Είναι πλέον γεγονός, ότι το πυρηνικό εργοστάσιο Akkuyu της Τουρκίας πήρε το πράσινο φως για τη λειτουργία της 1ης μονάδας ισχύος του.
Οι Τούρκοι δίνουν στη Rosatom την άδεια έναρξης λειτουργίας της πρώτης Μόνάδας παραγωγής του Ακουγιού
Συμφωνα με τουρκικές πηγές οι αρχές των "γειτόνων" χορήγησαν άδεια για να τεθεί σε λειτουργία η πρώτη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής του πρώτου πυρηνικού σταθμού της χώρας.
Ο πυρηνικός σταθμός Akkuyu (NPP) κατασκευάζεται από τη ρωσική κρατική εταιρεία ατομικής ενέργειας Rosatom στην επαρχία Μερσίνης στη νότια ακτογραμμή της Μεσογείου.
Σε μια δήλωση, η Akkuyu Nuclear JSC της Rosatom που κατασκευάζει το εργοστάσιο, είπε ότι είχε καταθέσει την πρώτη παρτίδα εγγράφων στις 17 Μαρτίου και τη δεύτερη στις 24 Αυγούστου στην Τουρκική Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικών για να λάβει άδεια λειτουργίας.
Η ακολουθητέα διαδικασία
Η άδεια ακολουθεί τις διαδικασίες εκκίνησης, προσαρμογής και λειτουργίας, που αποτελούν τις τελικές φάσεις της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού για ασφαλή λειτουργία.
«Η απόφαση της Τουρκικής Ρυθμιστικής Πυρηνικής Αρχής να εκδώσει άδεια λειτουργίας της πρώτης μονάδας του πυρηνικού σταθμού Akkuyu επιβεβαιώνει ότι έχουμε εκπληρώσει όλες τις απαιτήσεις της τουρκικής νομοθεσίας και των διεθνών προτύπων για την κατασκευή πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής και είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε», φέρεται να είπε η Αναστασία Ζοτέεβα, γενική διευθύντρια της εταιρείας του έργου, Akkuyu Nuclear, σε δήλωση Telegram της ρωσικής κρατικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας Rosatom.
«Μπαίνουμε σε ένα νέο, σημαντικό και υπεύθυνο στάδιο στη ζωή του έργου», είπε η Ζοτέεβα.
Τα επόμενα στάδια
Το επόμενο στάδιο θα είναι η λήψη άδειας λειτουργίας της πρώτης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής, που θα επιτρέψει τη φόρτωση πυρηνικού καυσίμου στον αντιδραστήρα και την έναρξη εργασιών δοκιμών πριν από την έναρξη λειτουργίας.
«Προς το παρόν, οι ειδικοί της Akkuyu Nuclear συνεχίζουν να αναπτύσσουν τεχνική τεκμηρίωση για την υποβολή αίτησης για άδεια», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Η πρώτη παρτίδα πυρηνικών καυσίμων έφτασε στο Ακουγιού τον Απρίλιο 2023
Η Τουρκία απέκτησε το καθεστώς μιας χώρας με πυρηνική ενέργεια, καθώς ο πυρηνικός σταθμός Akkuyu έλαβε την αρχική παρτίδα πυρηνικών καυσίμων τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.
Η Τουρκία και η Ρωσία υπέγραψαν διακυβερνητική συμφωνία το 2010 για την κατασκευή του εργοστασίου.
Το Akkuyu θα περιλαμβάνει τέσσερις ρωσικά σχεδιασμένους αντιδραστήρες παραγωγής VVER- με ισχύ 1.200 μεγαβάτ (MW) ο καθένας.
Τα θεμέλια του πρώτου αντιδραστήρα τέθηκαν τον Απρίλιο του 2018, ενώ η κατασκευή της δεύτερης, τρίτης και τέταρτης μονάδας ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2020, τον Μάρτιο του 2021 και τον Ιούνιο του 2022, αντίστοιχα.
