισό βεληνεκές από αυτό των METEOR.

Meteor

Τεχνικά χαρακτηριστικά/ΕπιδόσειςΜήκος 3,65 m 
Διάμετρος 17,8 cm 
Πολεμική κεφαλή Υψηλή εκρηκτική έκρηξη-θρυμματισμός
Κινητήρας πύραυλος αεραγωγού με δυνατότητα πεταλούδας (ramjet)
Μέγιστη εμβέλεια: 200 km (110 nmi)
Ζώνη απαγόρευσης διαφυγής: 60 km (32 nmi)
Μέγιστη ταχύτητα Πάνω από 4 Mach

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία εκτός από τα υπερσύγχρονα αεροπλάνα που διαθέτει και την ποιοτική υπεροχή που έχει αποκτήσει έναντι της Τουρκικής, διαθέτει μακράν καλύτερο έμψυχο δυναμικό ανώτερο από αυτό της Τουρκίας  γεγονός που ανοίγει ακόμη περισσότερο την ψαλίδα υπεροχής της σε σχέση με την Τουρκική.

Είναι όμως αυτά αρκετά  για την εξασφάλιση της αεροπορική μας επικράτησης και νίκης στο Αιγαίο;

Το θέμα ωστόσο είναι ότι οι πύραυλοι αέρος-αέρος έχουν αλλάξει τελείως τη δυναμική των αεροπορικών μαχών με αποτέλεσμα οι στενές εμπλοκές( Dogfightes) να περνούν σε δεύτερη μοίρα.

Κλείνοντας   εισηγούμαστε όπως η Ελλάδα προβεί στην:

1.Άμεση προμήθεια UCAV, droneς καμικάζι  και USV σε μεγάλους αριθμούς.

2. Απόκτηση 3 τουλάχιστον ιπτάμενων τάνκερ ανεφοδιασμού των μαχητικών αεροσκαφών μας, δίνοντας σε αυτά την δυνατότητα προσβολής του συνόλου της τουρκικής επικράτειας.

3. Απόκτηση πυραύλων εδάφους-εδάφους με δυνατότητα  και βεληνεκές που να καλύπτει την τουρκική επικράτεια.

4. Εξασφάλιση stock από ΗΠΑ-Γαλλία πυραύλων αέρος-αέρος

5. Εγρήγορση της Ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...