Με μία μάλλον λακωνική δήλωσή του το Τουρκικό ΥΠΑΜ αναγγέλει την παράδοση πυραύλων HİSAR O+ στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας του (ΤΕΔ).
Τουρκικό ΜΜΕ αναφέρει σχετικά ότι "Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε ότι νέα συστήματα τέθηκαν σε απογραφή. Η σχετική εξέλιξη μεταφέρθηκε στην Εβδομαδιαία Ενημερωτική Συνάντηση Τύπου για τις δραστηριότητες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Στο πλαίσιο αυτό, «η Διοίκηση των Χερσαίων Δυνάμεων μας ολοκλήρωσε τις δραστηριότητες επιθεώρησης και αποδοχής διαφόρων ποσοτήτων «Mini Smart Ammunition», «Electronic Attack System MILKAR» και «Hisar-O Missile»
Περίοδος Μαζικής Παραγωγής για τα συστήματα αεράμυνας SİPER και HİSAR
Στην «Τελετή Υπογραφής Συμβάσεων Μαζικής Παραγωγής των Έργων SİPER Product-1 και HİSAR», η οποία ξεκίνησε από την Προεδρία των Αμυντικών Βιομηχανιών στο πλαίσιο των αναγκών των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, παρευρέθηκαν οι, Υπουργός Εθνικής Άμυνας Yaşar Güler, Αρχηγός Γ.Ε. Στρατηγός Metin Gürak, Πρόεδρος Αμυντικών Βιομηχανιών Καθ. Δρ. Haluk Görgün, Διοικητής Χερσαίων Δυνάμεων Στρατηγός Selçuk Bayraktaroğlu, Διοικητής Πολεμικής Αεροπορίας Στρατηγός Ziya Cemal Kadıoğlu, Διοικητής Ναυτικών Δυνάμεων Ναύαρχος Ercüment Tatlıoğlu, Αναπληρωτές Υπουργοί Εθνικής Άμυνας και εκπρόσωποι του Τομέα των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας .
Στο πλαίσιο αυτό, υπεγράφη σύμβαση και τροποποίηση σύμβασης με την Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Προεδρία Αμυντικών Βιομηχανιών, στα πλαίσια των συστημάτων αεράμυνας, με το μερίδιο της ASELSAN να ανέρχεται σε 428.538.878,16 ευρώ και 4.884.244.675,07 TL συνολικά (π. 18,5 δισεκατομμυρίων TL).
Χρόνοι παράδοσης στις ΤΕΔ
Στη σύμβαση η ROKETSAN θα παράγει τους πυραύλους, το χρονοδιάγραμμα παράδοσης καλύπτει τα έτη 2025-2029.
Με τη σύμβαση, οι δραστηριότητες αποδοχής του περιφερειακού συστήματος αεράμυνας και πυραύλων μεγάλης εμβέλειας SİPER Product-1 θα ολοκληρωθούν έως τον Μάιο του 2024.
Οι παραδόσεις εντός του πεδίου μαζικής παραγωγής θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο του 2026.
Το πρώτο μέλος μαζικής παραγωγής της οικογένειας HİSAR θα παραδοθεί στα τέλη του 2025.
Το αντιαεροπορικό σύστημα AIC χαμηλού υψομέτρου
Μια άλλη κατάσταση είναι ότι οι λαμβανόμενοι εκτοξευτές HİSAR A+ μπορούν να χρησιμοποιηθούν με συστήματα 35 mm που έχουν υποστεί εκσυγχρονισμό AIC.
Σε αυτό το σύστημα, το AIC (Συσκευή Διαχείρισης Πυρός) αναπτύχθηκε από την ASELSAN έτσι ώστε τα πυροβόλα όπλα να μπορούν να πυροβολούν στόχους που ανιχνεύονται από τα ραντάρ.
Η AİC προσφέρει μια λύση αεράμυνας χαμηλού υψομέτρου που βασίζεται στην πιο σύγχρονη τεχνολογία, προκειμένου να υπερασπιστεί αποτελεσματικά κρίσιμες εγκαταστάσεις και σταθερές στρατιωτικές μονάδες.
Μια τυπική ομάδα AIC αποτελείται από 1 Συσκευή Διαχείρισης Πυρός (AIC), 2 Εκσυγχρονισμένα Ρυμουλκούμενα πυροβόλα όπλα των 35 mm και 1 Σύστημα Εκτόξευσης Πυραύλων Αεράμυνας Χαμηλού Υψόμετρου (HİSAR-A FFS).
