Η φίλη και σύμμαχος χώρα Αίγυπτος αναβαθμίζει τις δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού της, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο από τους Τούρκους, οι οποίοι βλέπουν τη χώρα των Φαραώ μαζί με Ελλάδα και Ισραήλ ως τα κυριότερα εμπόδια στον δρόμο για την υλοποίηση του ιδεολογήματος της "Γαλάζιας Πατρίδας".
Οι Τούρκοι παρακολουθούν στενά την αναβάθμιση του Αιγυπτιακού Πολεμικού Ναυτικού
Σε Χ του τουρκικό ΜΜΕ εξιδεικευμένο σε θέματα εξοπλιστικών προγραμμάτων ανέφερε:
Η Αίγυπτος παρέλαβε την τρίτη φρεγάτα κλάσης Al-Aziz/Meko A-200 EN ENS AL QADEER (909).
Η τρίτη ENS AL QADEER (909) των φρεγατών κλάσης Al-Aziz/Meko A-200 EN, που κατασκευάστηκε από τη γερμανική ThyssenKrupp Marine Systems, παραδόθηκε στο Αιγυπτιακό Ναυτικό με τελετή.
Το AL-JABBAR, καθελκύστηκε στις αρχές Δεκεμβρίου. Το τελευταίο πλοίο ναυπηγείται στο Ναυπηγείο Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο.
Δελτίο τύπου της κατασκευάστριας εταιρείας "Thyssenkrupp Marine Systems" των Αιγυπτιακών φρεγατών MEKO A-200 EN
"Η «AL-QADEER» είναι η τρίτη από τις τέσσερις φρεγάτες MEKO A-200 EN. Στην τελετή παρέστησαν υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι του Αιγυπτιακού και Γερμανικού Ναυτικού.
Ο Oliver Burkhard, Διευθύνων Σύμβουλος της Thyssenkrupp Marine Systems τόνισε: «Μόλις έξι μήνες μετά την παράδοση της δεύτερης φρεγάτας, το «AL-QAHHAR», ένα άλλο υπερσύγχρονο πλοίο παραδόθηκε με επιτυχία σήμερα στο Αιγυπτιακό Ναυτικό. Η παράδοση σηματοδοτεί την επίσημη ολοκλήρωση της ναυπήγησης των πλοίων στη Γερμανία, όλα σε χρόνο ρεκόρ. Η τέταρτη φρεγάτα θα ολοκληρωθεί στο ναυπηγείο Alexandria σε στενή συνεργασία με την Thyssenkrupp Marine Systems. "
Ιστορικό συνεργασίας
Σύμφωνα με λίαν έγκριτο Διεθνές ΜΜΕ με εξειδίκευση σε ναυτικά θέματα εξοπλιστικά προγράμματα,οι εργασίες παραγωγής της "AL-QADEER" ξεκίνησαν με την πρώτη κοπή χάλυβα το φθινόπωρο του 2020, ακολουθούμενη από την τοποθέτηση καρίνας τον Μάρτιο του 2021, την έναρξη τον Απρίλιο του 2022 και την ονομασία τον Οκτώβριο του 2022. Σε λίγες μέρες, η "AL-QADEER" θα σαλπάρει για την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
Ο Αντιναύαρχος Ashraf Ibrahim Atwa, Αρχηγός του Αιγυπτιακού Ναυτικού δήλωσε:
"Μέσα σε 14 μόνο μήνες, το Αιγυπτιακό Ναυτικό παρέλαβε τις τρεις φρεγάτες MEKO A-200 , τις AL-AZIZ, AL-QAHHAR και AL-QADEER. Αυτές οι επαναλαμβανόμενες επισκέψεις για τις παραδόσεις είναι η πραγματική απόδειξη της έκτασης της συνεργασίας και της φιλίας μεταξύ της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου και της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Όσο το Αιγυπτιακό Ναυτικό είναι περήφανο που απέκτησε τις φρεγάτες MEKO A-200 και η Thyssenkrupp Marine Systems πρέπει επίσης να είναι περήφανη για την κατασκευή τους."