Η θέση σε λειτουργία του πρώτου αντιδραστήρα αναμένεται το επόμενο έτος και θα έχει τελικά συνολική εγκατεστημένη ισχύ 4.800 μεγαβάτ.
Το εργοστάσιο θα είναι πλήρως λειτουργικό έως το 2028 και θα παρέχει το 10% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας.
Στο πλαίσιο της μακροπρόθεσμης σύμβασης, η Rosatom συμφώνησε να παράσχει το σχεδιασμό, την κατασκευή, τη συντήρηση, τη λειτουργία και τον παροπλισμό του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής.
Η εταιρεία κατέχει μερίδιο 99,2% στο έργο που εκτιμάται ότι κοστίζει περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια (580,92 δισεκατομμύρια TL) , γεγονός που σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη επένδυση στην ιστορία της Τουρκίας που υλοποιήθηκε σε μία μόνο τοποθεσία.
Οι τουρκικές φιλοδοξίες και οι νέοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής
Το εργοστάσιο αποτελεί μέρος του φιλόδοξου σχεδίου της Τουρκίας να τριπλασιάσει την ικανότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2053, καθώς προσπαθεί να γίνει μια οικονομία ουδέτερη από εκπομπές άνθρακα.
Ο απώτερος στόχος της χώρας είναι να αυξήσει την ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την πυρηνική ενέργεια στα 20 γιγαβάτ, σχεδόν τέσσερις φορές από ,τι θα μπορούσε να παράγει το εργοστάσιο στο Akkuyu.
Για να επιτευχθεί αυτό, ο υπουργός είπε ότι η Τουρκία μπορεί να χρειαστεί επιπλέον 5 γιγαβάτ χωρητικότητας από μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, γνωστούς ως SMR.
Η Τουρκία έχει συνομιλίες με πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, για την κατασκευή ενός δεύτερου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στην πόλη Σινώπη της Μαύρης Θάλασσας.
Ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ στα μέσα Σεπτεμβρίου είπε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε συνομιλίες με την Κίνα για την κατασκευή του τρίτου πυρηνικού εργοστασίου της χώρας στην επαρχία Κιρκλαρελί στην περιοχή της Θράκης.
Ο Μπαϊρακτάρ είπε ότι ελπίζουν να ολοκληρώσουν τις συζητήσεις και να συνάψουν συμφωνία για την κατασκευή του εργοστασίου σύντομα.
Ο "ανοιχτοχέρης" σε θέματα ενέργειας Ερντογάν
Σε πρόσφατο άρθρο μας ο Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει στη γειτονική Ελλάδα ,να επωφεληθεί από έναν πυρηνικό σταθμό που η Τουρκία σχεδιάζει να κατασκευάσει κοντά στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας
Ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε τα σχόλια αυτά κατά την επιστροφή του από την επίσκεψή του στην Αθήνα την Πέμπτη, όπου οι μακροχρόνιοι περιφερειακοί αντίπαλοι Ελλάδα και Τουρκία έκαναν σημαντικά βήματα για τη διόρθωση των ταραγμένων δεσμών τους.
«Προσπαθούμε να αναπτύξουμε και να επεκτείνουμε τη συνεργασία με την Ελλάδα όχι μόνο στον τομέα της ενέργειας αλλά και σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας», είπε ο Ερντογάν σε ομάδα δημοσιογράφων κατά την πτήση της επιστροφής.
«Για παράδειγμα, μπορούμε να παρέχουμε στην Ελλάδα την ευκαιρία (να επωφεληθεί) από την ενέργεια του πυρηνικού μας εργοστασίου που θα κατασκευαστεί στη Σινώπη (επαρχία).»
Τα σχόλιά του αναφέρθηκαν από το κρατικό Anadolu.
Εκτίμησή μας είναι ότι ο Τούρκος Πρόεδρος προσβλέπει πριν συνεργαστούμε στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας Ελλάδα και Τουρκία, να συνεργαστούμε-να πάμε σε συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο- νωρίτερα.