Με άλλα λόγια, η AİC μπορεί επίσης να δώσει εντολή στο σύστημα HİSAR A+.
Επομένως, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία μπορεί να χρησιμοποιήσει πυραύλους HİSAR A+ εντός του συστήματος HİSAR O+ ή εντός της ομάδας AIC.
Το μεσαίο σύστημα HİSAR O+
Το σύστημα HİSAR-O+ διαθέτει 18 (3 οχήματα εκτοξευτών) πυραύλους αναχαίτισης σε επίπεδο συστοιχίας και 54 (9 οχήματα εκτοξευτών) πυραύλους αναχαίτισης σε επίπεδο αντιεροποτικής Μοίρας (Τάγματος).
Το σύστημα έχει απόσταση ανίχνευσης και παρακολούθησης μαχητικού αεροσκάφους 40-60 km και μπορεί να παρακολουθεί περισσότερους από 60 στόχους.
Το σύστημα έχει μέγιστο βεληνεκές 25 km με κατευθυνόμενους πυραύλους IIR και εκτιμώμενο βεληνεκές 25-35 km με κατευθυνόμενους πυραύλους RF.
Το σύστημα πυραύλων εναέριας άμυνας HİSAR O+ κατάφερε να καταστρέψει τον στόχο μεγάλου ύψους και υψηλής ταχύτητας στην τελευταία του βολή αποδοχής πριν εισέλθει στο απόθεμα. Έτσι, η HİSAR O+ ολοκλήρωσε τις δραστηριότητες αποδοχής της και έγινε έτοιμη για υπηρεσία με όλα τα στοιχεία και την πλήρη δυναμικότητά της.
Το HİSAR A+ ήταν το πρώτο που παραδόθηκε στα πυραυλικά συστήματα αεράμυνας HİSAR.
Το σύστημα αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας SİPER, το οποίο αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται, αναμένεται να γίνει αποδεκτό έως τον Μάιο του 2024.
Η ανάπτυξη εγχώριας αεράμυνας από την Τουρκία
Από τα παραπάνω συνάγεται ότι αυτή αποτελείται από τα αντιαεροπορικά συστήματα, HISAR A+, HISAR O+ και SIPER.
Το HISAR O+ μπορεί να πλήξει στόχους σε απόσταση έως 25 χιλιομέτρων και υψόμετρο έως 20 χιλιομέτρων και το μικρού βεληνεκούς HISAR A+ ικανό να πλήξει στόχους έως και 15 χιλιόμετρα (9,3 μίλια).
Αναφορικά με τους SIPER μεγάλου βεληνεκούς, οι Τούρκοι δίνουν ότι έχει βεληνεκές 150 χιλιόμετρα, αποτελώντας εναλλακτική λύση έναντι των S-400 και Patriot.
Η Τουρκική αεράμυνα σήμερα
Υπολογίζεται ότι η Τουρκία χρειάζεται 8-10 συστοιχίες μεγάλου βεληνεκούς, όπως είναι οι S-400, Patriot ή οι εγχώριοι Siper, προκειμένου να καλύψει πλήρως την επικράτειά της, πράγμα που φυσικά δεν υφίσταται σήμερα.
Σε όποια των περιπτώσεων η δημιουργία μελλοντικά ενός ενιαίου αντιαεροπορικού συστήματος σε χαμηλό, μέσο και μεγάλο υψόμετρο με τους εγχώριους τουρκικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους HISAR A+, HISAR O+, και SIPER αντίστοιχα, είναι κάτι πολύ φιλόδοξο από τους Τούρκους αλλά και ταυτόχρονα κάτι που θα πρέπει να μας προβληματίσει, αφού θα αυξήσει τις δυνατότητες της κακής τουρκικής αεράμυνας.
Το κατά πόσο τα τουρκικά αντιαεροπορικά προσεγγίζουν σε αξιοπιστία και δυνατότητες τα ήδη γνωστά Δυτικά αποτελεί ερώτημα.
Τέλος εκτίμησή μας είναι ότι η χώρα μας με τα RAFALE, F-16 VIPER και μελλοντικά με τα F-35, θα έχει το αεροπορικό πλεονέκτημα στο Αιγαίο, ακόμη και μετά την υλοποίηση των τουρκικών σχεδιασμών, για δημιουργία "εγχώριας αεράμυνας".