Μόλις πριν από λίγες μέρες, στην Αιγυπτιακή Αμυντική Έκθεση "EDEX 2023" στο Κάιρο, δρομολογήθηκε η τέταρτη Φρεγάτα, AL-JABBAR, να παραδοθεί τον Οκτώβριο του 2025.
Το 2018, η Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου ανέθεσε στην Thyssenkrupp Marine Systems να ναυπηγήσει συνολικά τέσσερα πανομοιότυπα πλοία. Οι τρεις πρώτες μονάδες – «AL-AZIZ», «AL-QAHHAR» και «AL-QADEER» – κατασκευάστηκαν στη Γερμανία, ενώ η τέταρτη φρεγάτα βρίσκεται υπό κατασκευή στο ναυπηγείο Alexandria στην Αίγυπτο.
Η Ναυτική Διπλωματία εν δράση μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου
Την Αιγυπτιακή Αμυντική Έκθεση "EDEX 2023", επισκέφθηκε ο Έλληνας Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ο οποίος έτυχε θερμής υποδοχής από τον Αιγύπτιο ομόλογό του.
"Ανάχωμα" Αιγύπτου-Ισραήλ-Ελλάδας στην "Γαλάζια Πατρίδα" του Ερντογάν
Ερντογάν και Μητσοτάκης να υπέγραψαν πρόσφατα στην Αθήνα "Διακήρυξη φιλίας και καλής γειτονίας Ελλάδας και Τουρκίας"- μη δεσμευτικό έγγραφο- επιχειρώντας να ανοίξουν μια νέα σελίδα στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, ωστόσο αυτή δεν συνοδεύτηκε με υπαναχώρηση των Τούρκων από τις διεκδικήσεις σε βάρος μας, ούτε μα άρση του τουρκικού CASUS BELLI κατά της Ελλάδας, γεγονός εξαιρετικά οξύμωρο να μιλάμε για φιλία όταν οι "γείτονες" έχουν σε ισχύ την απειλή πολέμου σε βάρος μας.
Τα παραπάνω δείχνουν κατά την εκτίμησή μας ότι θα υπάρξει μια περίοδος ηρεμίας στο Αιγαίο η οποία θα διαρκέσει, μέχρις ότου οι "γείτονες" να αποκτήσουν τα F-16 BLOCK-70 από τις ΗΠΑ, δείχνοντας σε αυτές τώρα καλή διαγωγή, ότι τάχα ότι δεν θα τα χρησιμοποιήσουν κατά της χώρας μας, μαζι ή χωρίς με τα Eurofighter ή αν αποτύχουν να αποκτήσουν και τα δύο μαχητικά αεροσκάφη μέχρι τις εκλογές στις ΗΠΑ.
Σε καμία πάντως των περιπτώσεων δεν εκτιμούμε ότι το "πυροτέχνημα" της Ελληνοτουρκικής προσέγγισης θα έχει διάρκεια και συνέχεια, αφού αφενός η τουρκική πολεμική βιομηχανία κάνει "αστακούς" τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας της, εξοπλίζοντάς τες με επιθετικά οπλικά συστήματα και μέσα που "φωτογραφίζουν" το Αιγαίο, ενώ από την άλλη ο "Μυστικός όρκος" και "η Γαλάζια Πατρίδα" είναι σε ισχύ στην Τουρκία.
Συνεπώς η αναβάθμιση του Πολεμικού Ναυτικού της Αιγύπτου, σε συγκερασμό με το Ισραηλινό πολεμικό Ναυτικό και το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό των BELHARA, είναι σε θέση να ψαλιδίσουν τα όνειρα του Ερντογάν στη ΝΑ Μεσόγειο, βυθίζοντας σε αυτήν τη "Γαλάζια Πατρίδα".
Για να γίνει αυτό θα πρέπει κατά την εκτίμησή μας, χάρη στις εκτεταμένες δυνατότητες αεράμυνας περιοχής των φρεγατών μας, οι τρείς χώρες μπορούν να προχωρήσουν σε μερική ενοποίηση της αεράμυνάς τους στη βάση τριμερούς στρατιωτικής συμφωνίας, η οποία να καλύπτει την περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.