Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

"Πρεμούρα" Ερντογάν για τα F-16 των ΗΠΑ-"Άρον-άρον" συγκαλεί την Τουρκική βουλή για ψήφιση ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Είναι κοινή διαπίστωση ότι ο Ερντογάν έχει πραγματοποιήσει στροφή 180 μοιρών στην εξωτερική πολιτική της χώρας του σε σχέση με την Ελλάδα, την οποία έχει πάψει να απειλεί με κατάληψη των νησιών της στο Αιγαίο, προχωρώντας σε  υπογραφή "Διακήρυξης φιλίας και καλής γειτονίας" μαζί της.

"Σκαλοπάτι" η Ελληνοτουρκική προσέγγιση από τον Ερντογάν για την απόκτηση των F-16 BLOCK-70 από τις ΗΠΑ

Ωστόσο η Ελληνοτουρκική προσέγγιση δεν έχει αγγίξει τον σκληρό πυρήνα των διεκδικήσεων της Άγκυρας σε βάρος μας, για τις οποίες ο Ερντογάν δεν έχει κάνει βήμα πίσω.

Παράλληλα όμως ο Τούρκος Πρόεδρος επωφελείται από την προσέγγιση με τη χώρα μας, αφού  απέκτησε ένα σοβαρό επιχείρημα έναντι  του Κογκρέσου των ΗΠΑ στην προσπάθειά του να πάρει τα F-16 BLOCK-70, ισχυριζόμενος ότι αφού τα βρίσκω με την Ελλάδα με την οποία υπέγραψα "Διακήρυξη φιλίας και καλής γειτονίας", δεν την απειλώ και συνεπώς δεν προτίθεμαι να χρησιμοποιήσω τα εν λόγω μαχητικά εναντίον της.

Σε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ερντογάν με τον Μπαϊντεν μετά την προσέγγιση με την Αθήνα, σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο, ότι  δόθηκαν διαβεβαιώσεις από τον συνομιλητή του  πως εφόσον το τουρκικό κοινοβούλιο επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ,ταυτόχρονα θα εγκριθεί από το Αμερικανικό  Κογκρέσο η πώληση των F-16 BLOCK-70 στην Τουρκία.

Στις 26 Δεκεμβρίου το Τουρκικό Κοινοβούλιο θα συζητήσει την αποδοχή ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Συνεπώς δεν μας εκπλήσσει καθόλου το γεγονός, σύμφωνα με τουρκικό ΜΜΕ, ότι "η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου αναμένεται να επαναλάβει τις συζητήσεις για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στις 26 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του κοινοβουλίου την Παρασκευή", επισημαίνοντας:

"Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου είχε αρχίσει να συζητά για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στις 16 Νοεμβρίου, αλλά ανέβαλε περαιτέρω  τη συζήτηση χωρίς να έχει καθορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία.

Η Σουηδία και η Φινλανδία ζήτησαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ τον Μάιο του περασμένου έτους ενόψει της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Σουηδία πιστεύει ότι έχει κάνει τα πάντα για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της Τουρκίας, αλλά η υπόθεσή της για ένταξη στο ΝΑΤΟ βρίσκεται τώρα στα χέρια των  Τούρκων Βουλευτών.

Το νομοσχέδιο πρέπει να εγκριθεί από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής πριν από την ψήφιση από την ολομέλεια της γενικής συνέλευσης. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα το υπογράψει ως νόμο.

Αν και είπε ότι η Άγκυρα περίμενε περισσότερα από τη Σουηδία για την καταπολέμηση της τρομοκρατικής ομάδας PKK, ο Ερντογάν είπε ότι θα προσπαθήσει να διευκολύνει την επικύρωση όσο το δυνατόν περισσότερο."

Η Σουηδία και η Φινλανδία εγκατέλειψαν δεκαετίες στρατιωτικής αδέσμευσης και αναζήτησαν την προστασία που παρέχει το ΝΑΤΟ  υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πέρυσι.

Οι προσφορές τους κέρδισαν ταχεία έγκριση από όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ εκτός από την Τουρκία και την Ουγγαρία. Οι δυο τους τελικά υποχώρησαν και αποδέχθηκαν τη Φινλανδία στο μπλοκ φέτος.

Η Τουρκία και η Ουγγαρία είναι τα τελευταία από τα 31 μέλη του Οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου που εμπόδισαν την είσοδο της Στοκχόλμης.

Η  Ελληνική αεροπορική υπεροχή και η "μεγάλη ζαριά" του Ερντογάν να την ανατρέψει

Στην παρούσα φάση η Ελλάδα κυριαρχεί στον αέρα έναντι της Τουρκίας, μετά την απόκτηση των Γαλλικών μαχητικών RAFALE και τον εκσυγχρονισμό των F-16 σε VIPER που συνεχίζεαι, ενώ είναι γνωστό ότι το 2028 θα αποκτήσει μαχητικά 5ης γενιάς  F-35 από τις ΗΠΑ.

Στον αντίποδα η τουρκική πολεμική αεροπορία γηράσκει, ενώ δεν έχει μέχρι στιγμής αποκτήσει κάποιο σύγχρονο  μαχητικό αεροσκάφος όπως το F-16 BLOCK-70 η το EUROFIGHTER, ως ενδιάμεση λύση για τα επόμενα χρόνια, αφού το εγχώριο τουρκικό  μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς KAAN αναμένεται να τεθεί σε υπηρεσία το 2030

Τα παραπάνω σημαίνουν ότι αν δεν πραγματοποιηθεί κάποια αλλαγή, η  Ελληνική αεροπορική κυριαρχία σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο  θα υφίσταται μέχρι το 2030 τουλάχιστον.

Έτσι ο Ερντογάν αποφάσισε να ρίξει την "Μεγάλη ζαριά του" σε ΗΠΑ και ΗΒ, επιδιώκοντας την απόκτηση τόσο των 40 F-16  BLOCK -70  από τις ΗΠΑ όσο και  των 40  Eurofighter ταυτόχρονα.

Μια τέτεοια εξέλιξη θα είχε ως συνέπεια την ανατροπή του αεροπορικού ισοζυγίου σε Αιγαίο-ΝΑ Μεσόγειο υπέρ της Τουρκίας από το 2026 και μετά, ενώ θα υποθήκευε την Βρετανική υποστήριξη στην επίλυση του Κυπριακού  a la turka.

Κλείνοντας επισημαίνουμε πως θα πρέπει να εστιάσουνε την προσοχή μας ως Ελληνικό κράτος και ομογένεια στις κινήσεις της κυβέρνησης Μπάϊντεν και το Αμερικανικό Κογκρέσο το επόμενο τριήμερο.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F-16
Ένοπλες Συρράξεις 0

Μόλις Τώρα: Πρώτη εμφάνιση ουκρανικών μαχητικών F-16 πάνω από την Οδησσό λένε Ρώσοι -Εξαϋλώθηκε ουκρανική στρατηγική γέφυρα (Βίντεο)

Πάνω από την Οδησσό λέγεται πως εθεάθησαν τα πρώτα ουκρανικά μαχητικά F-16, τα οποία ειπώθηκε μάλιστα πως επιχειρούν...